DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

HORčICA

CHCELA BY SOM VEDIEť PREčO LUDIA TRPIACI NA CELIAKIU NEMôžU KONZUMOVAť HORčICU. MáM BRATA KTORéMU PRDNEDáVNOM DIAGNOSTIKOVALI TOTO OCHORENIE A NIKTO MU POVEDAL žE HORčICU NESMIE. ZAUJíMALO BY MA čO JE NA TOM PRAVDY.

PREČÍTANÉ:
4910x
REAKCIÍ:
19
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2006-01-05 08:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    08:56 5.1.2006

    Horčicu môžete konzumovať na 100% - neviem z akého dôvodu by ste nemohli, pokiaľ nie je na obale napísané že obsahuje pšen.múku. Vediem obč.združenie v Trnave už 10 rokov ale s týmto som sa málo stretla lebo ved horčičné semeno nie je pšenica ani jačmeň a ked čítam zloženie vždy je napísané aké zahusťovadlo napr.Xantan je použité. Možno to bolo myslené, vzhľadom k obsahu chemikálií ale to konzumuje každý. Napríklad Helmans alebo Sinco je vyslovene doporučovaná aj preto, že podporuje trávenie. To určite vymyslela nejaká múdra hlava lebo doteraz nikomu neškodila čo sa týka celiakie - iné je ostatné zažívacie choroby alebo žlčník ale bezpečne pre celiakii ju môžete. Zdravím Hankovičová - SLC Trnava

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:18 5.1.2006

    Pani Hankovičová, a ten ocot je akože v pohode? Mnohí nejeme kadejakú horčicu práve kvôli octu! Nie sme blbí, aby sme si mysleli, že horčica obsahuje pšenicu! eva.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:13 5.1.2006

    Pani Hankovičová,vy ak konzumujete (ak teda vôbec mate celiakiu) len to kde nieje napísané pšenica,tak vaše tenké črevo musí vyzerať báječne.

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    14:48 6.1.2006

    A teda vysvetlite, prečo sa nemôže ocot? Ocot sa vyrába kvasením a okrem éček tam nemôže byť nič. Aj na tejto stránke sa už píše, že dnešné éčka sú menej škodlivé ako sa myslelo. Budem čakať na vysvetlenie, prečo ocot a horčica sú nevhodné. Náhodou čítanie zloženia je výhodné a za roky diéty náhodou už človek má vytypované rôzne druhy výrobkov, ktoré má overené a môže ich konzumovať. Takých ľudí je dosť veľa. Jedine škodí kyselina a tá zase myslím že je vhodná pri celiakii a nie je vhodná pri žalúdočných vredoch - a možno máte teda vredy a nie celiakiu. Prečítajte si českú stránku o éčkach. Viera

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    14:53 6.1.2006

    Myslím, že čítanie zloženia nezaškodí a doporučovala by som vám čítať českú stránku a zloženie a škodlivosť éčiek. Určite som si už dávno overila ako sa robí ocot, kvasnice , horčica hlavne aké chemikálie sa používajú nakoľko môj otec je chemický inžinier takže istotne viem ako sa toto vyrába. A koľko octu predsa konzumujete? Liter? Jedine stopy lepku minimálne môžu obsahovať chemické prísady - to viem na 100% a nemusím z toho robiť vedu. Nie?

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:32 6.1.2006

    Uplne suhlasim s pani Hankovicovou, prave predvcerom mi jeden kamarat z Ceska poslal katalog bzl.vyrobkov od f.Eurozona - maju aj stranku na webe www.euro-zona.cz, kde su potraviny rozdelene na bzl.vyrobky s atestom a potraviny vyrobene zo surovin neobsahujuce lepok oddelenou vyrobou .Medzi vyrobkami s atestom sa nachadzaju aj vyrobky od firmy Hellmans tj.horcice, kecupy, majonezy a ine. Takisto kvasnice, cerstve, ci susene -" V nasem drozdi lepek nenajdete". Moja dcera drzi dietu uz 4 a pol roka, uvedene vyrobky konzumuje a zatial sme vysledky vysetreni mali vzdy OK. Myslim si ze niektori maju okrem celiakie aj precitlivelost na niektore zlozky v potrave, ale pripisuju to vsetko celiakii, cim potom matu aj ostatnych. Hlavne tych, ktori s dietou len zacinaju, a maju z toho potom poriadny zmatok. Preto si myslim, ze pokial ma vyrobca na dany vyrobok atest je treba ho vyskusat a uz je potom na kazdom jedincovi, ci ho jeho organizmus stoleruje, alebo nie. Drzim vsetkym bezlepkacom palce a nech je bzl.vyrobkov na nasom trhu coraz viacej. Michaela a Viki

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    08:52 7.1.2006

    Som rada, že nás je viac s podobným názorom na tieto druhy potravín. Ja držím diétu vyše 15 rokov a vtedy sa objednávalo aj kupovalo v OD Kotva v Prahe nielen bezl.cestoviny a múka ale aj iné veci - boli tam väčší odborníci a aj sú ako u nás a nikoho ani len nenapadlo že horčica, ocot, kečup sa nemôžu alebo čo len mať tien podozrenia. Doteraz to konzumujem a ozaj mi nič nie je - jasné, že čo sa týka kyseliny aj éčiek /a to mám ešte aj žalúdočné vredy/. Okrem toho v poslednej dobe to češi zverejnili aj v uvedenom katalogu eurozony, ktorý mám a všetkým sa snažím radiť v zmysle vhodných nejakých pravidiel. Nie je predsa možné aby niekto kto začína s celiakiou robil z tejto choroby - vlastne životného štýlu - takú vedu ako sa niekedy robí na týchto stránkach. Vyzdvihujú sa nepodstatné záležitosti ale niekedy podstata diéty uniká. Na jednej strane sa bojíme konzumovať lyžičku octu .- ved koľko ho ide do omáčky? a na druhej strane niektorí - stretla som sa aj s tým veselo jedia grahamové rožky, krvavničky - z otrúb - jogurty s obsahom lepku a potom tu skutočne mätú ostatných. Mám to overené aj u lekárov, že niekedy sa kladie dôraz na banálne záležitosti a priveľa informácií, nedobrých je aj zlých-nie všetky sú tie podľa ktorých sa dá riadiť a treba veriť overeným informáciám a nie tomu kto robí z diéty vedu a bojí sa pomaly aj vody napiť - lebo čo ked aj tá obsahuje éčka? Ved alergia na éčka nie je to isté ako alergia na lepok a tí, ktorí to majú tak asi nemajú celiakiu a jej dôsledky - všetkým doporučujem aby diétu dodržovali od začiatku normálne - vyhnú sa tak jej dôsledkom - A čo sa týka mojich odpovedí na niektoré veci na tejto stránke - odpovedám iba na tie, ktoré ma už naozaj rozčuľujú a čudujem sa že toto lekári nepovedia dnešným pacientom. Radím už ozaj iba takýmto čudám a budem i naďalej lebo toto mám všetko overené, vyskúšané , potvrdené od výrobcov - lebo máme v Trnave aj obchod - takaže toto všetko môžem zodpovedne povedať. A celiatici nerobte zo svojej choroby z komára somára - uvidíte, že časom sa vám to potvrdí. Je to síce hrozné dozvedieť sa pravdu ale v dnešnej dobe ked výrobcovia tlačia vhodné výrobky a netrúfnu si z dôvodu konkurencie nedodržať zloženie - nie je žiaden problém diéta - potvrdí vám to aj čas. H.V.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:24 7.1.2006

    Souhlasím s tím,že bzl dieta není až takový problém ( jenže já jsem dospělá,s touto dietou jsem v rodině sama,umím vařit,moc necestuju - jiný názor asi bude mít matka aktivního 16iletého dítěte),ale v žádném případě se to nesmí podceňovat.Myslím,že diskuse o lepkovosti či bezlepkosti octa není malicherná a rozhodně sem patří.Pokud máte tuto dietu 15let,jistě ji máte vychytanou.V tom případě se nerozčilujte,zveřejněte vyjádření výrobců,poraďte ,ale nesuďte prosím. A bavit se tady o celiacich,kteří si bzl dietu zpestřují vědomě lepkovým jídlem,je snad zbytečné.Každý jsme zodpovědný za svoje zdraví. Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    11:22 7.1.2006

    Zo všetkého nejmenej si želám aby niekto podceˇ%noval diétu, pretože ja som na to doplatila potratmi, neplodnosťou , zníženou imunitou, astmou, vredami, a čo ja viem čím. Takže každému radím - jasné diétu dodržiavať ale zamerať sa na podstatné veci a nie malichernosti, z ktorých robím vedu. A dnes je množstvo detí i študujúcich v zahraníčí,, ktoré sú aktívne a majú ešte väčšie možnosti ako my všetci, ktorí si varíme doma. Ale samozrejme nesmie im byť ľúto koruny na jedlo ako je to bežné u väčšiny Slovákov. Každý takýto radšej obetuje korunu na kvalitné bzl.potraviny ako by mal lamentovať, že on nemá, on je chudák a pod. To sa nenosí už ani na západe a nenosilo sa pred 15rokmi kedy som bola mesiac v Paríži a vtzedy som nemala žiaden problém. Viete my slováci si myslíme, že moje ochorenie je koniec sveta, a radašej dáme na drahý pulover, hazardné hry ako by sme toto mali venovať na svoje zdravie. Piokiaľ sa to naučíme tak diéta nebude problém. Je podivné ked niekto má na sebe 5 tisícovú bundu a lamentuje, že nemá na bezl.potraviny-ved predsa si musím uvedomiť, že zdravie je mi prednejšie ako nejaký 40 Sk benzín a drahé oblečenie alebo diskotéky. Iste aj to patrí k životu ale treba si uvedomiť priority a pokiaľ si ich celiatici upresnia tak ich diéta nebude dúfam problém - tak ako nie je u mna, a u veľa detí, ktoré poznám z našich akcíí, ktoré sme to učili a ktoré sú úspešné, aktívne a sebavedomé lebo diéta im nerobí žiaden problém. Možno trocha aj prospelo, že sme boli s Čechmi, kde sme si napr.už vtedy v Brne mohli kúpiť knedlíky, ktoré su dnes u nás problémom. Myslím, že väčšina celiakov by mala dať radšej na skúsenosti ostatných ako filozovofať. Iste je mnoho nových vecí ale podstata diéty zostáva. A verte, že ten, kto prežil 15-20 rokov s diétou vie oveľa viacej ako ten kto ju má pol roka - ktorý je kritický - možno kritické sú aj 2 roky. Viete je už doba kedy sa musíme starať každý sám o seba a nečakať, že niekto nám podá pomocnú ruku - tak je to bežné všade vo svete - a nelamentovať, že ja som taký a taký ale snažiť sa pomôcť nielen sebe ale aj ostatným a potom môžeme spolu o tom hovoriť. Zdravím a želám pevné zdravie a úspechy Ale ..... H.V.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:44 7.1.2006

    Jsem schopná a ochotná se o sebe postarat,nicméně od zdravotní pojišťovny ji čekám .Když se jí dostává ostatním,proč ne mě? Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:47 7.1.2006

    Uniklo mi z textu slovo - od zdravotní pojišťovny očekávám pomoc,pomocnou ruku. Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    09:28 8.1.2006

    Samozrejme, že od zdr.poisťovne - ved ona nám aj pomáha a prispieva mesačne vo výške 1.000 korún a od nového roka možno i viacej a hradí cez lekárne skoro 70% nákladov na základné potraviny - múky a cestoviny. Podľa môjho názoru je to taká pomoc akú nemá ani jedno ochorenie. Napríklad cukrovkári, vozíčkari, či iní. Iste nemajú také vysoké náklady - ale kto ich v dnešnej dobe nemá? Toto je tiež zásluha činnosti ligy za 10 rokov - vtedy to ešte išlo tuším lepšie ako teraz - ľahšie sa akosi všetko vybavovalo. Vy ste asi ešte nemali diétu ked sa otvorili hranice na západ a v prvom obchode v Rakúsku v Haingergu v prvých potravinách sme prišli a mali tam už vtedy taký výber potravín - celú jednu uličku diétnych-o akých sa nám ani nesnívalo. A mohli sme si kúpiť čo sme chceli, nikto nás neobmedzoval, neprikazoval atd. A nemuseli sme mať žiaden papier a normálne sme si nevedeli vybrať. Jasné u nás to bude tak za 20 rokov ale tam ani vtedy nikto nerobil z toho vedu-čo mali v regáli a bolo vhodné tak sme si chocili kupovať a nevymýšľali sme či má také alebo onaké éčko - a nebola som vtedy sama, ktorým nič po ich potravinách nebolo. Veľa bratislavčanov tam chocilo a tak sme sa spoznali a založili preto obč.združenie. Po nich začali v Čechách so širokým sortimentom aj polotovarov-knedlí, lokšov, - a v balení pre jedného celiatika. Iste nie je to lacné ale ved sa uskromním na inom a nebudem stále vyplakávať, že aké mám problémy - lebo som presvedčená, že deti, ktoré majú diétu od malička sú oveľa šikovnejšie, skúsenejšie, disciplinovanejšie, vedia sa o seba postarať a sú samostatné. Presviedčam sa o tom už vskoro 10 rokov na našich pobytoch kde vznikajú pekné priateľstvá a dokonca i manželstvá. A tieto deti si bez problémov vedia zabezpečiť vhodné stravovanie - podľa mna rodičia robia z nich a z ich choroby väčší problém ako je - viem to na 100% od týchto detí - ale asi ako každý rodič je háklivý na svoje dieťa - to je v poriadku - ale netreba to asi preháňať. Dokonca študujú na univerzitách po svete nielen v Brne al.Prahe a žiaden problém s diétou nemaju. Jasné ked prídu domov, žei ich rodičia nabalia ale v dnešnom strese a zhone sa dokážu o seba postarať. Všetci to však zisťujú neskôr, až potom ked sa hlavne psychicky vyrovnajú so svojou chorobou. Myslím, že väčšina týchto disk. má podobné problémy, ktoré však časom prejdú a diéta nebude problémom. Ja som doteraz vždy bola spoľahnutá na zloženie napísané na výrobku a nikdy ma nesklamalo. Ved výrobca si nebude robiť ostudu-v prípade bud kontroly alebo info.pre tohto zákazníka. Ved pred 15 rokmi nebol vo Francúzskom vysokoškolskom internáte pripraviť pre mna blp.diétu a nikto sa tomu nečudova. Tento problém je u nás dodnes-nev iem síce prečo ale určite sa to zmení-vidíme, že všetko sa mení. Takže prajem pevnú vôľu v diéte nielen vám ale všetkým - ved toto je istý životný štýl a na túto zmenu si treba najprv zvyknúť postupne - nie z jedného dna na druhý a robiť väčší problém ako je. Prajem pekný zbytok slnečného dňa Viera

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:55 8.1.2006

    Musím sa pridať k ostatným pani Hankovičová, ocot kvasný v akejkoľvek poživatine aj v tom minimalnom množstve môže celiatikovi veľmi uškodiť! Nie všetci znášajú aj tie najmenšie stopy lepku, ktoré môžu byť pre takéhoto pacienta veľmi nebezpečné. Niektorí celiatici sú viac - iní menej citliví na stopy lepku, ale to ešte neznamená, že všetci môžu všetko. To by si snáď každý mohol vyskúšať individuálne. Na poslednom seminári som si vypočula odborné prednášky aj o E-čkach a potravinách obsahujúcich stopy lepky. Niekomu škodia iným - zase nie. Ja mám napr. mimoriadne agresívnu formu celiakie. Stačí skutočne málo: výrobky Viedenských pekáni sú po pre mňa odbornom seminári tabu. Ochutnala som výrobky ale aj s dôsledkami. Tovar som musela ešte v ten deň vrátiť. Majonézy a majolky Helmans´ + kečup - sa mi po ich požití vytvoria v ústach tak veľké afty, že som so stravovaním doslova "vyřízená" na také 4-5 dní, čo vôbec neviem jesť a je tam ocot!!! U kvasníc to platí tak isto. V poslednom čísle Zdravie - písali o celiakii kde je doslova a do písmena odporúčaná veľmi prísna dieta - inak to má pre celiatika nedozierne následky - takže nech sa radšej každý otestuje sám a uvidí čo mu škodí a čo nie. Pekný deň želá Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:09 9.1.2006

    Pani Hankovičová, vďaka za Vaše triezve a optimistické názory na celiakiu a celú bzl diétu. Navyše o to cennejšie, že vychádzate z vlastných dlhoročných skúsenosti. Vaše riadky ma veľmi povzbudili. Diétu treba dodržiavať maximálne, ale zároveň nerobiť zo zloženia každej jednej potraviny dizertačnú prácu. To je na zbláznenie. Totiž na tejto stránke sa popri mnohých užitočných informáciách objavuje aj veľa zbytočne "dramatizovaných otázok a odpovedí "týkajúcich sa octu, kvasníc, stopových množstiev lepku v čokoládach, atď. Celiatik, ktorý s diétou len začína, musí byť z takýchto infošiek v šoku. Aj ja som bola. Ale našťastie som sa zorientovala. Ešte raz, vďaka za reálne príspevky Aneta

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    17:01 9.1.2006

    Anetka, myslím si, že z týchto celiakov, ktorí čítajú tieto stránky a budú ich aj nadalej budú zachvíľu psychopati. V čase, ked ja som začínala a dodržovala diétu nebol žiadny internet ani toľko potravína žili sme a možno lepšie ako teraz. Nerozpytvávali sme toľko všetky potraviny ako teraz. Idem práve odpísať na dotaz - či sa môžu paradajky lebo ... to mi až vlasy dupkom stávajú. Čudujem sa že to niekoho aj napadne skúmať toto. To sa potom nemôže ani jablko, a myslím si že nech radšej nepijú ani chlorovú vodu lebo možno aj tá obsahuje stopy lepku .- a čo keby náhodou? Alebo chlor obsahuje nejaké éčka? A keby náhodou boli nevhodné - tak čo potom? Toto je taký nezmysel, že v dnešnej dobe kedy sa ešte aj zemiak strieka aj kurence a aj mäso obsahuje veľa chemikálií - tak vlastne celiatik by zomrel hladom. Takýto človek má potom asi väčšie psychické problémy s diétou ako so samotnou chorobou. Ale aj toto sa treba učiť - žiť so svojou chorobou - nevyrábať z toho taký problém - nikam to taký človek nedotiahne - iba tam aby ho celé okolie ľutovalo aký je on chudák - čo vôbec nie je pravda. Možno väčší chudák je ten cukrovkár, ktorý má oveľa hroznejšie následky. Ale myslím že takýchto rozumných je nás oveľa viacej, najmä na tejto stránke. Zdraví Viera

  • napísal:
    používateľ:
    niels.holgerson
    pridané:
    20:17 9.1.2006

    Dobry vecer, plne suhlasim s pani Hankovicovou. Pomaly sa to tu dostava na uroven diskusie na www.doktorka.cz. Tento posledny prispevok ktory zaslala plne vystihuje niektorych uzivatelov fora a dufam ze sa nad sebou zamyslia. Pinkava Peter Nitra P.S: s pani Hankovicovou nie som v ziadnom pracovnom, ani pribuzenskom vztahu. "Len ma pravdu"

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:51 10.1.2006

    To ze sa riadite tym co si komunisticky odbornici mysleli v casoch ked ste si to kupovali v OD Kotva v Prahe a ked sa o celiakii tak strasne malo vedelo je Vasa sukromna vec ale nehovortne ze chciet kracat s dobou a zaujimat sa o dietu stale je prehnane. To vobec nie je, je to velmi zdravy a zodpovedny postoj. Za 15 rokov sa tolko toho zmenilo vo vyrobe a na tolko veci sa prislo ze je priam smiesne odvolavat sa na nieco co Vam niekto povedla tak davno. Ved skuste oslovit tych odbornikovi teraz a uverejnite ich dnesne nazory.... k.h

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    17:25 10.1.2006

    Samozrejme, že veda ide dopredu čo sa týka sortimentu, hlavne éčiek a diagnostiky ale diéta podľa doktora Kohouta - podľa ktorej sa začínalo je najlepšia ešte aj dnes , čo asi neviete, že veľa dnešnej literatúry čerpá od neho. Vďaka vede sa preto tak dobre dnes diagnostikuje celiakia, a veľa aj diskutujúcich na tejto stránke ani nevedelo a teraz vie, že má túto diétu. Inak asi neviete ani to, žew ten sortiment, ktorý bol vtedy v OD Kotva nebude u nás možno ani za 10 rokov a to bol komunizmus vtedy aj tam. Tak prečo nie sú tu lokše v prášku, knedlíky a minumálne 5 - 10 druhov lacnej múky? Ked posudzujete tak musíte vedieť aj prečo? A nie len kritizovať ale vedieť aj prečo? Postoj musí byť zodpovedný a myslíte si že nebol? Ale niekedy aj priveľa všetkého škodí, myslím, že stačí menej a radšej kvalitných informácií ako veľa a nevie si človek vybrať a nevie ani či sú vôbec správne? Ako viete, že i ten najzodpovednejší prístup je ten najsprávnejší a neomylný? Niekedy ako je dávno známe menej je viacej a som presvedčená že u bezlepkovej diéty to platí 100-násobne a o tom ma presvedčil život a nie nijaká literatúra. Bodaj by ten váš postoj bol podobne pravdivý to vám skutočne prajem. Viera

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:20 12.1.2006

    Pani Viera, presne ste vystihli moju situaciu, po diagnostikovani celiakie som s hrozou studovala rozne prispevky a bola som zhrozena - ako budem dalej existovat!!! Mate 100% pravdu, netreba to brat tragicky, tak ako to tu niektori prezentuju. Treba mat zdravy sedliacky rozum a logiku a ide to vpohodke.Teraz si len sem tam precitam nejake stranky, ale len kvoli tomu, aby som sa inpirovala nejakymi novymi receptami.Treba to zobrat z druhej stranky, optimisticky-dobre ze nemam nic horsie, existuju aj horsie choroby.Chce to trochu discipliny, ale da sa to zvladnut. Prajem vsetko dobre Petra

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ