DISKUSNÉ FÓRUM
Otázky do pléna
Problém
Ahojte.
Celiakiu mi zistili asi pred 3 mesiacmi a mám aj čiastočnú laktózovú intoleranciu. Mlieko nepijem vôbec, ale jedávam jogurty a syrokrémy, len som si neni istá, či smiem a či by som nemala vynechávať aj potraviny obsahujúce srvátku.
Taktiež neviem, na čo sa mám pýtať v reštaurácii. Stačí, keď sa pýtam, či to jedlo neobsahuje múku, alebo je to málo?
Rada by som sa aj zoznámila s niekým, kto má celiakiu. Som z PD, ale študujem v BA.
Zatiaľ ďakujem.
- PREČÍTANÉ:
- 2220x
- REAKCIÍ:
- 7
- VYTVORIL:
- Gajryz
- VYTVORENÉ:
- 2006-10-10 21:41:12
-
-
napísal:
- používateľ:
- vvv
- pridané:
- 23:37 11.10.2006
Ahoj Som natom asi tak ako ty.Tiež mi to zistili nedavno.Hoci som vedel že mi je zle už dlhšiu dobu.No dufam že ti tu ludia pomôžu a poradia ti ako nato.Ja som si našial pár kamaratou ktorych mam cez ICQ a mam niaky problem tak sa ich opýtam.... V prvom rade si vybav Príspevok a ZŤP kartu..(Ak to ešte nemáš) Tak ak ti ma pravdu povedať.Ja si mliečne vyrobky vobec nedaaavam.Po čase možeš vyskušať tvrdy syr(Eidam) ale ja si dávam pozor aj na toto..Neviem.Ja ešte moc skusenostíí nemám,ale snažím sa niako žiť stým.A reštika?No ja IBA čína.A ak som niekde ingde.Vypýtam si varenee,alebo na prirodno.Bez zápražky a bez akej kolvek múky...Veľa štastia
-
-
napísal:
- používateľ:
- ivan77
- pridané:
- 20:46 13.10.2006
Ahoj, ja som sa už trochu tak vycvičil, že v reštaurácii čašníkov dosť drezúrujem. No ak si vypýtam zeleninový šalát s upozornením, že nesmiem múku, a oni donesú v ňom zapichnuté toasty, tak niet divu... Ale to je skôr výnimočne, dajú sa nájsť slušné reštaurácie, kde sú ochotní a chápaví ľudia. V niektorých reštauráciách už dokonca poznajú bezlepkovú diétu. Ja si väčšinou dám kuracie soté alebo prsia na prírodno, či na grile, upozorním, že musí byť na čistom oleji, bez grilovacích alebo iných korenín (ktoré obsahujú glutaman sodný a ten, ako som sa tu dočítal, vraj tiež obsahuje lepok), úplne stačí soľ. K tomu buď čisté opekané zemiaky alebo ryžu, ale len pokiaľ tiež nie je s nejakou vegetou. A zeleninová obloha z čerstvej alebo varenej, či grilovanej zeleniny. V šalátoch nesmie byť kvasný ocot (takisto som sa tu dočítal), ten dávajú do nálevu. Je veľa vecí, ktoré sa zdajú, že keď sú bez múky, sú ok, ale napriek tomu obsahujú lepok. Ale dá sa nájsť aj veľa vecí, ktoré sú v pohode. Postupne zistíš. Ivan
-
-
napísal:
- používateľ:
- milos
- pridané:
- 13:40 15.10.2006
Len jednu poznámku ku glutamanu sodnému: www.bezlepkovadieta.cz Otázka: Věra Ježková Prosím zda vadí na bzl.dietu glutaman sodný .Děkuji 29.6.2006 16:37:04 Odpověď Dobrý den, glutamát sodný, který se používá v potravinářském průmyslu nepředstavuje pro celiaky žádné riziko. Podrobné informace o glutamátu si najděte na těchto webových stránkách - v pravém horním rohu - "hledej" zadejte heslo Glutamát sodný a vyhledávač Vám nabídne 48 materiálů ve kterých se autor o glutamátu zmiňuje. S pozdravem ing. Iva Bušinová - Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu
-
-
napísal:
- používateľ:
- milos
- pridané:
- 13:44 15.10.2006
a este posledna poznamka: Glutamát sodný (E621) je sůl kyseliny glutamové a bývá používán jako zvýrazňovač chuti. V zahraničních materiál je označován jako látka, která může obsahovat rezidua gliadinu, a to z toho důvodu, že se dříve vyráběl izolací (hydrolýzou) z pšeničného lepku. Dnes je však vyráběn především z melasy, pšeničného nebo kukuřičného škrobu pomocí mikroorganismů (z rodu Corynebacterium a Brevibacterium) - tzv. fermentací, a tím se značně snížila pravděpodobnost výskytu gliadinu. Eventuální výskyt gliadinu v potravinách je natolik nízký, že nemůže ohrozit zdraví coeliaků. Jana Nováková Státní zemědělská a potravinářská inspekce (www.bezlepkovadieta.cz)
-
-
napísal:
- používateľ:
- dodo-k
- pridané:
- 12:17 17.10.2006
Ahoj no ja drzim bezlepkovu uz skoro dva roky a mam aj bezmliecnu a jem akurat tvrde syry jogurty a ani jogurtove napoje nejem lebo vacsinou obsahuju psenicny skrob mozno este zakysanku by som mohol skusit ale este som neskusil . Chodim nakupovat do obchodnych domov a aj ked to neni lacna zalezitost da sa celkom dobre nakupit aj v tescu aj ked je tam dost slaby vyber ale najcastejsie chodim do jednoty. Pracujem v BA polroka a zatial sa mi celkom dari a do restauracii nechodim najistejsie je ked si jedlo uvarim sam inak ho nejem . Tak Ahoj a vela stastia Dodo
-
-
napísal:
- používateľ:
- lusy
- pridané:
- 12:26 20.10.2006
Ahojte vsetci, Som velmi rada, ze som objavila tuto stranku. O celiakiu sa zaujimam najma kvoli svojej spoluziacke, nedavno jej ju diagnostikovali a vidim na nej ako velmi sa toho zlakla. Ma pocit, ze teraz nemoze jest vobec nic, zda sa jej, ze v nasom svete vselijakych pochutok zachvilku umrie od hladu a samoty. Prave preto by som o tejto zivotnej komplikacii chcela zistit co najviac, aby som jej pomohla pohnut sa z miesta a prijat zivot aky je. Za vsetky rady a prispevky dakujem.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Evasdcérou
- pridané:
- 18:54 26.10.2006
Skús sa nakontaktovať na niekoho v svojom meste, kto má celiakiu. Najlepšie je priamo si to s niekým vydiskutovať, povypýtovať a potom sa jej bude zdať, že v tom nie sama. A život nie je len o jedle. Keď som prešla na diétu ja, tiež mi to trvalo, pokiaľ som zmenila svoje zmýšľanie. Stále som myslela len a len na jedlo, že to, alebo ono nemôžem. Potom som začalato robiť tak, že som jedlo vypustila z mysle a keď som pocítila hlad siahla som po ovocí, alebo zeleninke a povedala som, že mám chuť na ovocie, na zeleninu a na veci ktoré môžem, a nie na veci ktoré nemôžem. Dá sa to. Trvá to trochu ,ale dá sa s tým bez problémov žiť. Veď nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto ,aby sme žili. Držím palce.