DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

preco nevykysne?

Ahojte, uz asi dva tyzdne si peciem chlieb v piecke Moulinex 500030 a stale mi nevie vykysnut. Postupujem presne podla receptu,ale stale sa mu nechce :( raz mi pekne vykysol,ale potom hned ako sa zacal piect mi spadol :(

ked som v piecke skusala robit MAZANEC od Labety, kraaasne vykysol a bol velmi chutny.

Tak som si kupila zmes na chlieb tiez od nich s nadejou, ze sa mi podari a nic... bol taky, ako tie pred tym.

Mozno je chyba v tom, ze drozdie tam len nasypem a nenecham ho aktivovat sa vo vode...Co myslite?



PROSIIIIM!! poradte.



Dakujem za vsetky odpovede :)

PREČÍTANÉ:
6402x
REAKCIÍ:
13
VYTVORIL:
pandiatko
VYTVORENÉ:
2008-06-07 19:36:13
  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    22:27 7.6.2008

    Ahoj pandiatko Pokial si dala kvasnice, tak by mohol byt problem v hustote cesta. U tychto bezlepkovych muk je to bezne, mozes vazit merat a vzdy je cesto ine. Ak je cesto prilis huste, tak nevykysne, ak je cesto riedke, tak krasne vykysne a potom splasne. Nerobi to iba Mulinex, robia to vsetky pekarne. Este jedna dobra rada, hustotu cesta si kontroluj od zaciatku miesania, pekarne sice upozornuju piskanim na poslednu moznost zahustenia, alebo riedenia cesta, ale ten cas je prilis kratky.

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    22:26 8.6.2008

    Ja som mala podobne problemy, ked som pridavala viac drozdia, nez treba. Odvtedy pridavam na 550gr blp muky 1 cajovu lyz. sucheho drozdia a vodu od 400-420ml.. Cesto pomalsie nakysne ale nepadne na zaciatku pecenia. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    22:53 9.6.2008

    Ja tomu nerozumiem. Ja davam na 600 g muky 1 1/2 sacku sucheho drozdia a mam fantasticke zemle.Ale aj keby som upiekla cely *bochnik* chleba, drzi super -alebo je drozdie stare -alebo je muka nepreosiata -alebo bol pri miesani cesta prievan -alebo bola pridana studena voda Muku miesam so sesamom, mletou rascou (na Slovensku mate fantasticku rascu),sekane orechy, suchu petrzlenovu vnat,majoranku.....vsetko do kopy ;-) Teda ja zamiesim cesto a dam ho prikryte vlhkou handrou na 1 hodinu do rury, ktoru som predhriala na 60 °C. Vykysnute Cesto vyberiem, vyformujem zemle a peciem 1 hodinu pri 200°C. finito.;-)

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    22:54 9.6.2008

    ....jasne, ze bez automatickej piecky...:-)

  • napísal:
    používateľ:
    pandiatko
    pridané:
    12:49 10.6.2008

    Ja som praveze skusala chlebik aj zo zmesi, kde stacilo pridat uz len vodu. tu som dala teplu, drozdie tam bolo prilozene,takze urcite gramaz,aka sa ma davat...a stale nic... a som z toho zufala,lebo kym som piekla a varilo lepkovo, za 15 rokov sa mi nepodarilo nic pokazit...a teraz vsetko co robim :( A ĎAKUJEM za rady :)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:40 10.6.2008

    Nechapem,my pecieme z nepreosiatou mukou, studenou aj teplou vodou, obycajne aj v prievane, lebo mame teplovzdusnu ruru a tam je prievan stale. Potom pridame na 200 aby bol vacsi prievan / nie km, ale stupnov C / a vzdy sa podari.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    23:26 10.6.2008

    Noooo, tak to su zahady, ktore by som rada videla osobne. Mozno treba pri tom dve prave ruky?????...mily anonymus ! ;-)

  • napísal:
    používateľ:
    haska
    pridané:
    14:25 16.6.2008

    Ahoj Soleil, robis zemle zo Schaaru, kolko davas na to mnozstvo muky vody /resp. mlieka/ ?

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    00:21 18.6.2008

    Hoi Haska, Zemle robim zo zmiesanej muky...200 g Schär, 300 g Hammermühle -rustico, 150 g Prosovej zmesi pra babätka. (Alebo zmiesam hocijaku inu muku do kopy) Muku preosievam. No, vody od oka...500-550 ml. cesto ma byt polohuste, nie poloriedke. Ja ho nechavam hodinu vykysnut na teplom mieste, potom ho nadavkujem do Muffinovej formy. Ale cesto nenatlacit, len vzdusne naporcovat.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:57 14.7.2008

    ani nie teraz som sa pre istotu pozrel, a mam jednu pravu a jednu lavu !!!! ano- nymus

  • napísal:
    používateľ:
    ErikaP.
    pridané:
    17:49 18.8.2008

    Ja mám zase podozrenie na ocot. Keď dám jablkový ocot EVA, v strede vždy diera jak hrom a spadnutý chlieb. Keď dám iný ocot, chlieb ako báseň. A tiež som vyskúšala už všeličo, najprv menej vody,nič, potom menej kvasníc,nič. Ale prišla som na to, to ten ocot EVA potvora...

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    12:11 9.1.2009

    Dobrý deň, ja som začiatočník v celiakii. Od vianoc mám piecku Moulinex XXL 500030. Najprv sme vyskúšali chlieb podľa návodu z pšeničnej múky (ona je predsa lacnejšia ako bezlepková) - chlieb sa vydaril. Potom sme vyskúšali chlieb pre mňa podľa návodu na sáčku Promix-CH (400 g múky). Dosypali sme sušené droždie a doliali vlažnú vodu. Nastavili sme 750 g chlieb, tmavú kôrku a zavreli veko. Po 2:15 hod bol chlieb hotový. Údajne (podľa návodu tvrdím) nesmiete otvoriť veko počas práce piecky (okrem doby, keď zapýska na eventuálne doplnenie ďalších prímesí. Vydaril sa. Povrch má síce veľmi bledý, ale je to dané bezlepkovou múkou. Podobné dobré úspechy vám želám všetkým.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    21:01 9.1.2009

    Ked sa budete niekedy hrat s chlebom, skuste recept od Jamieho. Do cesta sa okrem beznych veci pridaju v rure s troskou oleja ( olivovy ) upecene paradajky a cesnak asi pol hlavicky na 1 bezny chlieb. Paradajky sa pred pecenim par krat prepichnu, cesnak sa nesupe, len prekroji cez stred na polovicu. Pecie sa to na cca 180stupnoch asi 30 minut, potom sa cesnakova pasta vytlaci zo supiek, to vsetko s paradajkami sa rozpuci na kasu ( ja este prepasirujem cez sitko,krpatej by vadili kusky) a vmiesam do cesta ( o to menej sa dava vody). Necham nakysnut a peciem ako normalny chlieb, ale je to uzasne chutne a vonave.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ