DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Normy a celiakia

Ahojte. Už nejaký čas mi vŕta v hlave jedno - aký je maximálne prípustné množstvo lepku v strave pre celiatika (na jedno požitie, pri celodennej strave a pod). Všade sa možno dočítať, že aj malé množstvo lepku obsiahnutého v potravine znamená vážne zdravotné problémy (všetko je samozrejme individuálne a aj príznaky po požití bývajú u rôznych ľudí rôzne).

Slovenský potravinový kódex po zosúladení s legislatívou EÚ udáva maximálne prípustné množstvo lepku 200 mg/kg (ak sa mýlim, tak ma opravte). Aj výrobok, ktorý je označený napr. ako prirodzene bezlepkový, môže obsahovať stopy lepku (rôzne kaše, "polystyrénové" extrudované chlebíky, pretože sa vyrábajú v závode, kde sa spracováva aj pšenica, raž a pod.). Koľko je teda bezpečné prípustné množstvo gluténu v strave bez možnosti rizika pri požití?

PREČÍTANÉ:
1504x
REAKCIÍ:
0
VYTVORIL:
igor2
VYTVORENÉ:
2006-05-02 21:16:01
Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ