DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Ryža pri celiakii

V Pravde, v prílohe zdravie z 13. júna 2005 na otázku čitateľky odpovedala diétna sestra, citujem "Celiatikom spôsobuje problémy lepok, obilná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a v raži, v menšom množstve aj v ovse, jačmeni a v celej ryži."

Tá ryža ma prekvapila, myslela som, že ryža je bezpečná. Aká je to celá ryža? Je to hnedá nelúpaná?

Jana

PREČÍTANÉ:
2193x
REAKCIÍ:
3
VYTVORIL:
JanaM
VYTVORENÉ:
2005-07-20 08:05:30
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:44 20.7.2005

    Pokud něco takového řekne dietní sestra,je to hroznéZačátečníkům komplikuje už i tak složitou dietu..Předpokládám,že celou rýží myslela rýži neloupanou a v každém případě jakákoliv rýže lepek NEOBSAHUJE.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:26 20.7.2005

    Čítala som , že existuje neaký druh ryže , ktorá obsahuje lepok. Ale na Slovensko sa "NEDOVÁŽA" , takže môžeme byť pokojný. GABIKA

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    02:58 28.7.2005

    Ja som tiež presvedčená, že celá ryža, t.j. nelúpaná, nemože obsahovať lepok, ale mne osobne robí táto ryža veľké tráviace problémy, vlastne stejné ako keby som zjedla pšeničné cestoviny. Ja si ale myslím, že to bude tou šupkou, ktorou je tá ryža obalená, že mi dráždí črevnú sliznicu, a preto mám po nej problémy. Možno nie som sama, komu sposobuje táto ryža ťažkosti a je dosť možné, že si to preto diétna sestra vysvetlila po svojom. Mne tiež robí veľké problémy i musli s označením bezlepkové. Tiež kvasnice neznášam a žiadne strukoviny. Zo strukovín mi najmenšie problémy robí šošovica. Takže každý si musí vyskúšať sám, čo mu vyhovuje.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ