DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Varenie s radosťou !

Som celiatička od minulého roku /august/ mám už rôzne recepty na chlieb,ale ani jeden sa mi nepodobá na normálny chlieb . Aj Váš je taký hustý,niekedy ako keby mokrý a spadnutý ?Snažím sa,miešam mixérom a raz je to lepšie inokedy z rovnakého cesta horšie. Robím niečo zle? Ak máte už niekto vychytané chyby pri pečení poraďte .Používam múku Uni-pro mix.Ak sú aj lepšie napíšte. Vopred ĎAKUJEM.

Mami/žena,ktorá varila 5O rokov recepty od babičiek/



PREČÍTANÉ:
2987x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
mami
VYTVORENÉ:
2005-03-13 10:03:33
  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    20:36 13.3.2005

    Ahoj, bezlepkový chlieb sa nikdy nebude podobať tomu normálnemu. Lebo ten lepok to pečivo robí krásne nadýchané a mäkké. Ale ja som si prispôsobila recept, podľa ktorého robím chlieb a chutí mi najviac. Potrebuješ: 1bal. sušené droždie, 2ČL kryštálový cukor, 100ml teplá voda - urobíš kvások, ktorý necháš napučať (cca. 10min.). V mise zmiešaš 500g Promix-T, 1ČL soli, 1PL amarantová múka, 2PL zemiakový škrob, 1ČL guarová guma, 2PL olej, kvások a 4-5dl teplej vody. Vypracuješ cesto a necháš 1hod. kysnúť. Ja cesto nikdy pred kysnutím nemiesim tak, až sa prestane lepiť, lebo potom mi nenakyslo. Urobím také polotuhé cesto a vôbec ho nemiesim, čiže je lepkavé. Potom ho posypem múkou a dám kysnúť. Vykysnuté cesto si až teraz trochu premiesim. Ak sa miesi dlho, potom je ten chlieb vnútri tuhý. Premiesim len dovtedy, až pekne drží spolu a je mäkké. Potom dám do formy (vymazaná olejom a posypaná múkou alebo strúhankou) a ešte ho vo forme nechám asi 10-15min. aby trochu podkyslo. A potom upečiem pri 200°C asi 30-45min. Závisí od veľkosti a od formy (či je silikónová a pod.). Ešte chlieb asi 3x počas pečenia potieram slanou vodou. Či je upečený treba vyskúšať špajlou. Treba ho potom nechať vychladnúť(zabaliť do čistej utierky) a krájať až vychladnutý. Samozrejme tento chlieb nie je taký ako normál, ale aspoň nie je vnútri hutný, ťažký a nevyzerá ako nedopečený. Podľa niektorých sú výborné múky Schar B,C ale ja som z nich nerobila, lebo obsahujú laktózu.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    20:50 13.3.2005

    Ešte som zabudla, že do cesta si môžeš pridať celú rascu, slnečnicové semiačka, neochutené burizony alebo sójové, pohánkové, ryžové alebo kukuričné vločky. To tak trochu ten chlieb odľahčí.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:26 15.3.2005

    Ak môžem trochu poradiť, akýkoľvek chlebík si pečiem, nedávam ho do formy ale ho natriem (vylejem) na plech, nechám na ňom pokysnúť a do rúry dávam nádobu s vodou. Takto je celý chrumkavý a ani sa tak nemeľní. Skús. Najťažšie sú asi tie zemiakové chleby. Maja.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    12:06 16.3.2005

    Ahoj, ja som to vyskúšala a naozaj to je takto lepšie, celý je vnútri mäkký. Potom sa to len nakrája na obdĺžniky (ako rožky), pozdĺžne prekrojí a obloží. Je to fakt vynikajúce.

  • napísal:
    používateľ:
    Dako
    pridané:
    12:55 18.3.2005

    Ahoj mami, mami! Možno to bude v rúre. Keď pečie moja mama v plynovej nie je to ono ako keď pečie moja žena v elektrickej. Potom za horúca je dobré potrieť vodou, ale Tebe to asi nemusím pripomínať.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ