DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

lepok

Počul som,vraj je dovolenea určita hranica obsahu lepku vpotravinach alebo krvi,poradi niekto kolko v potravianch a kolko v krvi??



Dik!

PREČÍTANÉ:
2106x
REAKCIÍ:
4
VYTVORIL:
jorjik
VYTVORENÉ:
2009-01-26 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    09:29 26.1.2009

    Urcita povolena hranica je, ale je Ti zbytocne vediet kolko, lebo ani vedci sa na tom nevedia dohodnut, preto je to u nas napriklad trosku benevolentnejsie ako v Taliansku a preto sa v niektorych statoch Europy ( aj tu) moze napriklad pouzivat odlepkovana psenicna muka, kym napriklad v Amerike je zakazana prave pre zbytkovy obsah lepku. Podla finskej studie sa stopove mnozstvo zjedene v potrave neprejavi poskodenim creva - pocita sa ale priemer z celodennej potravy, nie jedneho jedla. V kazdom pripade by som sa ale snazila na Tvojom mieste vyhybat akemukolvek lepku, uz len pre prijemnu statistiku, ktora vravi, ze celiatici ktori jedia lepok maju velku pravdepodobnost ze dostanu rakovinu ( nejaky non hodgkinov lymfom napr), ale uz po niekolkych rokoch na diete sa ich sance rovnaju sanciam zdravych ludi.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:27 26.1.2009

    Dakujem!!!!

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    20:40 28.1.2009

    only 100 mg per day of gluten is sufficient to induce mucosal damage.... to je vycuc z odborneho textu... takze na poskodenie criev Ti staci 100mg lepku za den

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    07:16 29.1.2009

    Tu mas uplne novu smernicu o lepku, je tam vsetko vysvetlene:://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:SK:PDF

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ