DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Glutaman Sodny

Teraz som zistil ze vraj nemozem glutaman sodny. Neviete o tom viac a ako to je vlastne??? Ak niekdo vie o tom nieco odborne budem rad. Hladal som o tom tu clanok a nenasiel som nic.

MArtin

PREČÍTANÉ:
8836x
REAKCIÍ:
21
VYTVORIL:
cicman
VYTVORENÉ:
2004-11-10 21:45:37
  • napísal:
    používateľ:
    Dako
    pridané:
    09:35 11.11.2004

    Zdravím Ťa cicman! Aj ja pátram po odborných článkoch, obsahujúcich správu o škodlivosti glutamátu. Zhrňme si , čo doposiaľ vieme: 1. E620 Kyselina glutámová, E621 Glutaman sodný, E622 Glutaman draselný,E623 Glutaman vápenatý, E624 Glutaman amónny, E625 Glutaman horečnatý 2. Glutamát je odvodený od príslušného glutamanu (napr. sodného, vápenatého...) 3.Glutamát sa nachádza aj v prírode napr. v paradajkách, morských riasach, krevetách... Toľko fakty. Škodlivosť glutamátu bola nedávno zverejnená alergológom v Televíznych novinách. Ja som na sebe zistil, ja tomu hovorím - počúvam svoje telo- ,že keď zjem naraz väčšie množstvo paradajok, mám strašne zlý pocit a chuť. Takže toľko. Dako

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:35 11.11.2004

    Tak to by som uz nemohol naozaj jest vobec nic. Ale aj ja som postrehol, ze paradajky mi niekedy nerobia dobre. Ale iba niekedy. Neviem ci to ma nieco spolocne s celiakiou, alebo s tym, ze su vypestovane umelo . Zyrkon

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:20 11.11.2004

    caute, ked pohladate poriadne, zistite, ze GS obsahuje lepok. Je to i volakde na tejto stranke. Pekny den! eva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:06 11.11.2004

    Ja som nasiel na nete tento clanok. Inac glutaman je v milion veciach, napr. mnohi si myslime, ze treba si davat pozor na salamy, klobasy, slaninu, ale sunku povazujeme spravidla za neskodnu, aj knihy o celiakii dovoluju sunku. Ja ju tiez bezne konzumujem, vypytam si kolko deka z nej chcem, daju mi to do papiera a je to. Ale vcera som ju vynimocne kupoval v hypermarkete, a zabalili mi ju do plastoveho sacka, ku ktoremu prilepili blocik s cenou a zlozenim. Doma som to veselo pojedal, a zrazu si vsimnem, ze ta sunka obsahuje Glutaman sodny. Takze ju mozem vyhodit. A bola to cista bravcova sunka. To je sila. No ale k tomu clanku, neviem na kolko je odborny: "Už ze slova glutaman lze odhadnout, že obsahuje lepek (gluten). Glutaman sodný, nebo kyselina glutamová obsahuje skutečně velké množství lepku. Jestli si vzpomínám dobře, Glutaman sodný se vyrábí fermentací z čistého pšeničného lepku. Zdroje kyseliny glutamové: Ve stravě je kysenina glutamová zastoupena bohatě, nejvíce jí obsahuje pšenice (lepek - gluten), tvrdé sýry, hovězí a drůbeží maso" .Los

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:30 11.11.2004

    no tak z tychto prispevkov som teraz zmeteny este viac:) Tak co teda jest???? Ja uz mam z toho taku hlavu....

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:30 11.11.2004

    som sa zabudol podpisat, Martin Cicman :)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:59 11.11.2004

    To mi hovor, napr. niekto tu odporuil kecup St. Nicolaus, tak som ho kupil, nech podporim aj slovensku ekonomiku, a v zlozeni je pre nas zakazany glutaman sodny. Tiez neviem co jest, uz teraz to ide nenormalne do penazi. A ze by som zacal priberat sa neda povedat.Los

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:45 12.11.2004

    Kyselina glutámová je neesenciálna aminokyselina, z ktorej sú zložené bielkoviny v ľudskom tele aj v potravinách. Glutaman je jej soľ. Ako chemická zlúčenina nemá s gluténom nič spoločné. Podľa výrobnej technológie však nemusí, ale môže obsahovať stopy lepku. Skúste si pozrieť aj PODADNU na www.bezlepkovadieta.cz. Ja som si z toho vybrala asi toľko, že keď to chcem brať vážne, glutaman sa snažím vynechať. eral

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    21:09 8.1.2005

    Podla www.coeliac.cz obsahuje glutaman stopove mnozstvo lepku. V jedle sa pouziva minimalne mnozstvo, len na dochutenie. Pouzivam ho obmedzene a nic.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:11 2.5.2005

    Naslo sa uz dokazane odovodnenie ze E 621, alebo Glutaman sodny, obsahuje lepok, alebo je to len zbytocne demon, ktory prenasleduje celiatikov? Svetova liga celiatikov uvedie, ze ziadne Ecko nie je lepkove, vy tvrdite nieco ine.. Je pravda, ze Ecka nie su zdrave, ale ak E 621 nie je lepkovy, nebolo by treba uviest veci na pravu mieru, a povedat, ze ho mozme, ale neodporuca sa, lebo je to chemikalia, ale ze je to na nasom rozhodnuti?

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:40 3.5.2005

    Prikláňam sa k Vašmu názoru,že Ečka sú chemické výrobky.Naša gastroent. povedala,že tie Ečka netreba brať vážne ,ale glutamanu a Ečkam sa vyhýbam pre ich chemické zloženie,ktoré citlivému črevu celiaka určite nerospejú.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:11 10.5.2005

    Takže si to zrekapitulujem. Z HLADISKA BEZLEPKOVOSTI je Glutaman Sodný BEZLEPKOVY, cize z tohto hladiska SA MOZE? A Z HLADISKA ZDRAVEJ VÝŽIVY je NEVHODNÝ, lebo je to samá CHÉMIA? Ale zdravá výživa je vec na inú diskusiu. Keď máte celiatikovi odpovedať iba na otázku, ci je glutaman sodny bezlepkový, odpoved bude áno? Akniekto vie dať odbornú odpoveď, privítam ju. Nebavme sa teraz o zdravej výžive, to as rovno môže hovoriť o obrovskej škodlivosti cigariet, a pod.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:08 11.5.2005

    Uz som to tu v minulosti písala, že glutaman sodný sa v minulosti vyrábal z lepkových zdrojov. V súčasnosti sa údajne už z takýchto zdrojov nevyrába, ale z bezlepkových. Najistejšie by bolo vedieť od konkrétneho výrobcu, z čoho vyrába Glutaman sodný. Vzhľadom na viacerých výrobcov a odberateľov je to asi ťažko hodnotiteľné. Ja sa preto glutamanu vyhýbam. eral

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:41 12.5.2005

    Môj doktor, ktorý je dobrý odborník a vzdeláva sa v oblasti celiakie mi jednoznačne povedal-glutaman sodný NIE!!!

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:04 5.5.2006

    S velkym zialom musim konstatovat, ze mnoho pacientov nema o svojej chorobe ani ponatia. Svedci o tom fakt, ze si davaju do suvislosti glutaman a gluten. A hlavne ze podobnym nezmyslom veria. Je predovsetkym na nich comu veria, ci je pre nich postacujuci nejaky pofiderny zdroj na internete alebo radsej odborna literatura. Castokrat stacilo na zakladnej skole na hodine chemie davat pozor.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:34 5.5.2006

    áno, keby si dával pozor Ty, vedel by si, že glutaman obsahuje lepok... Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:22 5.5.2006

    Takéto napadanie ozaj nevedie k ničomu, vyjadrí sa k tomu problému niekto odborný, alebo kompetetný??????????? Zbytočne si komplikujeme už aj tak komlikovaný život. Pekný deň.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:23 5.5.2006

    glutaman sodny moze pri konzumacii vyvolat na crevach velke zmeny. preto je hlavne pre celiatikov nevhodny. neviem naco ho vlastne vyrabaju iva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:04 7.5.2006

    Pokiaľ nemusíte, glutaman sodný nepoužívajte. Je mi jasné že zvyšuje silu chuti jednotlivých potravín, ale jeho používanie je veľmi škodlivé. Nejdem tu rozoberať prečo, ale poviem niekoľko možností ako ho nahradiť: existujú už bujóny bez glutamanu, sú síce trochu slabšie, ale dostatočné aby jedlu dali silu, ďalej je to solčanka, vegi vegi a sojová omáčka tamari. Myslím že kto nechce jesť glutaman vyberie si niektorú z náhrad, sú vhodnejšie pre celkové zdravie, nielen pre celiatikov Milada

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:31 16.5.2006

    Zdravim vsetkych pritomnych a zaroven sa ospravedlnujem tym, ktori sa mohli z predchadzajucich viet urazit. Poviem len tolko, ze ako cloveka co studoval 9 rokov chemie (4 SS zdravotnícka + 5 VS chemická, ZS neratam) ma podobne vyroky vedia riadne rozculit, predovsetkych ked ich vidim v roznych "odbornych" casopisoch a strankach pre celiatikov. Tak kto chce verit tomu, ze glutaman obsahuje lepok, nech len tomu veri, ale v sutazi Milionar nech radsej odpoveda opacne ako je presvedceny. S pozdravom T4

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:59 16.5.2006

    Moja rada znie: Zmen lekara! Kto ma nieco proti glutamanu, nech potom nekonzumuje ani jogurty a nepije ani pivo, pretoze aj glutaman sa vyraba fermentacne z odpadnych produktov vyroby cukru - melasy (ako surovina sa pouziva najcastejsie trstina, menej cukrova repa, kukurica, ryza, cassava). Teraz trosku teorie: Glutamát sodný je sodnou soľou kyseliny glutámovej. Táto aminokyselina je najrozšírenějšia aminokyselina v bielkovinách rastlinných i živočíšnych. Zastúpenie kyseliny glutámovej v živočíšnych bielkovinách je 15-22%, v rastlinných dokonca až 40%. Je teda zrejmé, že denný príjem kyseliny glutámovej v našej diete dosahuje asi 20 gramov (z toho 17 g z beznej potravy a 0,35-3 g z pridaneho glutamanu sodneho, kde horna hranica je pre krajiny z Azie). Denne v nasom tele vznikne 41 g kys. glutamovej, 14 g sa jej denne vyluci stolicou, mocom a cez pokozku. Telo priemerneho cloveka obsahuje 1,4 kg!! volnej alebo viazanej kyseliny glutamovej!! Pomerne vysoky obsah volneho glutamanu je v zrelych paradajkych a syre typu Parmezan, pretoze obsah volneho glutamatu sa zvysuje v priebehu dozrievania a pri tepelnych upravach jedla (grilovanie, pečenie...). Aj preto nam viac chuti paradajka cervena nez zelena, rovnako viac maso pecene nez surove. Niektoré dôležité úlohy kyseliny glutamovej: - syntéza bielkovín, - tvorba glutamínu (AK), - detoxikačná funkcia: toxický amoniak sa transportuje z miesta vzniku ihneď do pečene v netoxickej forme ako glutamín, v pečeni sa z neho syntetizuje netoxická odpadová látka – močovina. NH3 + kyselina glutámová + ATP = glutamín + ADP + P - tvorba glutatiónu (prirodzený antioxidant), - súčasť aktívnych skupín enzýmov, - v malom množstve podnecuje pamäť, odďaluje pocit únavy, - pôsobí ako excitačný mediátor v nervových synapsiách, - Po jej dekarboxylácii vzniká kyselina γ-aminomaslová (GABA), ktorá je inhibičným mediátorom v nervových synapsiách. T4

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ