DISKUSNÉ FÓRUM
Otázky do pléna
Paradajky
chcem sa opytat,ci je pravda,ze celiatici nesmu jest paradajky.pred chvílou mi to povedal jeden kamarát a az mi zabehlo,lebo moja polovicka ma celiakiu a paradajky si papa akoby nic.dakujem za odpoved.bambulka
- PREČÍTANÉ:
- 4200x
- REAKCIÍ:
- 17
- VYTVORIL:
- Bambulka
- VYTVORENÉ:
- 2006-01-08 23:27:22
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 10:41 9.1.2006
Prosím, ak viete odpoveď na túto otázku odpíšte. Zaujímalo by to aj mňa. ĽUBA
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 11:58 9.1.2006
Nechapem preco by sme nemohli jest paradajky..To je nezmysel. Paradajky jem stale, kazducky den a som v poho! Takze paradajky stopercente mozeme, neobsahuju ziadne latky, ktore by sme nemohli papat. Pa pa
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 13:46 9.1.2006
Pokojne paradajky jedzte! Ja osobne ich nemozem v case sezony - ale to nie je na vine celiakia, len to, ze len co som zacala drzat dietu, rozputala sa u mna dost silna potravinova alergia - mama to aj lekarsky potvrdene a ide o tzv. krizenu alergiu - (alergia na pely, roztoce... je spajana s konkretnou potravinovou alergiou). U mna to boli paradajky, a prave v lete, ked ich jem mimo letnej sezony, tak je to v pohode. To iste jahody, marhule a broskyne. Skoda, mam ich celkom rada. Lubica
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:04 9.1.2006
Dávnejšie už bola na tejto stránke debata, či paradajky áno alebo nie, a to kvôli tomu, že vraj obsahujú glutaman, čo vlastne znamená, že ich bezlepkáči nemôžu (vychádzajúc zo slova gluten = lepok - glutaman) .Čo sa mi zdá nezmyselné, lebo neviem kde by sa aj stopy lepku v tej paradajke vzali. Myslím však že to bola zase jedna zo správ typu JPP (jedna pani povedala). Skôr by som paradajky (hlavne zo supermarketov) nejedla kvôli predpokladu vysokého obsahu dusíka. Ak však môžem tvrdiť na základe vlastných skúseností, ešte mi z paradajok zle nebolo. S pozdravom Suzann
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 16:34 9.1.2006
Mám pred sebou knihu: CELIAKIE Dieta bezlepková od autora Mudr. Pavel Kohout- Jaroslava Pavlíčková. V nej sa uvádza: čerstvá zelenina všetkého druhu, ovocie tiež ako povolené potraviny. Dokonca sú tu recepty konkretne aj s paradajkami. Dietu som začala podľa nej a myslím si že niekedy je oveľa viac napocná. Doporučujem ju každému. Kristínka
-
-
napísal:
- používateľ:
- hankovicova.viera
- pridané:
- 17:08 9.1.2006
Prosím vás to je zase odkiaľ? Nerozumiem tomu prečo paradajky? Potom možno ani nie jablko, ananás, hrozno a možno ani chlorovú vodu lebo aj tá asi obsahuje niečo? A čo keby obsahovala. nevenujte až takú pozornosť všetkému čo sa kde šuchne lebo sa z toho zbláznite a zomriete hladom lebo sa budete báť zjesť i mäso alebo ovocie lebo čo ked tak postrek obsahuje nejaký glutaman al.éčko alebo niečo iné? A možno to obsahuje aj zemiak, ktorý sa strieka. Bolo by dobre keby ste sa zamerali na bezlepkovú diétu a nie na iné druhy diét a nekombinovali si ich. Jasné aj veľa uhoriek, orechov, jahôd, ale aj mlieka škodí. Toto je hrozný nezmysel rozpytvávať každú potravinu. To keby ste skúmali jednotlivo tak by ste nemohli nič - jedno kvôli éčkam, druhé kvôli glutamanu, tretie kvôli farbivám a podobne. Jednoducho pokiaľ to neobsahuje pšeničnú múku, a pšeničný škrob nad povolenú hranicu tak je to pre celiaka vhodné. Iné ochorenia majú iné diéty a bodka - iné celiaka nezaujíma. Radšej budte praktická a dopracujete sa oveľa dalej ako čítať všetko zo stránok a robiť si ťažkú hlavu. Zdravím Viera
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 18:24 9.1.2006
Asi na toto opravdu přišel nějaký šťoural,který si to potom špoatně vysvětlil, protože rajčata opravdu opravdu obsahují glutaman.Ale přírodní a ne vyráběný uměle!!!! Tak tady něco málo ke glutamanu v potravinách. Glutamát existuje ve dvou formách. Ve ”vázané” formě jako součást bílkovinového tělíska vedle jiných aminokyselin a v “nevázané” formě v rostlinných a živočišných tkáních. Přírodní nevázaný glutamát se vyskytuje v mase, drůbeži, rybách, zelenině, sýrech, kravském mléce a mnoha jiných potravinách. Glutamát je obsažen dokonce i v mateřském mléce. I lidské tělo vyrábí glutamát, a to asi 50 gramů nevázaného glutamátu za den, který je potřeba k různých životním procesům látkové výměny. Ve skutečnosti lidské tělo obsahuje asi dva kilogramy glutamátu, který ve spojení s jinými aminokyselinami tvoří bílkovinu, ze které jsou tvořeny orgány (ledviny, játra, mozek, svaly a jiné orgány) a tkáně. Nevázaný glutamát hraje rozhodující úlohu pro chuť potravin a je původcem chutnosti a atraktivity mnoha potravin. To vysvětluje, proč jsou potraviny s vysokým podílem nevázaného glutamátu, jako rajčata a sýr, pro své chuťové kvality často používány. Ahojte,všechny zdravím,vaše stránky se mi moc líbí.Viki
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 12:40 10.1.2006
glutaman nie je gluten!!!
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 16:29 11.1.2006
Možno z pohľadu , že paradajky majú drobné čiastočky v počiatku choroby nech sa črevo nedráždi to niekto povedal, že sa nesmú . Ináč súhlasím aj z vlastnej skúsenosti , že ich jesť môžme bez problémov. Emócie z komentárov ....... Ahojte , Laik
-
-
napísal:
- používateľ:
- hankovicova.viera
- pridané:
- 17:29 11.1.2006
Dobre súhlasím ale ved pri minimálnom množstve by nemohol celiatik možno ani piť chlorovú vodu alebo používať zubné pasty alebo žuvačky? Lebo možno i pri čistení zubov z.p. značky, ktorá obsahuje stopy lepku - je to škodlivé&, Alebo nie je? vIERA
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 19:48 11.1.2006
ano, aj tu s vami musim suhlasit....skoro vsetky zubne pasty obsahuju lepok. pokial viem a deklarovane su len elmex...dcera mala zle vysledky uz na diete, dlho sme s doktorkou skumali ze z coho az potom ju napadla pasta....tym ze si 3 krat denne umyvala ZLOU pastou, mala lepok zvyseny. po 3 tyzdnoch jej robila kontrolny odber a bolo vsetko ok. takze zial....ale je to tak iva
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 19:54 11.1.2006
Ve které konkrétní složce v zubní pastě je lepek? Nebo je na obale uvedeno,že obsahuje něco z pšenice?
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:46 13.1.2006
Paradajky samotné v čerstvom stave nie sú problém, ale spracované vo forme kečupov, rybičiek v paradajkovom pretlaku tak to už áno. Aspoň pre mňa. Hoci do času som kečup okrem bryndzových halušiek dávala všade. Ale to som ešte nevedele, že mám celiakiu. A ak kečup, tak len doma vlastnoručne spracovaný. Ten je pre mňa neškodný.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 10:00 14.1.2006
Súhlasím s názorom pani Hankovičovej. Ľudia, nemáte dosť problémov aj bez toho, tak načo si vyrábate ďalšie! Ak vieme, že lepok je najmä v pšenici, raži, jačmeni a ovse a výrobkoch z nich, kde tam máte paradajku? Snáď len paradajkový pretlak, či kečup zahustený pšeničným škrobom. Frtina
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 13:42 17.1.2006
Hihihihih...minule ma presviedčali, že nemôžeme - my bezlepekáči - práškový cukor...a dôvod. Vraj sa práškový cukor je z múky...:-))) Nuž v pradajke nie je naozaj nič obsahujúce lepok.... Jedine ak máte na paradajky alergiu. Katarína
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 14:16 17.1.2006
Poniektoré práškové cukre obsahujú pšeničný škrob, takže žiadne hihihhh
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 20:21 17.1.2006
Diétu som začala podľa knihy "bezlepková diéta celiakia", inak podľa niektorých názorov by som mala riadny chaos! Neuškodí trocha čítať aj inú literatúru a diétu si prispôsobiť. Nie každému všetko sadne. Praškový cukor má niektorý v zložení kukuričný škrob, iný pšeničný škrob, treba čítať. Tak isto aj prašok do pečiva.