DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Rastlinné maslo

Mám dve otázky:

1. Topinka spomínala, že guarová múka (nemám s ňou skúsenosti) je dobrá do kysnutého cesta do koláčov. Ale čo tak frcnúť ju do chlebového cesta? Však viete, aký je chlieb na tretí deň.

2. Nemôžem klasické maslo. Ale keď chcem plnku z rastlinného masla na koláč či tortu, vyvločkuje sa, lebo obsahuje málo tuku a veľa vody. Máte skúsenosti s rastlinným maslom? Poraďte fintu. Skušali sme Heru, tá je najlepšia, ale obsahuje mlieko.

Ďakujem.

PREČÍTANÉ:
6601x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
Dako
VYTVORENÉ:
2005-05-10 22:11:32
  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    08:31 11.5.2005

    Ahoj, guarová guma je vhodná do hocičoho kysnutého - chlieb, pizza, koláče, buchty a pod. Ale je dobrá aj do iných druhov ciest, napr. krehké, piškótové, trené a pod. Čo sa týka masla, ja na plnky používam Palmarin, na obale som nevidela nič také, že by obsahovalo mlieko.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:53 11.5.2005

    Absolútne neživočíšne maslo je FLORA a FLORA LIGHT, používam na pečenie aj na varenie. Odporúča sa kardiakom, lebo znižuje cholesterol.Toto rastlinné maslo má výbornu chuť a je dobré aj na pomazánky. Guarovú múku používam bežne ako prísadu do chleba a na prípravu pizze. Zdraví Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:56 11.5.2005

    Ja kupujem deťom rastlinné maslo Coop Jednota, tiež je vhodné aj pre teplú kuchyňu a je celkom fajn. Silvia

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:37 8.8.2005

    skús pridať žĺtok ako dobrý prírodný emulgátor lekárnička

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    13:23 14.1.2009

    Zdravím Ťa Dako! Je to dosť dávno, ako si písal/-a tvoje otázky, ale ja som dostal na túto stránku len nedávno. Môj názor na guarovú múku: Chceli sme vyskúšať aj iný chlieb, než je uvedený na obale PROMIX CH, preto sme zlúčili s iným receptom, kde bola aj guarová múka (guma). Pomýlil som sa a miesto 1 čajovej lyžičky som nasypal 1 polievkovú lyžičku guara. To bolo treba vidieť čo spravil kvások s lopatkami piecky na chleba! Ako žuvačka!! Vyhodiť sme nechceli, chceli sme pokus dokončiť (na ukľudnenie svedomia sme rukou ešte dokončili hnetenie (miesanie) a nechali sme vykysnúť a do piecky sme dali iba s programom výlučne na pečenie. Podarilo sa nám upiecť výborný chlieb vláčny, vzdušný s veľkými dierami - skratka fajn. Netvrdím, že to všetko bolo následkom veľkého množstva guara (asi vôbec nie), lebo dali sme do toho aj jablčný ocot (1 polievk. lyž.), pohánkovú múku (1 polievk. lyž.) a ostatné, čo sa bežne do chleba dáva. Záverom:guarová guma zlepšuje vláčnosť chleba, netreba sa báť ju použiť. Podľa názoru aj iných prispievateľov a správ na internete, rozhodne je prospešná do kvaseného cesta. Mnoho úspechov! Ujo.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ