DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Väčšina vlastníkov reštaurácií a šéfkuchárov neprešla základným testom o celiakii

Neutešené výsledky odpovedí na štyri jednoduché kvízové otázky ukázali, že väčšine vlastníkov reštaurácií a šéfkuchárom chýbajú najzákladnejšie vedomosti o bezlepkových faktoch a protokoloch; to je realita, ktorá by mohla vystaviť mnohých bezlepkových stravníkov kontaminácii lepkom.

Kvíz sa uskutočnil počas výstavy Národnej asociácie reštaurácií v Chicagu a riadila ho Národná nadácia pre informovanosť o celiakii (NFCA), nezisková organizácia pre celiakiu a citlivosť na lepok.



Hoci veľký počet šéfkuchárov a vlastníkov reštaurácií uviedol, že vo svojich reštauráciách ponúka bezlepkové možnosti, menej ako 4 percentá odpovedalo na dotazník o lepku správne.



Ľudia s celiakiou alebo intoleranciou voči lepku sa musia vyhýbať lepku z pšenice, raže a jačmeňa, ale menej ako polovica šéfkuchárov vedela pomenovať iné obilie ako pšenicu, ktorá obsahuje škodlivý lepok.



Výsledky ukázali, že šéfkuchári boli čiastočne slabo informovaní a čiastočne nemali vedomosti, hovorí Alice Bast, zakladateľka a prezidentka NFCA.



Okrem otázky pre šéfkuchárov, aby vymenovali všetky tri druhy obilia, ktoré vyvolávajú reakciu u celiatikov, bola v kvíze aj otázka o tom, aký druh ovsa je pre týchto ľudí bezpečný.



Test obsahoval aj ďalšie dve otázky: v jednej z nich mali šéfkuchári z krátkeho zoznamu výrobkov a potravín identifikovať produkt obsahujúci lepok (Worchesterská omáčka) a v druhej určiť, či je pravda, že celiakiu spúšťa glukóza (nesprávne).



Výsledky poukazujú na potrebu väčšieho vzdelávania o celiakii a citlivosti na lepok a zvyšovania informovanosti v potravinárskom priemysle, najmä ak narastá počet zariadení, ktoré pre svojich zákazníkov ponúkajú bezlepkové možnosti.



Zdroj:

http://www.pizzamarketplace.com/article/195015/Majority-of-restaurateurs-and-chefs-fail-celiac-test



Jefferson ADAMS

Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.



Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com



Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk

PREČÍTANÉ:
2112x
REAKCIÍ:
0
VYTVORIL:
milos
VYTVORENÉ:
2012-08-08 17:04:09
Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ