DISKUSNÉ FÓRUM
Otázky do pléna
Ako sa žije celiatikom na Slovensku
Milí priatelia,
v sobotu som sa zúčastnil na medzinárodnom fóre celiakie v hoteli Devín. Akcia bola veľmi vydarená, návštevníci mali možnosť pýtať sa zástupcov združení z viacerých európskych krajín (Švajčiarsko, Malta, Rusko, Maďarsko, Fínsko) na život celiatikov v ich krajinách (zopár fotiek zo stretnutia nájdete aj vo fotogalérii na tejto stránke).
Stretol som sa aj s p. Maslowskou, konateľkou pražskej Společnosti pro bezlekovou dietu (www.coeliac.cz), s ktorou som bol v kontakte už pri vzniku tejto stránky. Spomínala mi, že na ich stránke majú rubriku "Ako sa žije celiatikov v Čechách" a veľmi radi by doplnili informácie aj o poznatky zo Slovenska (predsa len za tých 12 rokov sa všeličo zmenilo). Sľúbil som jej, že poprosím návštevníkov tejto stránky o ich názory a že najzaujímavejšie budú následne použité aj na ich stránke. Preto by som Vás rád poprosil o krátke zhodnotenie slovenskej situácie.
Môžete písať o tom,
- ako vnímate nový systém distribúcie bezlekových potravín
- čo si myslíte o podpore zo strany štátu (dostatočná/nedostatočná)
- čo by sa mohlo vylepšiť
- čo je podľa Vás dobré
- v čom zaostávame za situáciou v Čechách (ak poznáte aj české reálie)
- a všetkom ostatnom súvisiacom s celiakiou a životom celiatika na Slovensku :)
Všetkým prispievateľom by som sa veľmi rád dopredu poďakoval a zaželal všetko dobré!
- PREČÍTANÉ:
- 1889x
- REAKCIÍ:
- 3
- VYTVORIL:
- milos
- VYTVORENÉ:
- 2005-03-21 11:11:43
-
-
napísal:
- používateľ:
- emily
- pridané:
- 14:58 21.3.2005
Myslím, že nový spôsob distribúce bezlepkových potravín je výhodnejší z toho dôvodu že väčšinou lekárne v každom meste sa s tým zaoberajú. Ja osobne v lekárni dostanem všetko aj výrobky od Pečivárni Hrádok čo odporúčam všetkým. Sú veľmia dobré. Privítala by som keby bol doplatok za chlieb menší. Zatiaľ za trvanlivý svetlý chlieb - 360 g doplácam okolo 45,- Sk. Inak je to v pohode.
-
-
napísal:
- používateľ:
- Systém
- pridané:
- 10:52 22.3.2005
Ja som tiež osobne veľmi spokojná s distribúciou bezlepkového tovaru v lekárňach. A ako som si dokonca nedávno všimla, tak avíza o sortimentoch bezlepkovej diéty niektoré lekárne dokonca publikujú aj v reklamných letákoch, ktoré sa nám dostávajú do poštových schránok. Robia tak aj niektoré regionálne, alebo mestské noviny - deje sa tak napríklad v bratislavskej Dúbravke - čo je značným prínosom pre niektorých pacientov, lebo nie všetky lekárne sú ochotné mať na skladoch bezlepkové výrobky. Čo sa týka bezlepkového sortimentu voľnopredajného, v niektorých predajniach v Bratislave sú nekresťansky drahé - a ja si myslím, že sú umelo predražené. / V jednej nemenovanej predajni pohánkove mlieko stojí až 120 Sk /!/, ale v supermarketoch stojí cca 74 Sk - tomu hovorím drzosť/. To znamená, že niektorí /ak sa vyskytuje v rodine viacej celiatikov/ tieto výrobky si ani nemôžu dovoliť pre ich cenovú nedostupnosť. Nakoľko poznám české reálie, chodím do ČR dosť často, ich obchody /v Prahe/ sú lepšie zásobené a majú aj úzko špecializované predajne len na bezlepkovú a diabetickú diétu. Dokonca v nich nájdete aj slovenské výrobky. Stretla som sa dokonca aj s takým fantastickým prístupom v jednej nemenovanej predajni na okraji Prahy, že mi boli ochotní tovar posielať aj na dobierku v dobrých cenových reláciách. Sortiment v Čechách je širší, lepší, kvalitnejší ale aj nápaditejší. Iná otázka je v dostupnosti liekov a vitamínov /pre celiatiko/, nakoľko minimálne každý druhý liek, alebo vitamín obsahuje buď škrob /neidentifikovateľný/ alebo laktózu, alebo dokonca oboje spolu. Kvalitné lieky a vitamíny síce sú, ale tie sú potom cenovo mimoriadne vysoké, čo si zase nie každý môže dovoliť. Na slovenskom trhu sa teraz už aj čoraz častejšie objavujú malé domáce pekárne od rôznych výrobcov a trh na ne dokonca aj promtne reaguje a ponúka ich za výhodné ceny, čo v minulosti nebolo. Je to veľká pomoc pre tých menej zručných, ale aj časovo zaneprázdnených, ktorí si chlieb nedokážu doma upiecť chlieb klasickým spôsobom /v trúbe/. Toľko moje skúsenosti. Beata Stravovanie v reštauráciách je aspoň v Bratislave v plienkach, výnimku tvorí jedna vegetariánska reštauácia, ktorá jeden deň v týždni varí pre celiatikov. Inak je to pomerne veľká bieda. Osobne mám skúsenosti len s jednou reštauráciou v Prahe, a tam sa počas pobytu chodím sem-tam stravovať. Sortiment je široký, jedlo je veľmi chutné a zo širokého sortimentu jedál sa dá bezproblémovo vybrať.
-
-
napísal:
- používateľ:
- DanielaBacíková
- pridané:
- 18:29 1.2.2007
Váš článok ma zaujal, a pretože plánujem v blízkej budúcnosti pracovnú cestu do Prahy, chcela by som poprosiť o názov a adresu spomínanej dobrej reštaurácie v Prahe. Pomohlo by mi to, a mala by som o starosť menej. ďakujem Daniela