DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

alergia na zemiaky a ryžu

Priatelia,



okrem celiakie mi práve zistili aj alergiu na zemiaky a na ryžu. Nadšená teda nie som, a hoci tieto potraviny údajne nemusím vynechávať až tak striktne ako lepok, chcela by som ich aspoň obmedziť. Ako prílohy k mäsu to nebude až taký problém, horšie je to s múkou.

Viete mi poradiť nejaké zmesi bez ryžovej a zemiakovej múky a škrobov? A nejaké cestoviny?

Ďakujem za odpovede

Eva

PREČÍTANÉ:
8633x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2006-04-01 13:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    babina
    pridané:
    00:07 2.4.2006

    Milá Eva, vynechať z jedálneho lístka okrem múky aj zemiaky a ryžu je ozaj veľmi obmedzujúce. Žiaľ, žiadne takéto zmesi ani hotové cestoviny nepoznám. Dokonca aj maďarské kukuričné cestoviny obsahujú zemiakové vločky. Ja si však varievam doma chutné kukuričné cestoviny z kukuričnej múky, vajca, vody a trošky soli. Robím si haluštičky k mäsku aj sladké rezance a závarku do polievky. Najviac sa mi osvedčilo aj rezance strúhať cez strúhadlo na mrkvu / to s väčšímí očkami/ priamo do vriacej vody. Okrem toho že sa netrápim s vaľkaním a krájaním je to aj veľmi rýchle a trvá to len o máličko dlhšie ako zavariť do vody hotové cestoviny. To je môj typ pre teba, keď ti už neviem poradiť nič iné. Prajem Ti veľa tvorivých nápadov pri rozšírovaní jedálnička. Určite za krátky čas najdeš veľa jedál ktoré budeš jesť s veľkou chuťou. babina

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:24 3.4.2006

    Ahoj, mňa by zaujímalo, ako Ti stanovili zmienené alergie? Krvným testom? Ja mám podozrenie na pšeno, kukuricu, aj quinou. Ani testy na kukuricu mi nechceli spraviť. Kedysi som sa musela vyhýbať dlhší čas aj ryži, bolo to po dlhšom konzumovaní ryžových chlebíkov, keď som si takto "zjednodušovala" diétu. Našťastie po nejakom čase vyhýbania sa to polepšilo, a dnes môžem určite ryžu znova jesť. Je to nádej aj pre Teba. Ja si cestoviny robím z pohánkovej múky, žiaľ len ručne, lebo nič podobné v obchodnej sieti nie je. Ide to klasicky - s vajíčkom a vodou, s trochou opatrnosti, a nakrájam si buď rezance, alebo fliačky. Môžeš si spraviť aj väčšiu zásobu, a dať do mrazničky zmraziť. Takto to budeš mať poruke. Držím palce, Sofia.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:53 3.4.2006

    Stanovili mi to z krvi - špecifické IgE. Vyšli mi pomerne málo pozitívne, mám ryžu a zemiaky zatiaľ obmedzovať tak na pol roka, potom sa to možno zlepší. Na odbery som išla preto, lebo sa mi na bezlepkovej diéte takmer po 2 rokoch nezlepšil krvný obraz. No, uvidím. Ďakujem za rady. E.

  • napísal:
    používateľ:
    Maja
    pridané:
    13:55 3.4.2006

    Zaujímavé, mne alergologička povedala, že alergia na zemiaky sa nedá zistiť z krvi. Totiž sama som si to odsledovala a som si v tom istá (mám po nich hnačku, nafukuje ma, bolia ma črevá...). Zemiaky nemôžem bez ohľadu na ich úpravu. Máš pravdu, je tu "trocha" problém s múkami. Ja ryžu môžem, ale nemôžem zas sóju. Najčastejšie používam pohánkovú a kukuričnú múku, keď si zvykneš na tú chuť, urobíš si z nich všetko. Aj pečivo, aj koláč, aj zahustíš. Videla som aj fazuľovú aj hrachovú múku, ale skúsenosť s nimi nemám. Prajem veľa zdravia, Maja.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:29 3.4.2006

    ahoj, na začiatok držím palce, aby si všetko dobre zvládla, pretože zemiaky a ryža znamenajú pre bezlepkárov určite veľa a každý z nás ich hojne používa. Čo sa týka zmesí, tak bohužial neporadím. Ale cestoviny mám vyskúšané od Glutana. Sú výborné a teraz sa dívam na etiketu, že sú iba z kukurice, žiadne zemiaky, žiadna múka. Predávajú sa klasické špagety, alebo makarony, špirály, polievkové cestoviny. Nerozvárajú sa a držia tvar a cenovo vyjde 500g na +/- 100,--Sk. Nakupujem ich cez internet na www.bezlepkovyobchod.info. Dúfam, že budú chutiť aj tebe. Sonča

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ