DISKUSNÉ FÓRUM
Otázky do pléna
Šunka
V zložení šunky-vákuovo balenej ( v Tescu), označenej ako bezlepková (výrobca PM Zbrojníky) som našla glutaman sodný. A to nie je prvý výrobok označený ako bezlepkový s obsahom glut.sodného. Čo vy na to? Veď predsa si nemôžu len tak nakresliť preškrtnutý klas, musia existovať na to nejaké normy...Môžeme teda takéto výrobky konzumovať? Ďakujem. V.
- PREČÍTANÉ:
- 2850x
- REAKCIÍ:
- 4
- VYTVORIL:
- Anonymous
- VYTVORENÉ:
- 2005-12-17 11:10:18
-
-
napísal:
- používateľ:
- Silvia_deti
- pridané:
- 16:14 17.12.2005
Glutaman sodný - nie je lepok. Je to chemická látka, ktorá je vo väčšej miere škodlivá - dráždi tráviaci trakt. Preto sa nedoporučuje celiatikom ho používať vo veľkej miere. Silvia_deti
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 22:23 17.12.2005
Presne tak, glutamán sodný nie je škodlivý kvôli tomu, že by obsahoval lepok, ale preto, že je zdraviu škodlivý, tak ako mnoho iných látok v potravinách, napr. chinín v tonicu, atd. Takže teoreticky ho celiatici kludne môžu, ale zdravotný stav im určite nepomôže zlepšiť
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 09:53 19.12.2005
Asi pri uvádzaní jeho škodlivosti ide aj o pôvod, niekde som sa stretla s informáciou, že sa môže vyrábať aj z pšenice. alena
-
-
napísal:
- používateľ:
- ajby
- pridané:
- 13:36 7.2.2006
Zdravím, mám len pár úvah ad: šunka v TESCU. Tesco dlhodobo ponúka aj "bezlekové" výrobky- údeniny, šunku a pod, ale o skúsenostiach by som vedel rozprávať svoje. Na obaloch je síce preškrtnutý klas, ale v zložení je popísané všeličo, čo nie je na prvý pohľad jasné, často tam je písaný škrob (niekedy éčkom), ale jeho pôvod nie je jasný. Podobne je to s ochucovadlami - čo sa pod nimi všeko skrýva. Nehovoriac o tom, že tieto výrobky som x krát našiel zeleniet sa na pulte, asi im predaj moc nejde. Je síce fakt, že symbol preškrtnutého klasu výrobca na obal dá, ale existuje vôbec pre nás - spotrebiteľov nejaká 100perc istota a možnosť kontroly pri spoločnostiach, kde to štát negarantuje a nekontroluje? Pri kúpe takýchto výrobkov sa často zamýšľam nad tým, či na výrobu takýchto mäsových výrobkov existuje vôbec fyzicky oddelený výrobný reťazec od výrobkov vyrábaných s prídavkom pre nás neprijateľných prísad.