DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

ocot

Dobry den,

moze mi niekto poradit ohladom pouzivania klasickeho octu? Stretla som sa aj s tym, ze sa moze pouzit pri bezlepkovej diete ale aj s tym, ze nie.

PREČÍTANÉ:
4634x
REAKCIÍ:
10
VYTVORIL:
marjena
VYTVORENÉ:
2007-07-09 14:49:12
  • napísal:
    používateľ:
    Alenka
    pridané:
    11:18 10.7.2007

    Ahoj. Ja som čítala v knihe, že klasický ocot nie je vhodný. Použivam jablčný alebo vinný ocot. Dostať ho kúpiť v Tescu, Kanflande i v Bille. Jedna flaška stojí okolo 60sk.

  • napísal:
    používateľ:
    bossorka
    pridané:
    17:30 10.7.2007

    Kvasny ocot urcite nie je vhodny pre bzl dietu - obsahuje lepok a aj ked sa mi podarilo nahodou zjest nieco, v com bol ocot, velmi rychlo som to zistila....takze ocot jedine ovocny alebo vinny..

  • napísal:
    používateľ:
    marjena
    pridané:
    11:06 11.7.2007

    Ahoj bossorka. Diky za odpoved. Takze vsetku sterilizovanu zeleninu, v ktorej je ocot mam vylucit? Ako potom riesis zavaranie alebo "kysle" v zime? Mne osobne vinny ocot vobec, ale vobec nechuti.

  • napísal:
    používateľ:
    marjena
    pridané:
    11:12 11.7.2007

    Ahoj Alenka. Ja som to tu tiez zahliadla, ale mam teraz doma novu bezlepkovu kucharku a tam vpredu kde je co mozes a co nie ma uputalo to, ze tam napisu, ze mozeme vsetku sterilizovanu zeleninu. Ak sa vsak pozriem na obal tak je tam vsade ocot. Ja som ho uplne vyradila, ale musim sa priznat, ze vinny ocot mi vobec nechuti a tiez sa priznam, ze neviem co budem robit v zime, ked je cerstva zelenina draha a tak nechutna. Ako to riesis ty?

  • napísal:
    používateľ:
    bossorka
    pridané:
    08:19 12.7.2007

    no pravdupovediac, ja som to z jedalnicka vylucila, kedze mi to nikdy velmi nechutilo.. namiesto kyslych uhoriek a zavaranin si robim salaty.. viem ale ze tu niekto zverejnil recept na zavarane uhorky, ktore su celkom dobre, tak skus pohladat..

  • napísal:
    používateľ:
    Janula
    pridané:
    15:44 21.7.2007

    Ahojte, ja bezne kupujem zavaranu zeleninu v sladkokyslom naleve - vzdy si vsak precitam zlozenie. A pokial su tam vsetky prisady ok, tak samotny ocot neriesim, pretoze vyrobcovia do octu, ktory pouzivaju do tychto nalevov, nepridavaju E150d - cize tento ocot neprifarbuju. Mam vyjadrenie od niekolkych vyrobcov, bohuzial, nemam to v PC archivovane, takze vam nemozem preposlat "dokaz". Avsak ten bezny ocot, ktory v obchodoch predavaju za par korun, je prifarbovany E150d len preto, aby sa nepredaval v obchodoch priesvitny ako "cista voda". I ked nie vsetky, napr. v Cechach predavaju aj takyto bezny ocot a je bezlepkovy. A odkedy ocot a take sterilizovane feferonky ci uhorky... neriesim, nemam ani ziadne problemy. Tak skuste, hm? jana

  • napísal:
    používateľ:
    marjena
    pridané:
    07:19 23.7.2007

    Diky Janka, ani nevies ako si ma potesila, asi to skusim aj ja.

  • napísal:
    používateľ:
    bossorka
    pridané:
    18:52 24.7.2007

    ja by som sa na to nespoliehala... klasicky ocot (ktory sa pridava do aj do inych vyrobkov) sa velmi casto vyraba priamo z obilnin, takze nie je co riesit.. a to ze sa neprejavuje navonok, neznamena, ze neskodi.. hm..

  • napísal:
    používateľ:
    Kikula
    pridané:
    18:12 14.8.2007

    Ked dcerka ochorela na celiakiu tak ma doktorka aspon zbezne informovala o vyrobkoch ktore sa nesmu konzumovat a bol tam aj klasicky ocot. Takze kupujem len vinny, alebo jablcny ocot a zavaram doma. Osobne nic neriskujem, zdravie dcerky je na prvom mieste.Pekny den!

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    10:21 6.11.2007

    podla americkych lekarov - specialistov je mnozstvo jedal a napojov, ktorym sa celiatici vyhybaju, v skutocnosti bezpecnych. Do zoznamu jedal ktorym sa netreba vyhybat zaradili: destilovany ocot - akykolvek/neidentifikovany, destilovany alkohol vcitane rumu, ginu, whisky a vodky, amarant, pohanka, proso=pseno,teff (etiopska obilnina), quinoa (juho-americka obilnina ) .... aby sa tisice celiatikov nemuseli zbytocne vyhybat viac jedlam ako je nutne To je citat z celiac.com... Milos nestiha hodit to na web, vela pracuje :-).....Klasicky ocot je podla americkych a kanadskych dietologov v poriadku, jedine nad cim sa ja zamyslam je prifarbovanie E150, tak sa asi skusim poobzerat po niecom neprifarbovanom.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ