pridané 19.1.2022 o 12:50 prečítané 369x

Arašidové sušienky bez lepku s čokoládovou plnkou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Kto by si dal arašidové sušienky bez lepku, plnené čokoládovou plnkou? Krehký koláčik, ktorý si u nás pečieme vždy po vianočných sviatkoch. Vtedy totižto objavíme doma zabudnuté arašidy, ktoré už nikto nechce jesť. A nie je lepšieho spôsobu, ako ich pridať do cesta na tieto chutné sušienky.

Suroviny:

  • 200 g bezgluténovej múky Promix PK špeciál (alebo Promix PK)
  • 100 g mletých opražených arašidov bez soli
  • 150 g masla alebo rastlinného tuku
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Na plnku:
  • 200 g horkej čokolády
  • 250 g šľahačky

Postup:

Najprv si pripravíme základ na plnku. Šľahačku necháme zovrieť a zalejeme ňou na drobné kúsky nasekanú horkú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom tento základ na plnku necháme vychladnúť. Je dôležitá, aby bola plnka riadne studená prv, než ju budeme spracovávať ďalej.

Bezgluténovú múku Promix PK špeciál (alebo PK) zmiešame s mletými arašidmi a preosiatym práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo (alebo rastlinný tuk) a vaječný žĺtok a vymiesime na hladké a kompaktné cesto.

Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chlade asi pol hodinu odpočinúť.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, na ktorý dáme papier na pečenie.

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, na doske, ktoré sme zľahka pomúčili bezlepkovou múkou, ho vyvaľkáme na tenko (asi na 2-3 mm) a potom z neho vykrajujeme kolieska. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Popicháme ich vidličkou a pečieme ich vo vyhriatej rúre asi 12 minút, kým sa nezačnú sfarbovať do zlatista.

Arašidové sušienky bez lepku necháme vychladnúť na mriežke.

Základ na plnku vyšľaháme s mixérom do krémova (ak je príliš tuhý, pridáme ešte trochu studenej šľahačky alebo mlieka). Pomocou zdobiaceho vrecka ho nanášame na sušienky. Vždy dve spájame pomocou plnky.

Koláčiky sú po naplnení chrumkavé, ak ich necháme cez noc odstáť, budú mäkkšie.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.