pridané 19.1.2022 o 12:43 prečítané 616x

Bezlepková tortilla a quesadilla

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Bezlepková tortilla má všestranné využitie. Podľa nášho receptu si môžete pripraviť tento plackový chlieb bez lepku, ktorý využijete napríklad na zajedanie k dipom, šalátom alebo na plnené rolky – wrapy. Vyskúšajte aj dobrotu zvanú quesadilla – medzi dve bezlepkové tortille dáme na tenké plátky nakrájaný syr a na horúcej panvici ich z oboch strán opekáme, kým sa syr nerozpustí. Ale poďme najprv pozrieť na to, ako si pripravíme doma bezlepkové tortille.

Suroviny:

  • 400 g bezlepkovej múky Promix ALFA
  • 100 g kukuričnej múky Novalim
  • 480 g vody
  • 20 g psýlia
  • 60 g oleja
  • 1 kopcovitá ČL soli

Postup:

Do misky vlejeme teplú vodu a rozmiešame v nej psýlium. Necháme ho krátko napučať.

Potom pridáme bezlepkovú múku Promix Alfa, s ktorou sa veľmi dobre manuálne pracuje. Táto múka je okrem toho obohatená o prírodné minerály získané z morských rias. Ďalej pridáme kukuričnú múku Novalim, ktorá je jemne mletá a super sa hodí na miešanie múk, do chlebov, koláčov alebo pečiva, ale aj na varenie a zahusťovanie.

Postupne pridáme všetky ostatné prísady a pomocou mixéra s hnetacím nástavcom asi 7-8 minút miesime cesto. Počas miesenia sa jednotlivé prísady dobre premiešajú a cesto bude kompaktné.

Cesto potom preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme posypali bezlepkovou múkou a rozdelíme ho na asi 12-15 ks.

Každý jeden na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na čo najtenšie. Čím tenšie sa nám cesto podarí rozvaľkať, tým lepšie bude bezlepková tortilla. Ak by sa cesto lepilo, posypeme ho múkou alebo ho môžeme vaľkať medzi dvomi plátmi papiera na pečenie.

Vyvaľkané tortillové placky opekáme na dobre rozohriatej suchej panvici z oboch strán, kým sa na nich nezačnú tvoriť ako keby stmavnuté (ale nie spálené) pľuzgieriky (podobne ako na našich lokšiach).

Upečené placky kladieme na seba a prikryjeme ich alobalom alebo potravinárskou fóliou, aby ostali mäkké.

Po vychladnutí ich môžeme ihneď konzumovať alebo ak sme ich spravili viac, tak ich môžeme zamraziť tak, že ich navzájom oddelíme od seba hárkom papiera na pečenie, aby sa na seba neprilepili.

A čo by ste povedali na bezlepkové quesadilly? Sú to vlastne tortilly plnené syrom – pri pohľade na ne sa človeku priam slinky zbiehajú.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.