DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Je ovos bezlepkový?

Dobrý deň,



V Minienciklopédii prírodnej lečby od Mudr. Igora Bukovského som v časti venovanej Celiakii nenašla mezdi potravinami obsahujúcimi lepok ovos.

Už viac ráz som čítala príspevky celiatikov, že ovos je "možno" bezlepkový. Nakoľko sa dá takýmto informáciám veriť? Existuje nejaká nová štúdia, ktorá potvrdzuje bezlepkovosť ovsa? Asi nemusím ani písať, akú revolúciu v mojom stravovaní by taký bezlepkový ovos priniesol :)

Ďakujem za odpoveď



Júlia

PREČÍTANÉ:
15360x
REAKCIÍ:
7
VYTVORIL:
frcka
VYTVORENÉ:
2010-01-05 04:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    14:21 5.1.2010

    Ja tak viem, že jedine ovos z úzkovzatých obilnín (pšenica, jačmeň, raž a ovos) je niekomu škodlivý, druhému ale nie. Treba si to na sebe vyskúšať...

  • napísal:
    používateľ:
    evica39
    pridané:
    15:19 5.1.2010

    Celiakia je chronické autoimúnne ochorenie. V dostupných štúdiách je uvádzané, že ovos sa v malom množstve môže konzumovať. ALE! aké je malé množstvo, ktoré by nám celiatikom neuškodilo, sa nikde neuvádza. Logicky mi z toho vychádza, že keď môj imunitný systém tvorí protilátky mne škodlivé, budem sa prísne vyvarovať aj ovsu ( nielen pšenici, raži, jačmeňa). Prediskutuj si to zo svojim gastroenterológom. Poznáš to, 100 ľudí, 100 názorov. Ja som vyjadrila ten svoj. Doteraz sa nič lepšie na našu diagnózu nevymyslelo, len prísna bezlepková celoživotná dieta. Proti p. Mudr. Bukovskému nič nemám, tiež ho rada sledujem :)

  • napísal:
    používateľ:
    Tatjana
    pridané:
    21:24 5.1.2010

    Osobne som bola na konzultácii s p. Bukovským, odporúčal mi ovos a mlieko z ovsa, nakoľko sú bezlepkové, avšak problém je, že sa kontaminujú pri spracovaní lepkom z iných obilnín. Čiže ovos len zo zdroja, ktorý garantuje, že nedošlo ku kontaminácii. Sama som taký ešte neobjavila :-(

  • napísal:
    používateľ:
    frcka
    pridané:
    15:07 7.1.2010

    Toto je celkom pozitívna odpoveď :) Moja úvaha ku kontaminácii je taká, či sa aj ostatné bezlepkové obilniny ako napr. kukurica, pršeno, pohánka... tiež nekontaminujú lepkom pri svojom spracovaní. Veď na každej druhej kukuričnej či ryžovej krupici čítam: "môže obsahovať stopy lepku"! Dobre vieme, že každý z nás príjme určité množstvo lepku, nech sa snaží akokoľvek... Podľa môjho názoru bude teda kontaminácia napr. takých ovsených vločiek asi rovnaká ako aj tých pšenových, ktoré jedávam každé ráno na raňajky a to už mám potom asi jedno... Je tu niekto, kto už na sebe "otestoval" ovos? Vyzívam ho, nech sa dobrovoľne prizná a oznámi nám výsledok ;) Za "hraničnú" obilninu sa u niektorých veľmi senzitívnych jedincov dokonca považuje aj pšeno a sú aj takí, ktorí reagujú aj na prítomnosť lepku v octe, éčkach alebo v potrvavine, ktorá môže obsahovať stopy lepku. - Neznášam, keď nie sú hranice presne stanovené :( Zatiaľ sa riadim tou najprísnejšou alternatívou a nejem nič. Poslednú dobu už ale oveľa viac výrobkov "môže obsahovať stopy lepku" a tak sa môj jedálniček zužuje a zužuje a ja som už vážne "nalomená" a asi si aj tak kúpim čokoládu ORION! :D Môžem sa opýtať, či si už oslovila nejakých výrobcov? Spýtala si sa napr. p. Bukovského, prečo bol ovos kedysi lepkový a teraz už nie je? Ja mám v jeho informácie veľkú dôveru. Viem, že by do éteru nevypustil informáciu, ktorá by nebola overená. Idem napísať nejakému výrobcovi ovsených vločiek a zavolám aj vojmu gastroenterológovi. frčka.

  • napísal:
    používateľ:
    azalka
    pridané:
    15:20 7.1.2010

    ano, viem o tom - moj dr.mi to tiez vravel. a mozno suhlasit s prispevkom uvedenym - kvoli spracovaniu v tovarni, kde stroje prichadzaju do styku s lepkovymi produktami sa neodporuca ovos. okrem toho, dr. mi vravel, ze v skandinavskych krajinach existuje ovos uz vyslachteny, ktory je pre celiatikov. zatial som sa tam nedostala a neviem to verifikovat. ak mate nejaku skusenost alebo cloveka tam niekde, bolo by dobre to zistit.

  • napísal:
    používateľ:
    frcka
    pridané:
    14:21 27.1.2010

    Ahoj - pátrala som po bezlepkovosti ovsa a našla som veľmi zaujímavý článok (v angličtine). Ovos skutočne JE bezlepkový!!! Skúsim preložiť najdôležitejšie časti a uvediem ho tu na stránke ;) A druhá dobrá správa je, že som oslovila ALNATURU (DM drogeria). Predbežne na 100% viem, že ich ovsené vločky (malé aj veľké) neobsahujú pšenicu. Údajne si dosť potrpia na to, aby výrobky neboli kontaminované a pokiaľ sú, uvedú to na obale. Úplné vyjadrenie na vločky aj ovsené mlieko dúfam príde skoro :D frčka.

  • napísal:
    používateľ:
    romčo
    pridané:
    21:04 21.5.2012

    Odporúčam ovos od Fínskeho výrobcu Provena, www.provena.fi , Jeho distribútorom je Ostravská firma Bezgluten Foods s.r.o.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ