DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Neviem si rady...

Dobrý deň , celiakiu mi diagnostikovali len pred pár dňami, a ako všetci začiatočníci ani ja si neviem rady, neviem poriadne čo môžem a čo nemôžem jesť. Jedná sa mi hlavne o produkty, ktoré nie sú zo špecializovaných obchodov a v zložení sú napríklad: kaková hmota, kakaový prášok, kakaová sušina, sušená srvátka, stópy sóje, emulgátory ako sójový lecitín.

A ja neviem či tieto ptraviny môžem jesť. Alebo do akej miery sa môžu v potravinách vyskitovať aby to bolo vhodné aj pre celiatika...? Ďakujem za odpoveď...Je to veľmi dobré, že je tu niekto kto poradí.

PREČÍTANÉ:
4117x
REAKCIÍ:
10
VYTVORIL:
Kaa
VYTVORENÉ:
2010-01-04 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    azalka
    pridané:
    12:05 4.1.2010

    ahoj, v zasade, to vsetko, co je napisane, je OK. Treba si vsimat, co je napisane ako alergeny [po novom, by mali na vyrobkoch byt napisane ako samostatna cast zlozenia] takze NIE> lepok, psenicna bielkovina, psenica, jacmen, raz, ovos a produkty z nich, gluten. to je tak v zasade. potom je otazne, ci ano vyrobky, ktore su spracovane v prevadzke spracovavajucej lepok [byva to napisane] a este samostatna kapitola su konzervanty a Ecka. dufam, ze som to dobre napisala.

  • napísal:
    používateľ:
    miriam22
    pridané:
    12:50 4.1.2010

    Je to smutné ale musíš si davať pozor Katka, označenie prirodzene bezlepkový bohužial NEPLATI vždy. Stretávam sa s výrobkami napr. TAURIS majú znak "bezlepkový" ale potom čo mi bolo zle, som čítala zloženie a tam "E621", to je základ čo nesmieme. A to nemám žiadne iné diety IBA LEPOK. Zrazu mám pocit že skoro každý vyrába bezl. výrobky ale dávajú tam Ečka ktoré NESMIEME. Je to zavádzanie, niekedy toho bolo málo, ale skutočne BEZLEPKOVÉ. Veľa šťastia. Miriam

  • napísal:
    používateľ:
    ajby
    pridané:
    18:17 4.1.2010

    Málokedy píšem komentáre, ale teraz jednoducho reagovať musím. Som dlhoročný celiatik a dávam si strašne bacha na všetko, čo zjem a mám už aj čo-to za tie roky naštudované. Keď som s diétou začíal, tak mi boli veľkou pomôckou práve takéto fóra, kde sa ľudia delili o svoje poznatky o diéte. Zvášť v dobe, kedy sortiment výrobkov bol podstatne obmedzenejší, než je dnes, a to zasa nie je až taká vzdialená minulosť (3-4 roky). No myslím si, že terajšia forma fóra začína byť do istej miery neudražateľná, bez toho, aby komentáre čítal odborník na výživu, lekár, príp. výrobný technológ, lebo sem prispievajú aj ľudia, čo vnesú medzi iných zneistenie, ktoré sa nezakladá na racionálnom základe. Ľudia, už konečne prestaňte šíriť hystériu o tom, že nejaké E621 je nevhodné pre celiatikov, kyselina citrónová spôsobuje rakovinu, lieh sa vyrába z múky a podobné bludy. Sú éčka, ktoré sú nadlimitne samozrejme pre celiatika škodlivé, ale prakticky sa jedná len o lepkové škroby (E14xx) a niektoré ďalšie substancie ako zložené cukry, ktoré pri výrobnom procese prídu do kontaktu s lepkom, alebo je ich zákldom pre výrobu. No ale toto všetko je pre koncového užívateľa nepodstatné, pretože ak na svojom obale garantuje neprítomnosť alergénu, to znamená, že výrobok ho neobsahuje! Na toto všetko platí potravinový kódex a legislatíva Európskeho spoločenstva. Ak je obale prečiarknutý klas, je všetko v poriadku. Pokiaľ máte pochybnosti o zložení u neoznačených výrobkov: napíšte výrobcovi, poraďte sa v špecializovaných predajniach, lekárňach, kúpte si knižku pre začiatočníkov alebo prečítajte si aj toto a iné fóra, ale vezmite v úvahu viac podobných názorov a najmä tie, kde prispievajú odborníci z praxe. AD: K výrobkom Mecom: pani alebo slečna, Vy si naozaj myslíte, že takýto mäsokombinát by riskoval astronomickú pokutu za nedodržanie výrobného postupu u rady výrobkov, ktoré sú distribuované po celkom Slovensku a vozia sa aj do zahraničia? Mne to pripadá ako autosugescia, kedy ste mala zdravotný výkyv a okamžite ho pripísala uvedenému výrobku. Pritom mohol byť ním spôsobený, ale možno úplne niečim iným v zložení - jednoduch Vám to nesadlo. Okrem toho Mecom pridáva do výrobkov aj škroby - pokiaľ by bolo pšeničného pôvodu, ani náhodou by nemohli byť výrobky deklarované ako bez alergénov. Držím palce v začiatkoch diéty a nenechajte sa odradiť prípadnými počiatočnými chybičkami, časom si nájdete systém!

  • napísal:
    používateľ:
    ajby
    pridané:
    18:27 4.1.2010

    Oprava, preklep: nie Mecom, ale Tauris, viď vyššie.

  • napísal:
    používateľ:
    samandicka
    pridané:
    21:01 4.1.2010

    Tiez ma prekvapuje ze niekto v roku 2010 napise ze E621 obsahuje lepok. niekedy mam pocit ze ti ludia sa obmedzuju zbytocne ovela viac ako musia a tiez sa cudujem ze radsej veria niektorym informaciam na forach ako preskrtnutemu znaku na obale, ktory tam asi pre nieco je inak si to velmi pekne napisal :)

  • napísal:
    používateľ:
    evica39
    pridané:
    21:37 4.1.2010

    Milá Kaťa, táto stránka je perfektná, preštuduj si časopisy Celiakia, ktoré tu nájdeš, staršie fóra, odpovede lekárov...všetky informácie sú pred Tebou. Tiež som bola chvíľu bezradná...ale rýchlo som sa zorientovala, práve vďaka tejto stránke. Nemusíš nakupovať v špecializovaných obchodoch, aj v Terne, Bille, Tescu....nájdeš bezlepkové výrobky. V niektorých výrobkoch býva uvedená len rastlinná bielkovina ( nešpecifikovaná) , modifikovaný škrob ( tiež nešpecifikovaný) na to si dávam pozor. Zemiakový, kukuričný, ryžový škrob a sójovú bielkovinu môžeme. Éčka neštudujem. Pečivo a chlebík si pečiem doma, ako asi väčšina celiatikov. Držím palce a želám veľa zdravia. Eva

  • napísal:
    používateľ:
    Milan1
    pridané:
    21:02 5.1.2010

    zdravim vsetkych,aj mne bolo zle po sekanej a myslim ze to bolo od firmy mecom.netusil som co mi mohlo poskodit,vsetko co som ten den jedol bolo bezlepkove.az ked som tu istu sekanu mal znovu,na iny sposob,prislo mi zas zle.a kedze bezpecne poznam kedy je mi zle z lepku,som si isty ze to bol tento vyrobok,oznaceny ako vhodny pre celiatikov.nepamatam si stopercentne meno firmy,no lahko si to mozem overit,nakupujeme v malych potravinach,kde nie je az tak vela dodavatelov a pamatam sa na to balenie,spoznam ktora sekana to bola.

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    12:52 11.1.2010

    Mne napríklad bolo strašne zle z bezlepkového chleba z Viedenských pekární (ževraj bezlepkový pšeničný škrob) - podľa mňa je to dobrá blbosť . Ale báječne chutil :-) Mňam..

  • napísal:
    používateľ:
    miriam22
    pridané:
    13:00 21.1.2010

    vraciam sa k preškrtnutému klasu. V tescu sú výrobky 100% bez glutamanu a v zložení je pšeničná múka. Mám veriť preškrtnutému klasu?? alebo zloženiu???

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:30 28.1.2010

    Rada by som pridala svoje skúsenosti so stravovaním v začiatkoch dodržiavania diety. Bezl. výrobkov je už skutočne dostatok, ale chcela by som varovať pred kupovaním mäsových výrobkov a syrov z predajných pultov. Výrobcovia síce označujú, že ich výrobky sú bezlepkové, ale pracovníci v predajniach ich krájajú na strojoch, kde predtým krájali lepkové výrobky a ak si pozorne všimnete, tak aj rukavicu používajú vždy tú istú a potom je zbytočne kupovať niečo také. Ja už kupujem mäsové výrobky a tvrdé syry len vakuovo balené a označené. Bohužiaľ, syr som našla len jeden- blok Eidam od Liptova, ale mäkké syry sú označené viaceré, stačí hľadať. A ešte jeden zaujímavý postreh - všímajte si aj vakuovo balené mäso z hydiny. Niektoré obsahujú stabilizátory - pšeničný škrob!!! Veľa zdaru do hľadania.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ