pridané 25.3.2024 o 10:24 prečítané 184x

Bezlepkové rožky s rascou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

priemerná

Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept (ten máme) a správna bezlepková múka (tu máme tiež :-)). Podľa nášho návodu si môžete napiecť na raňajky nielen domáce bezlepkové rožky s rascou, ale akékoľvek pečivo – napríklad žemle.

Suroviny:

  • 300 g bezgluténovej múky Promix Forte
  • 230 ml vlažnej vody
  • 1 PL tvarohu
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • ¼ kocky (10 g) čerstvého droždia
  • 1 PL oleja na potretie cesta
  • 1 rozšľahané vajce s 1 PL mlieka na potieranie
  • Hrubozrnná soľ, rasca, sezam na posypanie

Postup:

V dnešnej škole pečenia vás naučíme piecť poctivé domáce bezlepkové rožky, ktoré sme dochutili rascou.

Ako na to? Do misky vysypeme múku Promix Forte, do stredu spravíme jamku a nalejeme do nej vlažnú vodu rozmiešanú s droždím a cukrom. Len na povrchu trochu zamiešame, aby sa vytvorila kašička, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút pri izbovej teplote postáť. Takto sa nám na povrchu múčnej zmesi spraví kvások.

Potom do toho pridáme tvaroh a soľ a vymiesime hnetačom hladké cesto, ktoré bude stále trochu lepiť. Cesto miesime dostatočne dlho (okolo 10 minút), až kým nie je úplne hladké. Po domiesení bude lepkavé, ale to je v poriadku, určite nepridávame múku. Cesto pomocou cukrárskej karty alebo gumenej varechy prenesieme do čistej, naolejovanej misy, potrieme ho po povrchu olejom a prikryté fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov a jemne tvarujeme z nich klasické rožky, ohnuté rožteky alebo napríklad aj žemle. Na plechu s papierom ich prikryté fóliou necháme ešte asi 15-20 minút podkysnúť. Rúru medzitým rozohrejeme na 200 stupňov. Pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom, posypeme hrubzrnnou soľou alebo rascou alebo sezamom (prípadne inými semiačkami podľa vlastného výberu).

Bezlepkové rožky s rascou pečieme asi 20 minút, potom zapneme na 2 minúty grilovací režim a opatrne dopečieme do zlatista.

Najlepšie chutia čerstvé, nezjedené pečivo odporúčame hneď po vychladnutí zamraziť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.