Lekár radí dospelým
Na vaše otázky odpovedá:
-
MUDr. Jozef Klucho
spýtajte sa -
GASTROENTEROLÓG s.r.o.,
J. Kráľa 3, 940 01 Nové Zámky
Tel.: 035/642 32 85
Web: www.gastroenterolog.com
koreniny
Otázka: pekny den prajem...pred mesiacom mi diagnostikovali celiakiu (III.C) kvoli tomu, ze som mala stale nafuknute brucho..hnackovala som a bola som stale unavena..malatna a byvalo mi tazko...vyslo mi, že mam alergiu na laktozu a na lepok a chcela by som sa Vas opytat ake koreniny mozem pri vareni pouzivat( pýtam sa na klasicke čierne mlete korenie,grilovacie korenie a podobne) vzhladom k tomu, ze ma lekar upozornil, ze ak si nebudem davat pozor hrozi mi ze nebudem mocť mať deti preto sa bojim riskovat pouzivat nieco o com si nie com ista ze mozem...dakujem za odpoved
(21rokov, 158cm,50kg, žena, nafukovanie....nevoľnosť..maximalna neustala unava, anemia)
MUDr. J. Klucho odpovedal:Koreniny by lepok obsahovať nemali, takže by ste s nimi nemali mať problém.
Ak budete dodržiavať bezlepkovú diétu, neplodnosti sa obávať nemusíte. Pri pretrvávaní príznakov, ktoré uvádzate, ak budú prítomné aj po dlhšom období dodržiavania bezlepkovej diéty (1-2 mes.), treba pátrať aj po iných príčinách uvedených ťažkostí (napr. po črevných zápaloch).
- PREČÍTANÉ:
- 5889x
- REAKCIÍ:
- 4
- VYTVORIL:
- kathuska007
- VYTVORENÉ:
- 2013-09-17 13:59:50
-
-
napísal:
- používateľ:
- katarina kovacsova
- pridané:
- 22:37 30.9.2013
Dobrý deň, chcela by som upozorniť, že väčšina klasických korenín môže obsahovať stopy lepku, nakoľko býva spracovávaná v závodoch, kde upravujú aj múku. Čiže aj na koreninách treba pozorne čítať obsah a prípadné upozornenia na alergény. Ja som kvôli tomu komplet vymenila koreniny a pomaly ich dopĺňam koreninami značky sonnentor /na SR stoja okolo 3 EUR/
-
-
napísal:
- používateľ:
- Agatha
- pridané:
- 10:50 15.10.2013
"stopy lepku" znamená menej ako 20 mg/kg
-
-
napísal:
- používateľ:
- zuzpol
- pridané:
- 16:56 19.10.2016
Dobrý deň, som nováčikom v bezlepkovom stravovaní resp. varení, keďže celiakiu diagnostikovali mojej dcére. Všimla som si, že aj v koreninách je uvádzaný lepok, resp. stopy lepku (napr. v škorici, vanilkovom cukre aj v kôpri som to vyčítala). Môžem to pridávať do jedál, alebo ich nahradiť vhodnou alternatívou? Poraďte akou. Ďakujem.