DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Moulinex home bread XXL (model 573901)-ako z nej dostať dobrý chlieb?

Ahojte, viem, že tu o tejto téme je kopa vecí, aj som väčšinu čítala, ale nikde som nenašla, že by niekto mal takúto piecku a vedel ako na ňu (ale možno som už aj slabozraká, nielen celiatička :-) ). Stále mi to - klasika - spľasne, skúšala som teplejšiu vodu, chladnejšiu, viac vody, menej, zemiak surový, varený, piecť dlhšie, dať ocot, nedať ocot... no, zjem to, ale... Veď to poznáte. Tak keby niekto vedel ešte o nejakej finte, tak by ste mi veľmi spríjemnili život. Ďakujem :-)

PREČÍTANÉ:
10448x
REAKCIÍ:
7
VYTVORIL:
moljka
VYTVORENÉ:
2008-08-27 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    tina1
    pridané:
    12:10 27.8.2008

    CHLIEB z Mix B 400 ml vlaznej vody 1 PL ocot /vinny, jablcny/ 2 PL olej 1 KL soli 400 g muky Mix B 2 KL susenych kvasnic,alebo 1/4 bal. cerstvych kvasnic /Fala, Noli, Vivo/ 1 KL cukru Program v peci na chlieb, ktory trva asi 2 hod., tmava korka. Pri peceni v trube: Po vymieseni cesto dat do formy na chlieb a nechat kysnut 20 min. Piect pri 220 st, 15 min, potom teplotu ubrat na 200 st. a este piect asi 40 min. Poznamka: Pri peceni bzl. chlebika je velmi dolezite dodrzat presny rozpis surovin, inak je chlebik hutny tiez sa mi stavalo zo zaciatku, ze som upiekla taky isty chlebik. Spociatku som si myslela, ze to bude pekarnickou. Pricin to moze mat niekolko: 1. cesto moze byt riedke 2. aj ked vyrobca urcuje 1 sacok kvasnic, staci 1-2 KL susenych kvasnic, zalezi od velkosti chlebika /molinex je asi mensia/ cesto moze prekysnut. Klesne a potom je ako blato 3. Ked pouzijes susene kvasnice po otvoreni balicka, zvysne dobre uzatvor a zbytok daj do mraznicky, inak v teple stracaju na kvalitne, cesto nevykysne 4. Pri naleivani vody do pekarne davaj vlaznu vodu 5. Pri peceni zemiakoveho chlebika, pri dlhsom miesani cesto riedne. V sekcii recepty som poslala par linkov na pecenie chlebika: raduzy recepty.com skus recept: VEKA je odskusana piekol ju synovec a je fantasticka. Prajem vela vydarenych a chutnych chlebikov.

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    22:30 31.8.2008

    Najcastejsie je chyba v tom ze pridavame vela drozdia. Na 400gr muky staci iba 1 caj.lyz. suseneho drozdia. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    haska
    pridané:
    11:32 24.9.2008

    AHOjte, ja som piekla doteraz v trube, ale uz asi 2 tyzdne v piecke PANASONIC, rozdiel je v mnozstve kvasnic, staci mi teraz na 400 gr 1 lyzicka kavova kvasnic /susenych/, resp. jedna odmerka. Tiez mi predtym super nakysol a po zacati pecenia splasol. Tiez skoro tolko vody, co muky. /400 ml, 400 gr./ Ale uz je to O.K.

  • napísal:
    používateľ:
    jury
    pridané:
    22:28 1.12.2008

    Ahojte, ja používam pekáreň Moulinex XXL už dva roky a zatial úspešne. recept na biely chleba: 535-540 ml vlažnej vody, 1 vajce, 2PL oleja, 2KL soli, 2PLpráškového cukru, 2,5PL mlieka, 640g múky SchärMixB a nakoniec 2,5KL sušených kvasníc. Na miešanie a kysnutie používam program 13 v ktorom sa cesto dobre vymieša. Počas miešania ešte použijem trošku rasce pre lepšiu chut. Po ukončení programu zapnem progam č.14 na 60-70min., zvolým si korku na stupen 3. a za hodinku mám celkom dobrý chleba. Ale kedze mám celiakiu len dva roky, viem že na pravý celozrnný to nemá. :O))) A to, že firmy reklamujú, že pekáren má bezlepkový program je blbost. :O))) pekný den jury

  • napísal:
    používateľ:
    GABAZ
    pridané:
    07:55 2.12.2008

    Nie je pravda, čo píše Jury. Piecka Moulinex XXL má bezlepkový program - je to číslo 6. Možno píše o piecke Moulinex home bread - tá naozaj nemá bezlepkový program. Ja pečiem podľa nasledovného postupu : 450 ml teplej vody, 2 lyžice oleja - slnečnicový, 450 g múky Mix B, 1 odmerka soli, 1 odmerka cukru, 1/2 balíčka droždia Dr.Oetker. Do piecky nalejem vodu, pridám olej, nasypem múku, do jedného rožku nasypem soľ, do druhého cukor, zasypem múkou a do prostriedku dám sušené droždie, ktoré tiež zasypem. Nastavím program 6 - bezlepkový chlieb, hmotnosť 1000 g a stredná kôrka. Program trvá 2 hodiny 20 minút. Na začiatku pečenia je dôležité stierkou stierať múku zo strán piecky. Po ukončení miesenia niekedy vyberiem háky a cesto uhladím, ale nie je to nutné. Cesto pekne vykysne a upečie sa chutný chlebík. Pred koncom pečenia zvyknem natrieť povrch a boky chlebíka slnečnicovým olejom, vrchá kôrka sa tak nedrobí a chlebík pekne vonia. Po ukončení pečenia zvyknem chlebík nechať v piecke ešte okolo 10 minút. Všimla som si, že kôrka akoby "došla". Potom vyberiem formu z piecky a po chvíľke chlebík vyklopím na mriežku. Ak sa mi dopečie večer, zabalím ho do utierky a na mriežke nechám do rána. Potom ho krájam ostrým nožom a ukladám v plastových nádobách do mrazničky. Chlebík vydrží chutný kľudne aj tri dni, ani sa príliš nedrobí. Do chlebíka som skúšala pridávať aj iné múky, ale nie vždy sa mi podaril. Dobré skúsenosti mám s amarantovými perličkami, ktoré pridávam po zaznení zvukového signálu. Chlebík z tejto piecky má bledšiu vrchnú kôrku. Všimla som si, že keď sa pečie menší chlebík, pred dopečením sa potrie olejom a nechá sa postáť v piecke po dopečení, kôrka je trochu tmavšia. Čo sa týka množstva droždia v mojom recepte. Ak sa tam dá zhruba pol balíčka, chlebík je mäkký a nadýchaný. Kto má rád a potrebuje hutnejší pevnejší chlebík, mala by stačiť aj kávová lyžička. V tejto piecke s úspechom pečiem aj bábovku. Cesto vymiešam v miske, nalejem do piecky a nechám piecť 50 minút na programe pečenie. Recept : vymiešajú sa 4 vajcia, 200 ml cukru, 200 ml oleja a 5 kakaových alebo vanilkových pudingov.

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    23:50 5.1.2009

    Zdravím vás, spľasnutie chleba podľa odborníkov je zapríčinené z týchto dôvodov: 1. nedostatok múky, 2. prebytok droždia, 3. prebytok vody (z predpísaného množstva vody treba odrátať objem napr. octa, vajec a pod., pokiaľ nie sú uvedené v recepte, ale pridávam ich ja na vylepšenie chleba), 4. príliš teplá voda (zničí alebo aspoň preriedi množstvo kvasiniek). Informujem sa, kto aké má skúsenosti s pečením bezlepk. chleba v piecke Moulinex 500030. Môžete mi poslať vyskúšaný recept? Vopred ďakujem.

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    16:27 26.1.2009

    Dobrý deň, jury! Nepoznám model 573901 pekárničky Moulinex home bread XXL, ale ja mám model 500030 a ten veru má program (č. 6) na pečenie bezlepkového chleba. Iba v receptári nie je recept na takýto chlieb, takže skúšam, zveľaďujem, robím pokusy (aj podľa návodu na obale bezlepkovej múky). S pozdravom Ujo.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ