DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

pohanka

mate niekto skusenosti s pohankou, resp.vyrobkami z tejto obiloviny?

PREČÍTANÉ:
2999x
REAKCIÍ:
7
VYTVORIL:
alka
VYTVORENÉ:
2006-05-01 20:37:01
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    21:43 1.5.2006

    Toto som stiahla zo stranky www.mlynstorovo.sk/racioporadna.htm : Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí. V 16 storočí bola pohánka najobľúbenejšou potravinou. Pohánka a proso patrili v minulosti k významným pestovaným plodinám. Tieto krupnaté plodiny boli v mnohých regiónoch veľmi obľúbené a tvorili súčasť každodennej stravy obyvateľov. Postupne však ich význam klasal. Hlavnými dôvodmi sú predovšetkým vysoká nutričná , dietetická , ale i agronomická hodnota. V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou a doporučuje sa ako dieta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva. Mne sa vsak stalo, ze ked som ju varila nasla som v nej obilne zrna (jacmen, psenica - treba ju prebrat). Neviem ci je to problemom baliarni, alebo dochadza ku kontaminacii pri samotnom zbere. To iste plati aj o muke z pohanky, ktora moze byt tiez kontaminovana lepkom z mlyna. Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    21:54 1.5.2006

    Ja si pohánku robím ako prílohu,namiesto ryži,zemiakov...pripravujem ju len zaliatim vriacej vody a nechám postáť kým nezmakne.A jem aj pohánkové vločky..zalievam horúcim sojovým mliekom spolu so sojovými vločkami.Ja mám pohánku rada,ale na chuť si treba zvyknúť.Ada

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    08:10 2.5.2006

    Ja osobne pohánku upravujem ako klasickú ryžu. Záleží na tebe, ako ju dochutíš. Niekde som čítala, že pred varením sa má pohánka namočiť. Ja som to nikdy tak nerobila. Pohánku preberiem, riadne poumývam. Môžeš ju napr. upraviť tak, že udusíš cibuľku na masti, oleji, príp. na olivovom oleji. Keď je do zlata upražená, tak priamo na cibuľku hneď dám troškou mletého korenia, mletej papriky a na celkové dochutenie dám vegetu. Toto treba urobiť čo najrýchlejšie, aby ti nezačali uvedené ingrediencie horieť. Hneď ako sa opražia, vložím do toho zliatu pohánku. Tú spolu s uvedenou zmesou zmiešam a potom to zalejem vodou. Vody dám tak, že presahuje pohánku asi o 1,2 cm. Na miernom ohni to nechám variť (takmer zakrytú), až kým sa neuvarí. Až by ešte chrúpala, stačí doliať vodu a nechať stále variť. Nezabudni ju z času na čas premiešať. Keď je uvarená, tak ju odstavím, ale stále ju nechám zakrytú pokrievkou. Takto ju nechám aspoň 1/2 hodinky stáť. Keby si ju chcela aj ináč upraviť nie je problém. Stačí, že do nej dáš sterilizovanú zeleninu a pod. Prípadne su ju môžeš uvariť aj diétne (bez cibuľky,...)To už záleží na tvojej chuti a nápaditosti. Dobrú chuť! Silvia_deti

  • napísal:
    používateľ:
    monicka
    pridané:
    12:18 2.5.2006

    Ahojte. Ja som piekla z pohankových vločiek cookies: 100gr. mletých orechov 100gr pohankových vločiek 100gr tuku 100gr cukru 100gr múky promix PK 1 vajíčko 1 lyžička prášku do pečiva hrozienka Všetky prísady som zmiešala a na plech vytvarovala malé guličky. pri pečení sa roztieklim, takže sa vytvorili také placičky. Na plech ich treba uložiť s odstupom od seba, aby sa nezlepili. Po vychladnutí som ich poliala čokoládou. Monika

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    14:13 2.5.2006

    ja robim z pohankovej muky palacinky aj lievance. ale nikdy nepouzivam len samostatne pohankovu muku.

  • napísal:
    používateľ:
    Gladiator
    pridané:
    15:28 3.10.2006

    Na www.pohankovymlyn.cz viac informácie,recepty a atd.

  • napísal:
    používateľ:
    Evasdcérou
    pridané:
    16:11 12.11.2006

    Ja som robila z pohánkovej múky, ale s pridaním a j Promix uni pirohy. A boli super.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ