pridané 1.2.2022 o 18:44 prečítané 509x

Cestovinový nákyp \\\"kugel\\\" s tvarohom bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

veľmi ľahká

Kugel je tradičné aškenázske židovské jedlo, ktoré sa podáva počas židovských sviatkov. Najčastejšie sa vyrába z vaječných rezancov alebo zemiakov na rôzne spôsoby. My sme ho dnes pre Vás pripravili v sladkej bezlepkovej verzii s tvarohom. Ak vám ostali cestoviny z predošlého dňa, chytro sa pustite do varenia, aby žiadne potraviny nevyšli na zmar.

Suroviny:

  • 300 g Novalim cestoviny bezgluténové (niťovky, rezance alebo fliačky)
  • Soľ
  • 4 PL masla + na vymazanie zapekacej misy
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 3 vajcia
  • 250 g kyslej smotany
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • Nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • Mandľové lupienky na posypanie
  • 50 g hrozienok namočených v teplej vode alebo v rume (nemusí byť)

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Uvarené ich scedíme a hneď do nich vmiešame maslo. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh s vajciami a cukrom, pridáme smotanu, škoricu a citrónovú kôru (prípadne aj hrozienka). Do zmesi pridáme cestoviny a dobre premiešame. Zapekaciu misu vymažeme trochou masla a zmes do nej vylejeme. Povrch poprášime troškou škorice a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Pred podávaním môžeme ešte podľa chuti posypať práškovým cukrom.
Tip 1: Ak používame cestoviny z predošlého dňa, treba ich pred použitím v sitku preliať vriacou vodou. Takto znovu nadobudnú čerstvosť.
Tip 2: Do nákypu môžeme použiť aj rôzne druhy orechov, prípadne kúsky čokolády.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.