pridané 21.4.2022 o 12:03 prečítané 224x

Makovo-rumová bábovka bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

ľahká

Bábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku netradičnejšie - z maku. Pridali sme rum, škoricu, vanilku a citrónovú kôru, ktoré ju krásne prevoňali a ešte ani nevychladla, už bola preč. Tak sme si na nej pochutnali. Vyskúšajte náš dnešný recept a pochutnajte si aj vy.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 300 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 200 g zmäknutého masla + na vymazanie formy
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 vajcia
  • Trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku bez lepku
  • 1 balíček kypriaceho prášku bez lepku
  • 2 g soli
  • 200 g mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 PL rumu
  • Novalim Strúhanka bezgluténová na vysypanie formy
  • Na makové cesto:
  • 150 g mletého maku
  • 200 g mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL rumu
  • Trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Do stredne veľkého hrnca dáme mak, mlieko, vanilkový a krupicový cukor, škoricu a rum. Privedieme k varu a za stáleho miešania minútku povaríme. Odstavíme a vmiešame do zmesi citrónovú kôru. Necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si druhé cesto. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a citrónovou kôrou do nadýchanej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj olej. V inej miske premiešame spolu múku, kypriaci prášok, pudingový prášok a soľ. V inej nádobe zmiešame spolu mlieko a rum. Do vyšľahanej vaječnej zmesi striedavo zapracúvame gumenou varechou mliečnu a suchú zmes. Nakoniec pridáme makové cesto a obe cestá zmiešame dohromady.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymažeme trochou masla a vysypeme strúhankou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme povrch. Bábovku pečieme približne hodinu. Na konci urobíme test špajlou. Ak vyjde suchá, bábovka je upečená. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.




Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.