DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Bezlepkový chlieb- kde robím chybu?

Dobrý deň, potrebovala by som pomôcť s chlebíkom.... Skúšala som mnoho receptov, rôzne zmesi na výrobu bezlepkového chlebíka, no nikdy sa mi dobrý chlieb ešte nepodarilo upiecť. Každý chlieb mi po upečení ostáva akoby v strede surový- je úplne hustý, nenakysnutý. Z bokov, z vonkajšej strany sa zdá byť chlieb dobrý, ale po prerezaní je chlieb vo vnútri nejedlý.

Je jedno či pečiem chlieb v rúre, alebo v pekárničke na chlieb- výsledok je stále rovnaký. V žiadnom bezlepkovom obchode mi nevedia pomôcť, v okolí nepoznám nikoho, kto potrebuje piecť tento chlebík...kde robím chybu??? Vopred ďakujem veľmi pekne.

PREČÍTANÉ:
6380x
REAKCIÍ:
11
VYTVORIL:
Zuzka84
VYTVORENÉ:
2012-01-18 19:05:54
  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    19:09 18.1.2012

    Ahoj, ja mam dobre skusenosti aj s mukami Schaer, aj Novalim - ked postupujes podla navodu, tak sa to urcite podari. Napada mi jedna vec - neotvaras pocas pecenia resp. kysnutia ruru? Ja pouzivam pekarnu na chlieb Panasonic, bezlepkovy program. Na zaciatku vlozim vsetky prisady, zapnem, po nejakych 7-8 minutach este pekarnicku otvorim, oskrabem zvysky muky zo stien nadoby a potom uz pekaren neotvaram az kym chlieb nie je hotovy... Samozrejme problemom moze byt aj zle drozdie napriklad, mozno nespravna teplota, ale pokial postupujes podla receptu, tak na to si asi davas pozor.

  • napísal:
    používateľ:
    andrea29
    pridané:
    21:46 19.1.2012

    Pečiem chlebík presne podľa receptu na obale muky Schar Mix B. Používam čerstvé droždie Fala, ktoré rozpustim vo vlažnej vode, niekedy 50 g muky nahradim teffovou mukou. Zvlast si rozmiesam sypke prisady a zvlast tekute. Cesto si dam vymiesit v pekarnicke, potom vyberiem, formu zakryjem utierkou a necham nakysnut cca 30 minut. medzitym si zapnem ruru a dam nahriat na 200C. Pečiem cca 50-55 minut na spodnom roste a do rury davam hrncek s vodou. zatial sa vzdy vydaril :)

  • napísal:
    používateľ:
    luley
    pridané:
    17:56 21.1.2012

    Zdravím. Ja používam pekáreň Moulinex a tento recept. 2 pl (polievkové lyžice) pohánkovej múky 1 pl zemiakového alebo kukuričného škrobu 2 pl amarantovej múky 2 pl amarantových guličiek (keď mám) do 500 g dosypem Mix B 1 čl (čajová lyžička) guarovej múky 1,5 čl soli 1,5 čl cukru 10 g sušeného droždia 1 vajce 2 pl oliv. oleja 1 pl octu (ST.NICOLAUS) alebo citr. šťavy do 500ml vlažnej vody alebo vody,v ktorej som varila zemiaky(obsahuje škrob) Ak dáš viac vody, cesto bude redšie, krásne nakysne , ale po začatí pečenia čiastočne spľasne.Na začiatku počas miesenia sa dá podľa hustoty pridať trochu múky alebo škrobu. po vymiesení háky vyberám. Po pípnutí pridavam semienka. Mám radšej prepečenejší chlebík, preto na konci pridám ašte 10 min. pečenia. Prajem veľa šťastia.

  • napísal:
    používateľ:
    lumiomi
    pridané:
    14:08 7.2.2012

    Je to mozno aj vysokou teplotou pecenia, tak rychlo clovek nadobuda pocit, ze je chlieb upeceny, pretoze vonkajsok vyzera upecene a vnutro je surove. Rovnako, bezlepkovy chlieb nie je konzistenciou rovnaky ako obycajny psenicny, treba s tym pocitat. Ja pouzivam muky Novalim CH a T (drzim sa povodneho receptu vyrobcu) a peciem v pekarni Moulinex, pridavam k nim guarovu a xantovu gumu po 1 kavovej lyzicke (k nim + 25ml vody), Ked vidim pocas miesenia velmi huste cesto, dodam este trosilinku 1 - 2 pol. lyzice teplej vody. Ale vsetkym vrelo odporucam si zohnat trstinovu melasu, ktora chlieb nielen zafarbi - ztmavi, ale aj zmeni jeho prichut, chuti viac chlebovo a dokonca krajsie kysne, cesto je jemnejsie. Potom vyzera viac ako bochnik chleba. Dokonca obsahuje prospesne mineraly, vitaminy a hlavne pre nas casto chybajucu vlakninu. Naozaj vrelo odporucam pridat 1 pol. lyzicu na 400g muky. lucia

    • napísal:
      používateľ:
      milena5
      pridané:
      09:23 3.7.2013

      možem sa opýtat aku trstinovu melasu používas?a to jednu lyžicu melasy rozmiesas v 25 ml vody/ta voda nie je v základnom mnozstve započitana?/ a pridas k ostatným surovinám?r

  • napísal:
    používateľ:
    lubicaf
    pridané:
    09:12 14.8.2012

    Ja robim chlebik podla tohto receptu: kvasok: 1/2 kocky drozdia Fala alebo Vivo 60 ml mlieka Cesto: 360 ml vody (tu davam vzdy ako prvu) 350 g muky Mix B 150 g Promix-T (doda chlebu tmavsiu farbu) 1-2 lyzicky mletej rasce 4 polievkove lyzice oleja 7 g soli (zarovnana kavova lyzicka) hrst lanovych semiacok na zaver pridam vykysnuty kvasok Vsetko vymiesat (pouzivam obycajny mixer - haky na hnetenie) Mokrymi rukami vyberiem vymiesane cesto a v rukach ho vyhladim a vytvarujem do gulky. Vyvalam na pomucenom plechu alebo papieri a dam do vymastenej jenskej misy (trocha vacsej ako cesto - asi 1/3 musi ostat volna pre kysnutie). Misu prikryjem utierkou a dam do rury (zohriatej na cca 40-50 st.) vykysnut asi 30-35 minut. Potom chlieb potriem slanou vodou, nozom narezem na povrchu mriezku a hned dam spat do rury, ktoru nastavim na 200 stupnov a peciem 25-30 minut. Potom znizim teplotu na 175 st. a zapnem teplovzdusny ohrev. Pridam naspodok rury maly plech naplneny vodou - aby sa chlieb velmi nevysusil. Peciem este asi 35 minut. Po upeceni este raz potriem slanou vodou a necham vychladnut. Chlebik je vzdy dobry.

  • napísal:
    používateľ:
    lubicaf
    pridané:
    09:13 14.8.2012

    este do kvasku dam samozrejme stipku cukru

  • napísal:
    používateľ:
    lubicaf
    pridané:
    09:15 14.8.2012

    este som zabudla udat, ze do kvasku pridam stipku cukru

    • napísal:
      používateľ:
      milena5
      pridané:
      09:20 27.6.2013

      dakujem za recept.chcem sa len opýtat,nie je tých lanových semiačkov trochu vela? jedna hrst?a ak má syn alergiu na mlieko,možem pouzít pohankové mlieko miesto klasického?tiez miesto muky promix T dat pohankovu muku? dakujem za odpovede.

  • napísal:
    používateľ:
    zuzanab
    pridané:
    13:16 1.7.2013

    Mileni ja som síce tento recept nerobila, ale semiačka si daj podľa chuti, ja dávam do svojho tiež aspon hrsť, ja mám rada veľa :)) Čo sa týka mlieka, treba skúsiť, sojove alebo pohánkové, ktoré ti bude lepšie sedieť, aj to promix T, múky je dobré aj miešať, receptov je strašne veľa, väčšinou každý štýlom omyl-vylepšenie vytvril svoj recept. Chce to len trpezlivosť a držím palce nech sa podarí chlebík.

  • napísal:
    používateľ:
    milena5
    pridané:
    09:12 3.7.2013

    dakujem,skusila som dat pohankové a pohankovú muku a chlebík sa mi vydaril.asi naozaj musi každý prejst tým,že sa mu to na prvý krát nepodarí,ale rady od skúsených "pekarov "su naozaj na nezaplatenie. pekný den.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ