DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Kukuričná múka

Chcem pozdraviť všetky skvelé "bezlepkové"gazdinky. Vyskúšala som odtiaľto už veľa receptov a musím uznať, že niet nad osvedčené recepty. Chcem len povedať, že som tak trochu prekvapená, ako málo sa používa kukuričná múka. Ja mám žiaľ tak stanovenú diagnózu že nemám nárok na príspevok a mám aj alergiu na sóju a ani zemiaky mi moc dobre nerobia a bola som nútená hľadať niečo iné ako bezl.zmesi (ako Promixi).

S úžasom som zistila, že z kukuričnej múky urobím od domácich slížov do polievky cez palacinky, zákusky, zásmažky a halušky všetko! Neskúšala som len kysnuté cesto. Hoci pod pizzu áno. A predsa len aj tá cena cca 23-25 za pol kila je prijateľnejšia. Čo vy na to, aké máte skúsenosti?

PREČÍTANÉ:
14387x
REAKCIÍ:
11
VYTVORIL:
Maja
VYTVORENÉ:
2005-12-01 21:33:01
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:28 2.12.2005

    Pošli mi prosím Ťa nejaké recepty, rezance, palacinky ale aj zákusky. Keď skúsiš kysnuté cesto daj vedieť. Ja robím doma falošný rezeň - a to z kukuričnej strúhanky. Dám dve vajíčka,soľčanku, korenie, čerstvú pažítku, petržlen, olej, orestovanú cibuľku (pór) a šampiňóny alebo morské potvorky. Dobre premiešam, hmota musí byť trochu hustejšia a vyprážam na panvici. Do tejto hmoty si každý može pridať čo chce: dusenú zeleninu, je vhodné aj na zeleninové karbonátky. Čistý rezeň bez prímesí sa nakrája na malé kocky, opečie sa ešte v trúbe a je vynikajúcim doplnkom do hydinového a hovädzieho vývaru so zeleninou. Je to veľmi rýchle a lacné jedlo. Keď sa do hmoty vyšľahajú bielky, pridá sa mlieko a solčanka - cesto má mať konzistenciu ako napr. piškótové cesto . Vymažeme dobre plech tukom, nalejem cesto a máme výborný kukuričný nadýchaný chlieb. - do trúby na 180 stupňov a pečeme cca 30 minút. Kukuričnú múku automaticky pridávam do chlebového cesta - asi tak 2-3 polievkové lyžice. Z vtipnej kaše (názov výrobku) sú skvelé a výdatné raňajky. Zalejem horúcou vodou (prípadne mliekom), rozšľahám a na vrch pridám orestovanú cibuľku so hubami, s praženicou, restovaným pórom a na sladko s maslom a medom ale aj kakaom. Je to jedlo ľahko stráviteľné a navyše aj zohrieva.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:34 2.12.2005

    Teším sa tvojej odpovedi, a recepty niekedy budúci týždeň. Zatiaľ ti môžem povedať, že domáce rezance robím presne ako normálne - urobím tuhšie cesto, akurát pridám trochu guarovej múky, ak by sa ti to veľmi rozpadalo pridaj trochu bielka. Do polievky si zvyknem zavariť halušky-múku posolím, pridám štipku kačacieho tuku (nemusí byť) a nadrobno pokrájanú petrž.vňať a vajce. Vidličkou to všetko rozmiešam a lyžičkou po jednom hádžem do vriacej polievky. Keď to vypláva na vrch polievky, vypnem a chvíľu nechám postáť. Cestíčko si priprav tesne pred zavarením,musí byť redšie (trochu hustejšie ako piškóta). Ostatné budúci týždeň. Príjemný víkend.Maja.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:48 2.12.2005

    prosim ta kde dostat kukuricnu muku ? ja som v tomto novacik takze to este len vsetko zistujem jarkaa@hotmail.com

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:22 3.12.2005

    Taky používám kukuřičnou mouku,i jahelnou, (u nás nám žádná pojišťovna bohužel na žádnou dietu nic nepřispívá,tak taky hledám cestu kde ušetřit), ale když dám více kukuřičné,tak se mi zdá že výsledek je nahořklý,tak nevím ,jestli už třeba mouka není stará?Jinak mám výborné zkušenosti přidat polovinu kukuřičné mouky do bramborových placek a jsou pak křupavější.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:56 3.12.2005

    Vtipná kaša existuje ako samostatný výrobok, alebo si variš túto kašu z krupice? Poznám pojem ako vtipná kaša, ale vždy sa mi spájala pod pojmom ako žart: čo si jedol vtipnú kašu? Podľa toho ako popisuješ tieto recepty vyzerajú veľmi chutne. Popíš tento recept podrobnejšie.

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    14:11 4.12.2005

    kuk.múku dostat napr. aj v tescu . je viac druhou. napr. hladka, alebo strúhanka, ale treba postupovat úplne ako s normalnou mukou. ja peciem z kukur. muky vela kolacov, aj ten "svatovavrinecky chlieb" robim casto.ten som uz pisala. piskotku - nieco ako bublaninu robim tiez z kukur. 1 žltko 1 PL kryš.cukru 1 PL kukur.múky 1 vyšľahané bielku na špičku noža prášok do pečiva. podľa veľkosti plechu to robím asi tak z 4-5 vajec. bud dam ovocie, alebo oriesky, deti to maju aj tak najradsej ciste. ahojte

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    14:12 4.12.2005

    kuk.múku dostat napr. aj v tescu . je viac druhov. napr. hladka, alebo strúhanka, ale treba postupovat úplne ako s normalnou mukou. ja peciem z kukur. muky vela kolacov, aj ten "svatovavrinecky chlieb" robim casto.ten som uz pisala. piskotku - nieco ako bublaninu robim tiez z kukur. 1 žltko 1 PL kryš.cukru 1 PL kukur.múky 1 vyšľahané bielku na špičku noža prášok do pečiva. podľa veľkosti plechu to robím asi tak z 4-5 vajec. bud dam ovocie, alebo oriesky, deti to maju aj tak najradsej ciste. ahojte

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    14:13 4.12.2005

    kuk.múku dostat napr. aj v tescu .u nas v lekarni ju normalne objednavaju. cena je asi o 2 sk vyššia. je viac druhov. napr. hladka, alebo strúhanka, ale treba postupovat úplne ako s normalnou mukou. ja peciem z kukur. muky vela kolacov, aj ten "svatovavrinecky chlieb" robim casto.ten som uz pisala. piskotku - nieco ako bublaninu robim tiez z kukur. 1 žltko 1 PL kryš.cukru 1 PL kukur.múky 1 vyšľahané bielku na špičku noža prášok do pečiva. podľa veľkosti plechu to robím asi tak z 4-5 vajec. bud dam ovocie, alebo oriesky, deti to maju aj tak najradsej ciste. ahojte

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:59 9.12.2005

    kukuričnú múku dostať aj na Karpatskej v Planet Food : majú hladkú ale aj /sláva/ polohrubú, potom tam dostaneš kukuričnú strúhanku a aj tú vtipnú kašu, kukuričné vločky a všeličo iné fajnové. Len tam treba ísť. Majú vynikajúcu poradenskú službu - treba sa len opýtať. Zdraví Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:05 9.12.2005

    Kukuričná múka má tú vlastnosť, že po určitom čase zhorkne, treba dávať pozor, koľko a kde ju skladuješ. Ja kukuričnú múku mávam v chladničke na úplne spodnej priečke. Kukuričnú múku je dobré kombinovať a to: 2 diely kukuričnej a 1 diel normálnej. Treba však pozerať na dátumy vyhotovenia výrobku a skladovanie. Tiež sa mi to zo začiatku stávalo, že to jedlo bolo horké ale snažila som sa vždy po kúpe túto múku čo najrýchlejšie spotrebovať. Zdraví Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:18 9.12.2005

    Ono sa ten výrobok skutočne volá Vtipná kaša. Nie je to nijaký žart. Je to pomerne veľký balíček a cenovo veľmi prístupný. Je z toho bleskové jedlo. Dokonca sa dá využiť ako strúhanka na obaľovanie. Závarka do polievky, pridáš 1 vajíčko, lyžičku oleja, všelijaké bylinky, solčanku / bez vody!!!/, urobiš tuhé cesto - vytvaruješ guľky a zaváraš do polievok. Ja si takto robím napríklad paradajkovú polievku a kto znesie syr - ten si na toto všetko môže nastrúhať. Mňam - je to dobrota. Keď z cesta urobíš halušky - sádzané - t.j. ručne a nie cez všelijaké sitá, poleješ maslom, posypeš syrom, alebo smotanou s bylinkami, je to dobrá príloha ku gulášu a tak podobne. Treba však toto všetko strážiť, lebo to má tendenciu rozvárať sa. Treba vystihnúť pravú chvíľu a halušky vybrať z vody. Len sa scedia a neoplachujú sa! CESTO MUSÍ BYŤ TUHŠIE, ABY SA DALO DOBRE TVAROVAŤ. AK BUDE RIEDKE -PLNÍ ULOHU ZÁPRAŽKY. Zdraví Beata P.S. krupica je dobrá len na polentu.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ