DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

karamel,cukor

Ahoj. Práve tu čítam, že asi nemôžem karamel čomu celkom nerozumiem, lebo sa nám odporúčajú "Tatramelky" a to sú predsa burizóny v karameli. Tiež celkom nerozumiem tomu prečo nemôžme biely cukor. Nemám s tým žiaden problém. Žeby niečo skryté, čo sa prejaví neskôr na zdraví? Niekedy ak mi dôjde hnedý cukor, tak používam klasický biely. Robím chybu?



Miriam

PREČÍTANÉ:
6898x
REAKCIÍ:
9
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2004-09-28 13:51:05
  • napísal:
    používateľ:
    Quincey
    pridané:
    14:13 28.9.2004

    Ahoj. Ten karamel, ktory nemozeme, je farbivo E150. Obsahuje ho napr. coca-cola. Uvidis to v zlozeni vyrobku. Nie je to ten karamel, ktorý je v tatramelkach.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:04 29.9.2004

    Tak s tým bielym cukrom to nechápem, diskusiu na tejto stránke sledujem, ale o problémoch s bielym cukrom som zatiaľ nepočula a nečítala, odkiaľ máš takúto info? Viem, že problémy robí niektorý práškový cukor, do ktorého dávajú buď kukuričný alebo šeničný škrob (závisí od výrobcu). IngaR

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:00 29.9.2004

    Ahoj Inga. Informáciu mám z nášho pléna. Cel. mi našli pred rokom a možno vtedy som to čítala. Určite, lebo odvtedy používam hnedý cukor. A nie je to lacná záležitosť. Miriam

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:44 29.9.2004

    Ahoj, tiež som nepočula o tom, žeby biely cukor bol zakázaný pri celiakii. Cukor ako taký predsa neobsahuje lepok. Viem tiež len o nevhodnosti práškového cukru, možno snáď ešte vanilkového cukru (ja použ. len vanilk. cukor od Dr. Oetker, práškový vôbec nie), kvôli možnosti pridávania nejakej zložky s obsahom lepku. Podľa mňa problém pri trávení môže nastať u tých ľudí, ktorým chýba enzým sacharáza, ktorý štiepi sacharózu - zložitý cukor, ktorým je vlastne biely repný cukor (a aj hnedý repný cukor) na jednoduché cukry (laktózu a fruktózu). Tento problém je možný u niektorých celiatikov, u ktorých bolo poškodenie čreva väčšie. Vtedy je snáď namieste požívať rovno jednoduchý cukor - glukózu, ktorú naše telo už nepotrebuje štiepiť. Existuje vo viacerých podobách v obchodoch a lekárňach, napr. Glukopur. Nedostatok enzýmu sacharázy sa po čase môže napraviť. Zhruba potiaľ siahajú moje vedomosti. To by bola dobrá otázka skôr pre MUDr. Klucha. Ale používanie hnedého (nerafinovaného) repného cukru je všeobecne zdravšie, ako bieleho (rafinovaného) repného cukru pre všetkých, nielen pre celiatikov. Čo sa týka karamelu - ak je pripravený z čistého repného cukru, nie je dôvod sa obávať, že by sa v ňom "vytvoril" lepok - nemá sa z čoho. AndreaV

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:48 29.9.2004

    Ospravedlnenie: tá laktóza v komentári vyššie je nezmysel, chcela som napísať glukóza (mám preexponovaný mozog). Ďakujem za pochopenie AndreaV

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    08:37 30.9.2004

    Ahoj, pridám sa do diskusie ohľadom cukru. Je pravda, že klasický cukor sa horšie trávi, preto gastroenterológia doboručujú hroznový. To najmä vtedy, keď trávenie je zhoršené a nie je to len celiakia. V čom vidím väčší rozdiel je skôr v tom, že sa vôbec nesmie používať k o c k o v ý cukor, pretože ten ako ho lisujú, tak k tomu používajú nejakú látku, ktorá drží cukor "pohromade" obsahuje lepok. Ja používam do pečenia bežne vanilkový cukor od Oetkera, dohonca ho predávajú aj v Bardejove v Diponde a taktiež aj kypriaci prášok Oetker. Nevidím, že by deťom vadil. Veď sú obe celiatičky. Akurát, že mladšej dcére keď sladíme, tak jej musíme sladiť tiež s hroznovým cukrom, pretože má problémy aj s trávením a tiež pankreasom. A keď chcete vyriešiť práškový cukor, pretože ten je bielený mám pocit, že nejakým potravinárskym "vápnom", tak už dnes sa predsa dá kúpiť klasický kryštálový cukor, ale je to "krupica". Je na jemnejšie zomletý, ako klasický kryštálový cukor. Je v oranžovom balení, s modrým písmom a myslím, že sa volá "Dar slnka". Myslím, že mu nič nechýba. Ja ho používam stále. Veď nič iné nerobím, len vypekám. Silvia a deti

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:02 30.9.2004

    K tomu práškovému cukru. Keď už nie je iná možnosť, dá sa urobiť aj tak ako ho robili kedysi naše staré mamy - jednoducho pomleť kryštálový cukor na mlynčeku na mak. A máte cukor práškový. Aďa

  • napísal:
    používateľ:
    Dako
    pridané:
    12:21 30.9.2004

    Ahoj! Pripájam svoj názor na karamel, resp. E 150. Netreba to brať dramaticky pri karamele. Keď aj obsahuje molekuly gliadínu (myslím E 150), tak len v stopách.Ja sa cukru ani karamelu nevyhýbam. Veď neide o "kvantá". PS:Pri pive možno zhrešíš. Mne práve pivo začalo robiť zle. Cítil som hneď plnosť

  • napísal:
    používateľ:
    zuzi77
    pridané:
    21:33 10.10.2004

    Ahoj!Neviem, ci je prave pivo vhodne pre celiatikov, ved predsa obsahuje jacmenny slad, alebo poznas nejake, ktore my mozeme?Mne bolo zle aj po kukuricnych lupienkoch, na ktorych som si nevsimla, ze je tam slad. zuzi77

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ