DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

syry

Caute bezlepkaci,



poradte mi, ktore znacky tavenych syrov su vhodne pre celiatikov?

Diky moc.



cindi

PREČÍTANÉ:
7568x
REAKCIÍ:
23
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2005-10-10 18:33:36
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:21 11.10.2005

    karička

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    10:44 11.10.2005

    Jedine tavený syr Karička. trojuholníčky aj v črievku. a Ementaler tavený.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:34 12.10.2005

    aj Bambino.

  • napísal:
    používateľ:
    Janula
    pridané:
    10:42 14.10.2005

    Karicka - syrokrem smotanovy je ozaj skvely a je moj najoblubenejsi. Takze urcite radim vyskusat. Dobru chut :)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:30 14.10.2005

    Myslela jsem,že bezlepkovou dietu mám dost dobře zvládnutou - lékařské výsledky tomu odpovídají,ale vidím,že se mám pořád co učit.Že jsou sýry lepkové,mne teda nenapadlo. Na www.bezlepkovadieta.cz je článek o výrobě sýru Niva a prohlášení výrobce o bezlepkovosti.Pokud se tento sýr vyrábí tak,jak výrobce napsal,proč by tam neměl být lepek? Jsem z toho zmatená.Co si o tom myslíte?Jíte Nivu? Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:26 14.10.2005

    Áno ,občas jeme aj Nivu .A tvrdé syry všetky /okrem ochutených šunkou /

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:42 14.10.2005

    všetky plesnivé syry sú žiaľ lepkové. lebo práve tá zelená pleseň pochádza zo strúhanky. veľa sa tu o tom už písalo....niekde v archive je aj celý postup ako sa vlastne plesnivý syr robí - priamo od výrobcu. žial.... syrokrém obsahuje 1422 - acytylovaný diskobadipát...v preklade lepok. a tak je to skoro u všetkých syrov.maja

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    21:45 14.10.2005

    ja jem len Apetito....nie je bezlepkové?

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:54 17.10.2005

    Majo,tvrdé sýry jíš nebo taky ne? Vím ,že to může být v Čechách jinak ( ale jak to tak bývá,bude to stejné ),ale zajímá mne to. Že nesmím sýry,je pro mne větší šok,než celá ostatní bezlepková dieta. Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:47 17.10.2005

    Tvrdé syry Liptov sú bezlepkové, deklaroval to tu raz výrobca.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:16 17.10.2005

    Plesnivé syry môžeme. Nie sú lepkové. Na českej stránke www.bezlepkovadieta.cz minulý týždeň uverejnili výrobný postup modrej aj bielej plesne. Citujem: "Kulturní plíseň Penicillium roqueforti se dnes pěstuje na povrchu vysterilovaných krup a do sýrové hmoty se spláchne vodou. Z tohoto důvodu je vyloučené, aby se touto cestou kontaminoval lepkem sýr s „modrou“ plísní, (u nás NIVA). Doufám, že tato informace je dostačující. " Mgr. Jiří Höfer Výskumný ústav mliekárenský Praha Celkom fajn informácia. Ja som ho do teraz tiež nejedla. S pozdravom Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:41 17.10.2005

    No právě.Nechci vymýšlet potíže,ale nedovedu si představit,jak se "spláchne" plísňová kultura z krup,aniž by se závoveň spláchnul do sýrové hmoty i lepek. To je ten paradox,že při čtení této zprávy mne chytla trochu panika,jak to tedy s Nivou a podobnými sýry je. Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:25 17.10.2005

    Žiaľ, apetito je lepkové. obsahuje E1422. .... čiže pšeničný škrob.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:29 17.10.2005

    Tvrdé syry kupujem len tam kde maju ten pôvodny obal - červený alebo žltý...teda aspon v SR.... a čítam...ak sú tam E1422 /to teda často/,E621 /to trochu menej často/ tak to nekúpim. nekupujem nakrájaný a len v celofáne zabalený syr. alebo si pýtam obal, v hypermarketoch sú ochotní. Určite ale bezlepkové syry sú Ementál, Ementáler, Gouda a podobne v týchto cenových variáciach. toto je určite platné aj v ČR. je mi ľuto, že som ťa sklamala.... maja

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:37 17.10.2005

    a krupy nie sú lepkové???? zamyslite sa nad tým čo ste práve dočitali a poklepete si po čele. Iva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:04 18.10.2005

    Pokiaľ niečo o plesniach viem, tak je to, že isté druhy potrebujú pre svoj rast špeciálne druhy pôd. Pôda znamená, že pleseň z nej, tak ako rastliny, berú pre svoj rast živiny. Napríklad penicilin je vyrabany z plesne a tato pleseň - bez pôdy!! - je použitá pri výrobe lieku. V prípade, že rastie pleseň určená na výrobu plesnivého syra na krúpoch, tak použijú iba samotnú pleseň a nie aj krúpy, lebo tie už pri výrobe syra nepotrebujú. Ďalšou vecou je, že ide o výrok experta pracujúceho vo výskumnom ústave, ktorý vie určite o čom hovorí a nie je v jeho záujme zavádzať ľudí trpiacich celiakiou ako to často býva zo strany výrobcov, ktorý napíšu aj bludy, len aby sa ich výrobky kupovali. Tak neviem kto by sa mal klepať po čele. Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:22 21.10.2005

    Sklamali mne výrobci,ty jsi mi pomohla. Vůbec to nachápu - při mé opatrnosti,nikdy mne nenapadlo se na obal sýrů podívat.Včera jsem to všechno z lednice nemilosrdně vyházela a při té příležitosti jsem zjistila,že tyto lepkové "E" jsou i na některých slaninách,které jsou zatavené. Tak mne napadlo,zdaleka ne všichni celiaci jsou na internetu,doktoři neporadí,zas mne z toho chytá beznaděj.Co bude příště?Přitom by to bylo tak jednoduché.Stačilo by,aby výrobci prostě psali obsah lepku na obalech.Nebo aspoň přítomnost lepku.Když si představím,co všechno se dělá pro diabetiky ( což je v pořádku !),ptám se - proč ne pro nás? Díky Majo,i ostatní. Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:50 22.10.2005

    Tak v tomto nam moze pomoct iba vlada a nasi poslanci tým že prijmú zákon. V zahraničí majú vyrobcovia povinnosť uvádzať prítomnosť alergénov (alebo aj možnú kontamináciu ich výrobkov alergénmi) typu Laktóza, lepok, orechy, kôrovce v zložení výrobku. V Čechách majú zákon, podľa ktorého výrobci musia uvádzať pri použití modifikovaného šrobu jeho druh. Teda či je kukuričný, zemiakový alebo pšeničný, čo je podľa mňa obrovské plus, lebo väčšinu výrobkov s označením E 1422 bez bližšej špecifikácie ja osobne nekupujem. Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:16 22.10.2005

    !Bambino obsahuje pšeničné...už neviem čo, t.j.lepok! Čítaj zloženie.V.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:55 23.10.2005

    ano aj niektoré slaniny sú konzervované lepkom. ja som z toho tiež mala veľkú hlavu. odvtedy kupujem prasiatko od niekoho z domáceho chovu, slaninu si dám zaudiť "na domáci" spôsob a šup s nou do chladničky. tak isto aj šunku. je to ale náročné hlavne na čas, pretože peniaze takto určite ušetríš. mám to prerátané. maja

  • napísal:
    používateľ:
    Any115
    pridané:
    20:23 1.11.2005

    no, to som dosť v šoku, nejako som asi tie články obišla, ja jem najmä hermelín, tak možno tam bude ten môj vlčí hlad, ďakujem za upozornenie, je dobré ked sa ľudia opakujú, tak aspoň postupom času nič neprehliadneme :)

  • napísal:
    používateľ:
    frcka
    pridané:
    17:50 2.11.2005

    Hermelín je určite bezlepkový, lebo má inú technológiu výroby ako zelené plesne. Nedávno som tu zverejnila aj list od výrobcu Pribina, pozri v Listoch od výrobcov. Hermelín, Plesnivec a Encián môžeš kľudne jesť i naďalej :o) frčka.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:26 16.5.2006

    Citácia: "!Bambino obsahuje pšeničné...už neviem čo, t.j.lepok! Čítaj zloženie.V." V zložení Bambina nič také nefiguruje, tak môže sa teda či nie?

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ