DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

pivo

Mam taku otazocku.....raz som tu citala, ze niekto napisal, ze dat si Plzeň tak obcas raz za mesiac nemoze uškodit pretoze obsahuje min. množstvo glutenu.......dnes som drzala v ruke Steiger a citala som zlozenie....a zdalo sa mi ok......co si otom mysliete?.....prosim vyjadrite sa.....Lenka

PREČÍTANÉ:
5230x
REAKCIÍ:
8
VYTVORIL:
slniecko8719
VYTVORENÉ:
2008-05-03 07:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    00:43 4.5.2008

    Ano, Dr.Klucho tu niekomu pisal odpoved, ze Plzen je mozne pit s vynimkami. Prave preto, lebo obsahuje malo lepku. Ak Steiger obsahuje tiez minimum a nereagujes na stopy lepku, daj si pohar, ak to vydrzis. Mna by uz davno odviezli s krcami. ;-)

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    14:36 4.5.2008

    Ahoj sjniecko. Zaujala ma Tvoja otazka ohladom piva Steiger, ktore mi chuti, obycajne si ho dame s manzelkou na polovicu, je vyborne horkaste. Vyrobca toho na etikete vela neuvadza, obsahuje plzensky slad a slad sa vyraba z jacmena, ktory obsahuje lepok. Ja osobne nemam z neho ziaden problem. Nedalo mi to a do vyhladavaca som daj " pivovar steiger " a tam som sa dozvedel o vyrobe piva vsetko, aj to ze sa slad vyraba z jacmena. Je tam cely technologicky postup. Tu som to prekopiroval. Jano SUROVINY Základnými surovinami pre výrobu piva sú slad, chmeľ a voda. Okrem týchto surovín používame aj cukor, chmeľový extrakt a na tmavé pivá špeciálne slady. Jačmenný slad sa vyrába zo sladovníckeho jačmeňa pomerne zložitými postupmi, pri ktorých dochádza k zvlhčovaniu jačmeňa z pôvodných 15% na potrebných 42- 45% vody v zrne, po dobu cca 24 hodín. Po namočení zrno za pravidelného prevzdušňovania začne klíčiť a po 7-8 dňoch dosiahne požadovanú úroveň. Pri klíčení vznikajú v zrne látky potrebné pri výrobe piva. Potom je potrebné klíčenie zastaviť. Dosiahne sa to šetrným sušením sladu po dobu 48 hodín najprv pri nízkych a potom pri vyšších teplotách. Po vysušení na 3,5-4,5% vlhkosti sa zo zŕn oblámu krehké klíčky, slad sa ochladí a uskladní. Po 6 týždňoch zrenia sa môže použiť na varenie piva. Chmeľ a chmeľový extrakt dodávajú pivu chmeľovú horkosť a arómu. Pre pivovary sa pestujú iba samičie rastliny, ktorých kvety nemajú byť opelené. Najkvalitnejší chmeľ sa pestuje v Českej republike, ale rovnaké odrody sa pestujú aj u nás a dosahujú tiež veľmi vysokú kvalitu. Najväčším svetovým pestovateľom chmeľu je Nemecko, na druhom mieste je USA, veľa chmeľu pestujú tiež Angličania, Slovinci, Poliaci, Rusi, v zámorí Austrália. V minulosti sa na varenie používali sušené chmeľové hlávky, dnes sa tieto hlávky melú a po odstránení nehorkých častíc granulujú, alebo sa z nich extrahujú účinné aromatické a horké látky. Voda - musí byť kvalitnejšia, ako vyžaduje norma na pitnú vodu. Musí spĺňať všetko, čo požaduje táto norma, okrem toho však musí byť mäkká a môže obsahovať iba minimum železa. Iba z kvalitnej mäkkej vody sa dá vyrobiť krásne zlatožlté pivo s bohatou bielou penou, lahodiace nielen jazyku, ale aj oku.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    16:14 4.5.2008

    Oooo, Ty si sikovnicek!! No, takze ciste teoreticky, ak do piva idu len klicky, tak by tam lepok nemusel byt, pretoze ten sa nachadza v zrnach, klicky uz su vlastne malinke rastlinky s kopou enzymov. A okrem toho som niekde citala vyjadrenie vyrobcu piva, ze lepok je vlastne bielkovina a keby ostal v pive, tak by sa pivo kazilo. Tak si vyber. ;-) Ja by som si dala par piv pred kontrolnym odberom krvi a uvidela by som, ci mam dobre vysledky, ak nemas zvysene antigliadiny, tak asi je to OK. Isto by som to skusila takto, ale nemam celiakiu a dieta mi zatial pivo nepije :-) Ale na nic Ta nenavadzam!!!

  • napísal:
    používateľ:
    jankinka63
    pridané:
    18:46 4.5.2008

    ahoj,manzel je celiatik a pohar piva si da dost casto a nema problemy aj vysledky mal vyborne,ale je to u kazdeho individualne...:)jana

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    20:39 4.5.2008

    Pre istotu. Z textu jednoznacne nevyplyva ci robia slad s olamanych klickov, alebo zrn, ktore obsahuju lepok. Uz som napisal aj vyrobcovi ci neuvazuje o vyrobe bezlepkoveho piva, ak ano nech nam da vediet. Nazdravie !!!! Jano

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:21 4.5.2008

    No to bezlepkové pivo nieje po chuťovej stránke žiadna sláva, takže aj radšej pijem normálne. Dve piva denne spĺňajú normu hladiny lepku, už je len otázne, aký celiatik má akú citlivosť na stopové množstvá lepku.

  • napísal:
    používateľ:
    slniecko8719
    pridané:
    22:47 6.5.2008

    Ahoj...dik za odpoved...ale ja mam problemik...ja nereagujem na nic.......mam koznu formu.......a mozno po tyzdni ked nieco spapam sa mi kusok vyhodi.....takze asi tak....som z toho nestastna lebo neviem co mozem a co nie....

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    12:38 9.5.2008

    Tak to je jednoduche , slniecko. Nesmies jest ani stopy lepku. :-( My ostatni aspon reagujeme a väcsinou vieme, kde sme urobili chybu, lebo na krce a hnacku len tak rychlo nezabudneme.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ