DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Priznaky

Ahojte,

asi rok a pol mam diagnostikovanu celiakiu. Hoci dodrzujem prisnu dietu (nejem ani ocot, kvasnice, horcicu, ziadne kupovane kecupy ani nakladane uhorky) niekedy asi tak raz za stvrt roka ma zacne boliet brucho, mam hnacky a hlieny. Mate aj vy take skusenosti? Mohlo sa stat, ze som niekde zjedol stopy lepku?

Napriklad v restauracii? Nerozumiem tomu, ako mi zopar molekul lepku moze sposobit take problemy, ked niektori ini bezlepkaci zjedia v pohode rohlik a nemaju ziadne vonkajsie prejavy? Poradte prosim, vela cestujem a jednoducho nemozem za sebou tahat polnu kuchynu a vsetko jedlo si pripravovat sam. Divne je, ze celiaku som dostal po salmoneloze. Dovtedy 30 rokov mi nic nebolo.

PREČÍTANÉ:
2176x
REAKCIÍ:
4
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2005-09-28 16:37:03
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:45 28.9.2005

    Skus vylucit este aj ine alergeny- mozno mas aj pridruzene potravinove alergie ako ja. Napr. mlieko a soja su obcas zdrojom trablov.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:04 29.9.2005

    ahoj, ja drzim dietu od maja a uz to bolo super. Pred tyzdnom som zacala hnackovat a vsetko co zjem ide von... je tam hlien a hnis.... fakt neviem co mam robit. A zda sa ti divne, ze po salmoneloze? No ja mam 21 rokov a teraz to zistili, v rodine to nikto nema... skus sa o tom porozpravat so svojim gastroenterologom ak samozrejme, je normalny,lebo s mojim sa to neda

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    09:17 29.9.2005

    V reštaurácii je veľká pravdepodobnosť toho, že skonzumuješ niečo s lepkom. Bezlepkáčom, ktorí neovládajú aspoň základy varenia by som vôbec neodporúčala chodiť do reštík. Mnohé jedlá podľa názvu v menu vyzerajú bezlepkovo, ale... napr také kura na prírodno...predtým ako rezeň z kuracích pŕs opražia, obalia ho v múke, rovnako ako plnené mäsové závitky. Alebo taká detvianska nátura a iné dusené mäsové pokrmy... výpeky a omáčky sú bežne zahusťované múkou. Múku dokonca v niektorých reštikách dávajú aj do dusenej kapusty (zemiako, vepřo, zelo). Segedín by som určite nikde nejedla. Treba dávať pozor aj na placky taccos a tortily – v menu uvádzané ako kukuričné placky - sú pripravované z normálnej múky!!! Pri zapekaných jedlách (zemiaky, zelenina) je naším nepriateľom bešamel, prípadne zvyknú do vajíčka zamiešavať múku. Už aj klobása na jarmokoch a v bufetoch je nebezpečná. Ja keď už idem do reštiky s úmyslom jedenia, tak čašníka najprv upozorním, že jedlá, v ktorých sa nachádza múka sú pre mňa úplne nevhodné a potom ho riadne vyspovedám. Ak zaznamenám čo i len náznak pochybností v jeho výklade zloženia jedla, pošlem ho za kuchárom. Nič netreba nechávať na náhodu. Ja si najradšej dávam restovanú pečeň s ryžou ...pravdaže bez zahusťovania a nesmie byť uvedená v dennom menu, lebo ju pripravujú vo veľkom a je veľká pravdepodobnosť, že ju zahusťovali múkou. Určite sa ozvú aj hlasy proti stravovaniu v reštauráciách z dôvodu kontaminácie jedla lepkom. Ja tento názor nikomu neupieram. Keď niekto nechce riskovať.. v poriadku. Ale zároveň si neupieram právo na kvázi normálne stravovanie, keď takáto možnosť je. Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    08:04 30.9.2005

    Až máš "hlien" v stolici, tak by si tiež mala zbehnúť za gastrákom. Dcéra s tým mala riadne problémy a lekárka bola dokonca nútená ju dať na nejaký čas na kortikoidovú liečbu. Odôvodnila to tým, že najskorej sú črevá v zápale a ničím iným jej to upraviť nedokázala. Asi po dvoch mesiacoch jej lieky vysadila, pretože sa jej to upravilo. Silvia_deti

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ