DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

začiatočníčka

mám 43 r. a pred pár dnami som sa dozvedela o svojej celiakii.V lekárni som minula na jeden šup 1200sk-skoro som odpadla.Teraz viem,čo ma čaká po fin. stránke.Prosím vás pomožte mi s výberom najvhodnejších vecí . Raz som si už piekla chlebík-celkom ok.No tie kupované sú fakt hrozne,asi zostanem len pri pečení.

Už som kilo schudla,čomu sa v mojom prípade neteším.Vidno, že som amatér.Mám z toho aj humor,ale aj veľké obavy.Starám sa o ťažko postihnutú dcérku a nemôžem si dovoliť schudnúť.Chcem sa do toho dostať čím skôr.Veeeeeľmi sa teším na odpovede. papa Vlasta.

PREČÍTANÉ:
2844x
REAKCIÍ:
8
VYTVORIL:
vlastička
VYTVORENÉ:
2007-07-06 12:15:21
  • napísal:
    používateľ:
    Gajryz
    pridané:
    19:19 6.7.2007

    Ahoj. Ja si tiež chleba pečiem sama, raz som si kúpila od značky Schar také sladké buchtičky, tie boli super, ale tiež sú drahé. Inak tie kupované žemle nie sú bohviečo. V obchodoch majú výrobky celi hope(keksíky) tie sú chutné aj celkom lacné. Na recept dostaneš múku, strúhanku, cestoviny.....ale to asi vieš. Je aj internetový obchod Dipond, nájdeš to aj tu, ale to sa oplatí asi len keď si objednáš toho viac. Nájdeš tu tiež dobré recepty, väčšinou sa všetko robí ako normálne jedlo, akurát používaš bezlepkové prísady. Rada ti poradím, ak budem vedieť, spýtaj sa čo potrebuješ. Pa a veľa šťastia.

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    23:02 6.7.2007

    Ahoj. Skús trochu experimentovať, nepeč len pdľa receptov na obale, pridaj aj iné suroviny, semiačka ľanové, sézamové,ai. Ak pečieš chlieb,picu,koláče, knedlu, proste hocičo pridávaj k bezlepkovým múkam vždy sapoň 100 g múky PROMIX- FORTE pečivo bude mäkšie. Nedávaj do cesta čistú vodu, vždy daj aspoň polovicu mlieka- cesto lepšie vykysne. Do kvásku daj čajovu lyžičkul cukru. Cesto vypracuj do hladka, nesmie byľ ani riedke, ani husté. Ak urobíš cesto priliš riedke tak ti chlebík spadne- spľasne. Ak bude priliš tuhé tak ti nevykysne a chlebík bude tvrdy. Ak sa ti chlebík nepodarí nikdy ho nevyhadzuj, môžeš si ho urobiť vo vajičku na raňajky, alebo rýcla večera dobrý je aj s kečupom HELMANS je bezlepkový. Ak ti ešte ostane postrúhaj ho na jemnom strúhadle a daj vysušiť na plechu do rúry, teraz uschne aj na slniečku a máš strúhanku. Pridaj do múky vždy moka lyžičku kypriacého prášku DR OETKER je bezlepkový. Pudingy,kypr. prášky,vanilkové cukry používaj iba DR: OETKER. Ešte jedna rada keď clebík vychladne, hneď ho nakrajaj a daj do mrazničky, potom ho len rozmrazíš koľko potrebuješ, vždy je to lepšie, ako keď ho máš tri dni v mikroténovom sáčku, tak isto to robím s knedľou.Nech sa ti darí, neboj všetko bude v pohode iba ten začiatok je trohu ťažší, my sme doma traja bezlepkáči a už sme si zvykli. Pridám ti ešte recept ne chlebík.BEZLEPKOVÝ CHLIEB 300 g PROMIX- CH 100 g PROMIX- forte 1, 5 dl mlieka 2 dl vody 20 g kvasníc 1 č.l. cukru 1 p.l. oleja štipka kypriaceho prášku Dr. Oetker Z mlieka, lyžičky cukru, lyžičky múky a kvasníc urobíme kvások, ktory necháme 10 min. aktivovať. Muky Promix -CH a Forte zmiešame s kypriacim praškom, pridáme kvások a vymiešame hladké cesto nie príliš riedke. Cesto vlejeme do vymastenej chlebovej formy a necháme kysnúť 30- 40 min. Pečieme 40 min. pri teplote 200° C. BEZLEPKOVÁ VIANOČKA 300 g PROMIX- K 100 g PROMIX- forte 3 dcl Mlieka 1 Žltok 3 Lyžice cukru 20 g Kvasníc 50 g Máslo / Hera Z ½ citróna nastrúhanej kôry Rum, hrozienka, štipka soli a kypr. prášku Dr. Oetker Z mlieka, lyžičky cukru, lyžičky múky a kvasníc urobíme kvások, ktorý necháme 10 minút aktivovať. Muku Promix- K a Promix- forte zmiešame s kypriacim práškom, nastrúhanou citrónovou kôrou a soľou, pridáme kvások, roztopené maslo, žltok, hrozienka, rum a vymiešame hladké nie príliš riedke cesto, ktoré dáme do vymastenej formy a necháme vykysnúť asi 30- 40 min.. Formu vložíme do pekárne, alebo rúry a pečieme 40 min. pri teplote 200º C. BEZLEPKOVÁ KNEDĽA 300 g PROMIX- CH 100 g PROMIX- forte 3 dcl Mlieka 20 g Kvasníc+ moka lyžička kypr. prášku 1 čl. Cukru Múku Promix- CH a forte zmiešame s kypriacim práškom v miske, pridáme kvások z mlieka, lyžice múky, cukru a ručne vypracujeme polotuhé cesto do tvaru knedle / aby sa neroztekalo/. Do väčšíeho kastróla nalejeme teplú vodu do výšky 2,5 cm.- vložíme olejom vymastenú naparovaciu mriežku, na ňu položíme knedlu a potrieme ju olejom. Kastról prikryjeme prikrývkou a necháme kysnúť asi 40- 45. min. Potom zapálime horák a varíme 18 minút. PARENÉ BUCHTY Urobíme si cesto ako na knedlu a rozdelíme si ho na 8- 10 rovnakých častí, z ktorých vytvoríme buchty a uvaríme ako knedlu. Hotové parené buchty vyberieme na tanier, posypeme gramkom, alebo makom /podľa chuti/ polejeme roztopeným maslom, môžeme pridať kompotované slivky a iné ovocie. Dobrú chuť JJ

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:12 18.7.2007

    Zdravím, dcérka má diétu, niekedy chlieb pečiem, aj žemle, ale treba to naozaj jesť čerstvé alebo dať do mrazu. Od apríla však hradí poisťovňa asi polovicu pri výrobkoch firmy Schar- žemle, sladké rožky a chlieb- a ten sa konečne podobá na chlieb alebo sendvič, dcérka chce už len ten. Inak z bezlepkovek múky sa dá upiecť včeličo ako z normálnej. Veľa zdaru. Beáta

  • napísal:
    používateľ:
    Kikula
    pridané:
    17:54 14.8.2007

    Dobry den, Chcem vam poradit s tymi bezlepkovymi potravinami, kedze aj ja som na zaciatku mala take iste obavi ako i vy.V prvom rade som zacala kupovat ryzove cestoviny co su iba z ryze vody a soli. Chlebik peciem aj ja kedze tiez nemam dobru skusenost s kupovanym. Kupujem taktiez ryzovu muku a ked peciem chlieb tak miesam polovicu bezlepkovej a tejto ryzovej. No inak vsetko v obchodoch treba citat a ani neviete nadabite aj na vhodne vyrobky. Tiez nie som nejaky profik ale dufam ze vsetko sa mi dary dodrziavat ako sa ma. Tak drzim palce!

  • napísal:
    používateľ:
    tina1
    pridané:
    10:14 15.8.2007

    Ahoj Vlasticka, ja som na bezlepkovej diete asi 2 roky a mam 47 rokov. Prave tato stranka mi najviac pomohla. Je tu vela skvelych ludi, kt. si navzajom pomahaju. Minule som natrafila aj na str.,ktora snad pomoze zaciatocnikom ako si upiect chlebik alebo ine pecivo. Prajem vela zdaru Tina1

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    20:46 15.8.2007

    Ahoj, nemusíš sa báť varenia a ani pečenia. Časom prídeš na všetko, ako sa dá experimentovať. Ja varím bzl. stravu už viac ako 11 rokov a viem porovnať, ako je to už všetko "v predu". Máš väčší výber potravín, múk, hotových výrobkov,.... len netreba sa toho báť. Na nete nájdeš veľmi veľa dobrých rád. Len chce to čas. Prípadne sa stále pýtaj. Vždy sa niekto na stránke nájde, čo ti poradí. Čo sa týka pečenia, tak ja používam veľmi veľa ryžovú múku, ktorú kombinujem napr. s Promixom - PK. Ale najnovšie som si zvykla používať zo Schäru múky "B" a "C". ("B" je aj na recept). Táto múka je veľmi dobrá na kysnuté cestá. Ako tu už písali, že výrobky Oetker sú bezlepkové. Tak isto aj droždie. Jednu vec mám odskúšanú. Vždy používam 2* viac droždia, ako píšu. Napr. čo stačí na lepkový koláč, napr. jedno balenie na 500 g, tak pri bzl. múke je lepšie dať dve balenia. Potom sa ti nestane, že zle cesto kysne. Čo sa týka potravín, tak škoda, že si nenapísala z kadiaľ si. Až by si bola z Prievidze, tak ti ľahko poradím, kde čo zoženieš. Prípadne až chceš niečo konkrétnejšie, tak napíš. Silvia_deti

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    20:12 18.9.2007

    Ahoj Silvia Ti radila dať dvojnasobné mnozstvo droždia ako sa uvádza v receptoch, radšej pridaj kávovú lyžičku kypriacého prášku Dr. Oetker. Robil som aj také pokusy, je pravda že cesto lepšie vykyslo, ale statočne ho bolo cítiť kvasnicami. Ďalšia dobrá rada pridaj do cesta mlieko a čajovú lyžičku cukru, nedávaj len čistú vodu. A nerob cesto prilíš husté, potom je chlieb tvrdý, lebo nemôže vykysnúť. ale to som ti už písal. čau

  • napísal:
    používateľ:
    Yvette
    pridané:
    21:41 18.12.2007

    Ahoj Silvia, prečítala som si tvoj komentár a zistila som že si z Prievidze, mám celiakiu pol roka a dcérke ju zistili pred mesiacom. Bývam v Prievidzi a bola by som rada, keby si mi mohla napísať, ked sa dajú nakúpiť bezlepkové potraviny. Ak to bude možné rada sa s tebou aj stretnem. Dakujem Iveta

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ