Pizza
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Z tých troch receptov, ktoré sme skúšali je tento jednoznačne TOP :D
Suroviny:
- 7-8kopcovitých PL múky MixB (asi 250g múky)
- 1/4 kvasníc Fala
- pohár vlažnej vody (2dcl)
- 1+2 PL olivového oleja
- 1KL cukru
- 1KL soli
- na obloženie podľa chuti
Postup:
Do časti vlažnej vody (1dcl) si pripravíme z cukru a kvasníc kvások, kým sa zapení nachystáme si vo väčšej mise múku a soľ, kvások prilejeme do múky, pridáme za lyžicu olivového oleja a zvyšnú vodu - jemne miešame - nakoniec rukami vymiesime vláčne mäkké cesto.Cesto rozvaľkáme - jemne ho pritom podsypávame múkou a necháme chvíľu nakysnúť (15-20min). Potom rozotrieme na cesto asi 2PL olivového oleja (dôkladne hlavne na okraje) a obložíme podľa chuti Vložíme do dobre vyhriatej rúry, pečieme najprv prudšie pri 220-230´C, po asi 5 minútach stiahneme na 180-185´C a dopečieme do zlatohneda (asi 25-30min).
zopár tipov:
- cesto nerobte veľmi tuhé - bolo by tuhé aj po upečení, potrebuje vlhkosť aby vedelo kúsok nakysnúť,
- cesto nechajte kysnúť už rozvaľkané (na rozdiel od lepkového - bzl. cesto druhýkrát kysnúť nechce)
- okraje si pred pečením naolejujte aby nevyschli ale boli akurát chrumkavé,
- paradajkový pretlak je na pizzu lepší ako kečup
- ak máte veľmi radi syr, môžete okraje cesta zarolovať okolo odkrojených kúskov syra (okolo tenkých syrových "paličiek"), okraj pizze bude šťavnatejší a plnený syrom..
Pridal(a): nikus254