DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Chlieb z Promix T

Ahojte,

bezlepkovú diétu držím od augusta 2009. Pečiem chlieb z tmavej Promix T a najnovšie aj z Promix CH-špeciál. Zaujímavé je, že dodržujem recept z obalu múky a ten z CH-špeciál mi krásne vykysne. Na rozdiel od chleba z T múky, ten nakysne malinko, je proste malý. Neviem čím to je, poradí mi niekto?

Alebo mi Viete poradiť náhradu za túto múku?

Dakujem





PREČÍTANÉ:
4096x
REAKCIÍ:
8
VYTVORIL:
Bublinka
VYTVORENÉ:
2010-02-22 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    16:59 22.2.2010

    Nepíšeš, či pečieš v rúre alebo v piecke. Ja mám piecku Moulinex. Promix-T je z tmavej múky, teda nevykysne až tak, ako z bielej múky. Skús pridať trochu (ale len trochu, asi tak +10%!) viac droždia. Ja zásadne používam sušené, lebo chuťou chlieb neprehluší, ale u čerstvého je väčšia šanca, že niečo pokazíš. Veľmi malé množstvo (iba na špičku noža!) jedlej sódy či kypriaceho prášku tiež môže pomôcť. Dôležité je, aby si droždie pridala naposledy, aby pred miesením sa nedostalo do styku so soľou! Veľmi dôležitý je pomer jednotlivých zložiek, najmä vody (mlieka) a múky navzájom (má byť 1:1). Ak okrem vody použiješ aj iné zložky: mlieko, vajíčka a pod., ich objemom treba znížiť množstvo vody! Pri Promix-T môžeš ešte skúsiť o 30-50 ml viac vody, ako pri inej múke. Nevešaj hlavu pri počiatočných nezdaroch! Všetko najlepšie praje Ujo.

  • napísal:
    používateľ:
    Bublinka
    pridané:
    21:47 22.2.2010

    Hlavu nevešiam, aj ked na začiatku to bolo ťazké. Pečiem v elektrickej rúre. Do cesta nepridávam ani vajcia, ani mlieko, kedze nan som tiez alergicka. Skusim pridat trochu viac vody. Droždie kupujem čerstve. Minule som pridala aj guarovu gumu na radu kamaratky. Chlieb z Promix CH - špecial mi krásne vyskysne, nie su s nim take tazkosti ako s tymto tmavym z Promix T. Aj tak som na seba hrda, ze viem upiect aky taky chlieb, nikdy ma nenapadlo, ze to budem robit. A pritom mojim blizkym tento chlieb chuti, vraj sa nevyrovna obycajnemu z psenicnej muky. Dakujem za radu. Mirka

  • napísal:
    používateľ:
    Afro
    pridané:
    14:57 9.3.2010

    Ahoj já mouku na chleba promix T míchám na půl s promix CH a když dělám žemle tak půl promixT a půl promix forte.

  • napísal:
    používateľ:
    Lydka77
    pridané:
    17:42 10.3.2010

    Ahoj, ja použivam muku PROMIX T v pekarni PANASONIC. Teraz som ju začala miešať s forte a chlieb je výborný. Používam recept, ktorý bol napísaný v receptoch u pekárne. Ak chceš vyskúšaj: 330ml vody, (odmerky priložené k pekárni) 1velká kryšt.cukru, 1malá octu, 4 velké oleja, 2 vajcia, 450g muky (300g -T,150g-forte) 1malá soli a kvasnice používam čerstvé, kocku Fala mám tak na 4-5 krát. Mne a dcerke (10) chutí viac z čerstvého ako so sušeného droždia. Máme radšej ked je chlieb tmavší.

  • napísal:
    používateľ:
    Bublinka
    pridané:
    19:56 10.3.2010

    Ahoj, ďakujem za radu. Až na to, že chlieb pečiem v rúre, plánujem si ale túto pekáreň kúpiť, keďže v tej firme aj pracujem. Promix Forte som ešte neskúšala, jedine žeby som ju skúsila nahradiť pohánkovou múkou. Tiež používam čerstvé droždie. Vyskúšam...

  • napísal:
    používateľ:
    Bublinka
    pridané:
    19:57 10.3.2010

    Ešte jedna vec, ktorá sa mi pri tom chlebe vyskytne, jednoducho sa mi v ňom urobí diera....a neviem čo s tým, pritom dodržiavam postup ako je na obale múky. Ďakujem za radu.

  • napísal:
    používateľ:
    Lydka77
    pridané:
    08:17 12.3.2010

    Keď dám veľa kvasníc, tak je vrch prepadnutý a vo vnútri vela dierok. Skús dať menej kvasníc. Čerstvých kvasnic dávam menej, ked sú staršie o trošku viac.

  • napísal:
    používateľ:
    Bublinka
    pridané:
    22:25 13.3.2010

    Ďakujem za radu, dnes sa mi chlieb z tejto muky podaril, dala som menej kvasnic a pridala trochu pohankovej muky, vobec nie je dierkavy, aj mi pekne nakysol, aj ked nie tak ako z muky Promix CH special. MM

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ