DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Rožky

Ahojte!

Neviem nájsť recept na rožky. Viete mi niekto poradiť? S chlebom som to vzdala, som antitalent na pečenie, podarilo sa mi upiecť nejakú horninu:( Je to strašne tvrdé, neviem kde som urobila chybu.

Chcela som si kúpiť piecku, ale veľa ľudí ma odhovára. Chlieb ani iné pečivo som nejedla už rok:( Chlieb ktorý sa dá v Košiciach kúpiť je odporný. Skúste mi poradiť nejaký jednoduchý recept čo sa nedá pokaziť.

Ďakujem

PREČÍTANÉ:
2856x
REAKCIÍ:
10
VYTVORIL:
Tatiana
VYTVORENÉ:
2005-02-15 23:12:58
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:51 16.2.2005

    Ahoj Tatiana, napíšem Ti recept, podľa ktorého pečiem chlieb ja a môžem Ti povedať, že za dva roky, čo ho pečiem som ani jeden nevyhodila, hneď prvý sa mi podaril. Takže potrebuješ: 1 kg múky PromixCH 1 l vlažnej vody 1 ks droždie 3 lyžice oleja lyžička cukru lyžička citrónového koncentrátu (nemusí byť) 1 väčší uvarený postrúhaný zemiak podľa chuti môžeš pridať slnečnicové, sezamové alebo ľanové semienka, prípadne šupky z pohánky, atď. Najprv si zarobíš kvások. Ja dávam asi 2 dcl vlažnej vody (odoberiem z 1 l, nie naviac), 1 lyžičku cukru a kvasnice. Keď je to vykysnuté, všetko zmiešaš dokopy a potom už len miesiš, pekne dovysoka, aby sa tam dostalo veľa vzduchu - to trvá asi 10 - 15 min. Potom dáš cesto do foriem, len do polovice, max. do 2/3, lebo ešte nakysne. No a necháš kysnúť 3/4 hod. pri izbovej teplote. Dôležité je, aby chlieb kysol pomaly pri nižšej teplote, lebo pri príliš vysokej by síce rýchlo nakysol, ale potom by spľasol. Keď je to vykysnuté, potrieš vlažnou vodou a dáš piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 1 hod. Teplotu nezmierňujem. Asi po 40 min. chlieb ešte raz potriem, aby bol zvrchu chrumkavý. A to je asi všetko. Po vychladnutí chlieb nakrájam na porcie, dám do mrazničky a pred použitím nechám rozmraziť a dávam do mikrovlnky, aby bol pekne mäkkučký. Ak Ti môžem poradiť, nedaj sa odhovoriť od piecky, je to vynikajúca vec. Hlavne odpadne to hnetenie, čo je pre mňa hrozná robota a umývanie riadu. Takže dobrú chuť, dúfam, že sa Ti to podarí. Jana Rožky Ti bohužiaľ neporadím, lebo sama som žiadala o recept.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:52 16.2.2005

    Ahoj Tatiana pozri na tejto stránke knihu receptov. Sú tam rôzne recepty na chlieb. Ja som tam tiež uviedla jeden recept, ale teraz ho pečiem už lepší. 270 g PROMICH CH 1 vrchovatá lyžica kukuričnej, alebo tmavej múky 1 vrchovatá lyžička sušeného droždia Dr.Oekter 1 vrchovatá lyžička sójového mlieka štipka kryštálového cukru štipka guarovej gumy 1 malý postrúhaný zemiak uvarený deň vopred v šupe 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky rasce 2 polievkové lyžice oleja cca 3.2 dcl vlažnej vody prípadne trošku viac podľa hustoty cesta. Ja už teraz pečiem naraz tri chleby vo formách na srnčí chrbát. /tri vojdú na plech/ Formy si vymastím. Nadávkujem suroviny do troch nádob a postupne vymiešam ručným elektrickým šľahačom cca 2 minúty jednu dávku. Zapnem elektrickú rúru na 250 stupňov C, aby sa vyhriala. Medzitým ponalievam jednotlivé dávky do foriem, uložím ich na plech a nechám prikryté utierkou cca 10 minút na teplom mieste /kým sa rúra vyhreje/. Keď je rúra dostatočne teplá na plech ku chlebu dám malú misku naplnenú vodou. Plech vložím do rúry a pečiem 25 - 30 minút, kým sa vrch chlebíkov pekne upečie. Po tom čase rýchlo vyberiem celý plech chlebíky vyklopím z foriem rovnou stranou na plech /navrchu je oblúk/ a vložím opäť do rúry na 10 minút. Po upečení chlebíky preložím z plechu, jemne ich potriem štetcom namočeným vo vode a pod utierkou nechám vychladnúť. Nakrájam, naporcujem do mikroténových sáčkov a odložím do mrazničky. Pred jedením ich rozmrazím v mikrovlnej rúre alebo ich vyberiem skôr /cca 1 hodinu pred jedením/. Dobrú chuť.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:37 17.2.2005

    Tatiana, ešte som zabudla v tom včerajšom recepte na chlieb na guarovú gumu, takže na 1 kg múky dávam 1 ČL. Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:01 17.2.2005

    Ja kupujem predpečené rožky aj žemle v Prešove na objednávku v predajni Zdravá Výživa Hlavná č. 39 t. č.051 7721193. Majú aj dobrý chlieb,rôzne druhy.

  • napísal:
    používateľ:
    Tatiana
    pridané:
    20:44 17.2.2005

    Ďakujem za recepty. Kúpila som si piecku. Mám všetky ingrediencie až na guarovu gumu. Čo to je? Pýtala som sa v obchodoch, supermarketoch a všade sa na mňa veľmi divne pozerali. Dokonca som sa zašla spýtať aj do pekárne ale ani oni nevedeli čo to je. Poraďte mi nech si konečne môžem odhryznúť z fajného chleba:(

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    20:49 17.2.2005

    Guarovú gumu zoženieš na Lermontovej, Groslingovej alebo v Bille

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    21:19 17.2.2005

    Ahojte, mám 20-mesačnú dcéru,ktorej pred mesiacom potvrdili celiakiu.Kamoška mi zohnala recept na rožky od jednej mamky, ktorá vypeká už dlhšie a je výborný. Tu je: 400 g Promix uni 2 vajcia 1 čaj.lyžička soli 1 čaj.lyžička kr.cukru 3 pol.lyžice oleja 15 dkg droždia + 250 ml vody al. teplého mlieka (ja robím z mlieka) = urobiť kvások Do kvásku to všetko nahádzať a vymiešať ručným mixérom. Pomastiť plech (mne sa osvedčil papier na pečenie - netreba umývať plech :o) ), ruku namočiť do studenej vody, nabrať hrsť cesta a dať rovno na plech a nejak vytvarovať. Keď som ich robila prvýkrát,dala som ho dosť málo a boli nič moc,ale posledné razy dám tak schuti (skoro plnú hrsť) a sú krásne pampúchy. Tie moje vyzerajú skôr ako dalamánky, ale kamarátka robí tvar rožkov. Potrieť vajcom, nechať podkysnúť, prípadne niečim posypať. Výborné sú s lúpaným sezamovým semiačkom. Nechať vykysnúť kým sa vyhreje rúra na maximum (takých 15 minút) a upiecť na 260 stupňov (ja mám rúru len na 250-stačí).Nezabudnite si na jeden plech naliať vodu,nech to tam zvlhčuje, prípadne k rožkom postaviť nejaký hrnček s vodou.Sú tak lepšie. Dúfam,že Vám všetkým bude chutiť,lebo hneď po upečení nemajú chybu. Ja ich ešte teplé šupnem do mikroténu,tam sa spotia a napijú sa tej vody a keď sú úplne chladné,dám ich do mrazáku.Rozmrazujem v mikrovlnke podľa potreby. Prajem dobrú chuť. Lienka

  • napísal:
    používateľ:
    Tatiana
    pridané:
    21:42 17.2.2005

    Ahoj ďakujem. Stane sa niečo keď tam tú gumu nedám? Ja to už nevydržím do zajtra:(

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:42 18.2.2005

    Zo začiatku kým som sa naučila piecť chlieb, nemala som gumu a chlieb sa veľmi drobil vôbec nedržal pokope. S tou gumou je to oveľa lepšie. Ja som ju objednávala z Bardejova. Magda.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:56 19.2.2005

    Lienka, 15 dkg drozdia, to nie je vela? MajaK

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ