DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

koniec celiakii:)

v diskusii je prispevok o vyskume urciteho "enzymu" ktory by celiatikom umoznoval konzumovat aj lepkove veci. neviete niekto o tom nieco viac? kde sa o tom pise atd? posli te mi prosim na to daky link! ja uz som o tom tiez niekde cital, ale som zabudol. to by bol neuveritelny prelom a cudujem sa ze tu na celiakia.sk este nie su burlive diskusie:)

myslim ze na tom robia daky Holandski vedci.

inak, co sa tyka vyskumu ako takeho.. asi len velmi tazko existuje daky centralny vyskum specializujuci sa na celiakiu. ako viem vzdy su problemy s peniazmi. a takisto som hladal daku celosvetovu organizaciu pre celiatikov a nic.. neviete o tom niekto nieco blizsie..

ja celiakiu teda cely zivot nemienim tolerovat!!!!!



moj mail: martin0sukup@yahoo.com

ICQ: 288-305-525

telefon: 0915 825 468

PREČÍTANÉ:
2629x
REAKCIÍ:
9
VYTVORIL:
jajo
VYTVORENÉ:
2007-04-21 19:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    Tatiana
    pridané:
    19:10 21.4.2007

    Ahoj este som o tom nepocula, ale bolo by to bajecne. Co som vsak pocula a snazim sa to najst na nete uz 3 mesiace je, ze ty co maju lakt. intoleraniu, tak po poziti nejakeho lieku pred jedlom pomoze tuto laktozu stravit. Spominal mi to kolega ktory zije v Kanade, no bohuzial sa mi uz nepodarilo skontaktovat s nim. Viete niekto nieco o tom?

  • napísal:
    používateľ:
    jajo
    pridané:
    20:33 21.4.2007

    sice nemam intoleranciu na laktozu ale na bielkoviny kravskeho mlieka, pamatam si ale ze nieco take sa preberalo prave tu na www.celiakia.sk , jedna slecna/pani spominala ze si nieco take berie na cesty atd.. ale naozaj si nevzpomeniem

  • napísal:
    používateľ:
    ErikaP.
    pridané:
    20:45 21.4.2007

    Ahoj! Prípravok sa volá Alenzym, obsahuje aj laktázu(enzým stiepiaci laktozu),dostať v lekárni,cena asi okolo 70 SK. Erika.

  • napísal:
    používateľ:
    Tatiana
    pridané:
    12:38 22.4.2007

    Ahoj prosim Ta vysvetli mi ako laikovi aky je rozdiel medzi intoleranciou laktozi a alergiou na bielkoviny kravskeho mlieka. To nie je to iste? :( Diky

  • napísal:
    používateľ:
    Zajka
    pridané:
    20:55 23.4.2007

    Také naozaj jednoduché vysvetlenie podľa mojich informácii je, že pri laktózovej intolerancii môžeš konzumovať jogurty, acidofilné mlieko a pod., ale pri alergii na bielkovinu kravského mlieka nesmieš mlieko v akejkoľvek forme, dokonca ani keksík obliaty čokoládou obsahujúcou mlieko. Pri alergii už asi mlieko nebudeš konzumovať nikdy, ale pri intolerancii sa mlieko na nejaký čas vylúči, ale časom sa k nemu môžeš vrátiť, na začiatku treba začať tými jogurtami a neskôr pomaly prejsť na mliečko. Kto vie o tom niečo iné alebo viac, rada sa to tiež dozviem. Pekný deň, Zajka.

  • napísal:
    používateľ:
    frantisek
    pridané:
    15:44 24.4.2007

    infi o enzýme sa nachádza na stránke www.bezlepkovadieta.cz v rubrike novinky , degradácia lepku. Predpokladám že o niekoľko rokov bude celiakia zanedbateľné dobre liečiteľné ochorenie. sia

  • napísal:
    používateľ:
    Tatiana
    pridané:
    16:47 24.4.2007

    No ta sprava mi dnes tak pozdvihla naladu ze az. Od rana som bola hladna lebo koli praci som si nestihla nic navarit, hladna, nervozna a unavena. ale toto ma hned pozbieralo. Boze len nech sa im to podari. Budem drzat palce

  • napísal:
    používateľ:
    SSCPY
    pridané:
    08:36 9.5.2007

    Nie je to celkom tak jednoduché. Rozdiel medzi laktózovou intoleranciou a alergiou na bielkovinu je v tom, že pri laktózovej intolerancii váš organizmus nevie štiepiť mliečny cukor, kdežto pri alergii váš organizmus nie je "ochotný" znášať mliečnu bielkovinu. Konzumácia jogurtov a iných mliečnych výrobkov, ktoré prešli mliečnym kvasením - t.j. bol z časti rozložený mliečny cukor (pozor nie všetok !!!) závisí od tolerancie osoby na zvyškový mliečny cukor vo výrobku. V súčasnosti sú na slovenskom trhu dostať bezlaktózové mliečne výrobky, i keď dosť problematicky. Uvedené informácie sú tiež len laické, ale SSC Piešťany v spravodaji pre svojich členov túto problematiku už preberala. Kontakt: ssc@post.sk S pozdravom, Igor, SSC Piešťany

  • napísal:
    používateľ:
    viktoria131
    pridané:
    17:08 8.1.2008

    Ahoj František, tá info o degradácii lepku sa na tej českej stránke už nenachádza alebo ju len neviem nájsť? Vďaka. Bolo by to neskutočne super. Budem sa modliť, aby sa to podarilo.ahoj

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ