DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Prečo bezlepkový chlieb tak rýchlo stvrdne a splesnivie?

Dobrý deň,



prosím vás a radu. Mám piecku na chlieb VEGA od Eta, a.s. a chlieb pečiem z PROMIX T. Do 3,5 dl teplej vody, dávam 7 g soli, 10 g cukru, lyžicu oleja a lyžičku octu, 400 g múky a droždie - následne dávam trojhodinový program.



Vopred veľmi ďakujem za ochotu.

Po 24 hodinách je chlieb tvrdý a po troch dňoch plesnivie. Aké droždie používate? Postupujem správne, keď namiesto 7 g sušeného droždia dávam 15 g čerstvého?



Ten istý problém mám aj s MIX B.

PREČÍTANÉ:
5015x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
Tibor
VYTVORENÉ:
2012-06-01 16:20:00
  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    16:24 1.6.2012

    Co znamena rychlo?... :)

  • napísal:
    používateľ:
    saska616
    pridané:
    16:31 1.6.2012

    Treba ho uskladňovať v chlade. Ja si ho napr. dávam do chladničky a vydrží mi týždeň, ba i viac bez toho, aby začal plesnivieť. Taktiež mi nestvrdne a pre konzumáciu ho stačí ohriať. :-)

  • napísal:
    používateľ:
    saska616
    pridané:
    16:33 1.6.2012

    Treba ho uskladňovať v chlade. Ja si ho napr. dávam do chladničky a vydrží mi týždeň, ba i viac bez toho, aby začal plesnivieť. Taktiež mi nestvrdne a pre konzumáciu ho stačí ohriať. :-)

  • napísal:
    používateľ:
    soninka
    pridané:
    08:44 8.6.2012

    Mne z muky MIX B, podobny recept, davam cerstve kvasnice - kvasok. Peciem v piecke Moulinex XXL, na bezlepkovom 2 hodinovom programe. Chlieb je MNAM a vydrzi mi volne ( na linke v plastovej doze na chlieb) v kuchyni 2-3 dni. Po upeceni par kuskov aj zmrazim.

  • napísal:
    používateľ:
    baraka
    pridané:
    18:25 19.8.2012

    ahoj ja mam tiež vegu, pečiem chleba na 7-čke je upečený za hodinu a je super. tu je moj postup. do nádoby nalejem pol litra teplej (nie horúca) vody a 1-2 lyžice oleja následne dám 50-100 g pohánkovej múky 1-2 lyžice semienok (sezam, lan, najradšej mam slnečnicu a pod.) 1 lyžička cukru 1lyžička soli 10g droždia sušeného coop jednota 1 lyžica jablkovej vlákniny dosypem muku promix ch-špecial, toľko aby bolo všetkých suchých zložiek dokopy 500 g zapnem to na 7-mičku počas miešania este pomaham trochu postahovat muku zo stran aby sa dobre premiešalo, ked prestane po 9 min. miešat, vytiahnem lopatku, vyhladim vrch mokrou rukou, vytiahnem cesto trochu do stran, aby v strede bola jamka a necham tak. ked dopecie zvyknem este dat na 10 min dopiect na pečenie 13 -stka ale ak nedáš nič sa nestane. kazdy kto ho jedol čerstvý povedal že lepší chlebík nejedol. ja si ho zvyknem este po vychladnutý hneď nakrájam lebo na druhy den je drobivejší. po 1 dni ak ho nezjem tak ho dávam do chladničky a tam vydrží aj tyzden, keď ho chcem jest dám si ho skôr von alebo este lebšie do hriankovača na chvilku a je skoro ako čerstvý. ked viem že ho celi nezjem tak dávam aj do mrazaku ale vždy nakrájaný. este rada zloženie možno obmieňať no ak je chleba len s promixu ch špecial väčšinou musím ešte pridať vodu počas miešanie cesto by malo ist ľahko miešať pekárni. chlebík je trochu vlhkejší, keď sa upečie. ja ho dávam na mriežku vychladnut.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ