pridané 25.3.2024 o 10:10 prečítané 184x

Domáca pizza bez lepku s pohánkou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Máme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme, niekedy ju preložíme a spravíme si calzone. Prípadne si namiesto klasickej pizze ušúľame pizzové tyčinky a zajedáme ich s rajčinovou polievkou alebo nejakou dobrou nátierkou. Upiecť si doma pizzu už nie je problém ani pre celiatikov. S našou zmesou Promix Forte, ktorá je špeciálne namiešaná tak, aby sa z nej dala robiť pizza, sa vám určite podarí.

Suroviny:

  • 320 g
  • Promix Forte múka bezgluténová
  • 80 g
  • Novalim pohánková múka
  • 1 bal.
  • droždie sušené
  • 1 ČL
  • ocot
  • 1 ČL
  • soľ
  • 50 ml (+ na potretie cesta)
  • olej olivový
  • 320 ml
  • voda
  • Na obloženie:
  • šunka prosciutto crudo
  • mozzarella
  • (kvalitný paradajový pretlak)
  • pomodoro
  • (sušené alebo čerstvé)
  • oregano
  • Na ozdobu:
  • lístky
  • bazalka

Postup:

Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a hnetením vypracujeme cesto. Trvá to aj 10 minút. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto vláčne.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske a vytvarujeme z nich pizze (šikovnejší ručne, menej zdatní kľudne valčekom).
Pizzové cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovým pretlakom tak, aby asi centimeter okraja ostal nepotretý. Pomodoro teraz posypeme nasekaným oreganom. Poukladáme šunku a plátky mozzarelly. Okraje cesta potrieme olivovým olejom.

Pečieme pri vysokých teplotách (230-250 °C) asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť dozlatova. Pred podávaním ozdobíme lístkami bazalky.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.