pridané 22.3.2021 o 10:03 prečítané 224x

Zemiakový chlieb bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Viete, ako najjednoduchšie upiecť domáci chlieb bez lepku? Vyskúšajte náš recept na zemiakový chlieb bez lepku. Prekvapí vás, z čoho sme ho napiekli. Použili sme naň totižto nečakanú a netradičnú surovinu. Zmes na prípravu našich bezlepkových halušiek. Áno, dobre čítate. Táto zmes je bez lepku, bez laktózy, bez sóje a bez vajec. Jej špeciálne zloženie (zemiaková múka a zemiakové vločky, ryžová múka, pohánková múka, hrachová bielkovina, rastlinná vláknina a minerálny komplex z rias) dodá vášmu chlebíku dobrú chuť ale aj vitamíny a vlákninu.

Suroviny:

  • 1 balenie zmesi na prípravu bezlepkových halušiek Novalim
  • 350 ml vody
  • 1 kopcovitú ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 kopcovitá ČL sušeného droždia

Postup:

Zmes na bezlepkové Halušky a všetky ostatné prísady dáme do misy a pomocou hnetača miesime aspoň 10 minút, kým nám nevznikne hladké kompaktné cesto. To postriekame vodou a necháme prikryté fóliou v teple vykysnúť asi dve hodiny.
Do rúry dáme ohňovzdornú nádobu s vekom (napríklad misu z jenského skla alebo kameninovú nádobu), zapneme vyhrievanie rúry na 230 stupňov a necháme rúru aj nádobu riadne vyhriať.
Potom opatrne vyberieme misu s vekom, vnútro misy zľahka vysypeme bezlepkovou múkou a namočenými rukami do nej prenesieme vykysnuté cesto. Nevadí, ak sa počas prenášania cesto zdeformuje, počas pečenia sa pekne nafúkne.
Cesto prikryjeme vekom a misu dáme späť do rúry. Chlieb pečieme najprv 25 minút zatvorený, potom odoberieme veko a zemiakový chlieb dopekáme ešte asi 10-15 minút, kým sa nevytvorí chrumkavá kôrka. Dobre prepečený chlieb má po poklepkaní zospodu dunivý zvuk.
Po dopečení vyberieme chlieb z formy a necháme ho na mriežke úplne vychladnúť. Chladnutím sa chlebová striedka ešte dopeká, preto ho narežeme až vtedy, keď je chlieb studený.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.