DISKUSNÉ FÓRUM

Tipy a triky v kuchyni

SisaSilvia

Ahojte všetci bezlepkáči..Som v celiakii začiatočníčka a mám na vás všetkých jednu otázku..Ako upiect chutný chlebík, aby sa mi vo vnútri nelepil ? Pripadá mi vo vnútri akokeby nedopečený a pritom ho pečiem vyše hodiny a korka je až moc prepečená. Používam väčšinou Promix Ch. a zmes od labety, zvyknem pridávat aj semienka, cesnak a cibulku, s tým je velmi dobrý. Myslíte že treba používat droždie len Dr.Oetker? Pečiem iba v el. rúre. Dakujem Sisa

PREČÍTANÉ:
2164x
REAKCIÍ:
19
VYTVORIL:
SisaSilvia
VYTVORENÉ:
2009-02-20 18:56:20
  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    21:12 20.2.2009

    Kup si mix B a pouzit mozes akekolvek drozdie. Uvidis ze sa Ti podari na prvy raz, recept je na obale ;)

  • napísal:
    používateľ:
    laura7.7
    pridané:
    12:09 21.2.2009

    Presne ako písala Rosie, ked spravíš chlieb z Mix B, tak Ti určite bude pripomínať, tan lepkový chlieb na ktorý si bola doteraz zvyknutá. Mne sa tiež nepáčil s Promixu a presne sa mi tiež zdal byť mokrý. A s labety bol mokrý pokažde. Napíš či sa Ti podaril. Laura

  • napísal:
    používateľ:
    BEZLEPKOSHOP
    pridané:
    12:22 21.2.2009

    Máme asi podobné skúsenosti, ked som pred pár rokmy začala piesť pre syna bezlepkový chlieb, tak som o MixB ani nepočula, 3 mesiace som robila / mokrý chlieb/ s Promixov, ale aj s Labety. Až po 3 mesiacoch synovy zistili alergiu na soju, a lekárka mi povedala aj o existencii Mix B. No to bol naozaj rozdiel. Ja som si dovtedy myslela, že ten chlieb taký musí byť, že je mokrý.Že je to preto . že je bezlepkový. No teraz si myslím , že jo to tou sojovou múkou. Ale ked porovnávam články a iné...., tak tento problém majú asi väčšinou, taký ľudia čo už boli zvyknutý na lepkový chlieb. Mám veľa známych čo jedia od malička chlieb s Promixov, a chutia im. ( Bude to tým , že iný nezažili, a tak si zvykli). Nech sa chlebík podarí, a hlavne nech aj dobre chutí. Mária [Editoval 21/2/2009 pridal BEZLEPKOSHOP]

  • napísal:
    používateľ:
    SisaSilvia
    pridané:
    13:01 21.2.2009

    AHOJTE VŠETCI TÍ, KTORÍ RADI A OCHOTNE POMOŽU HOCI AJ SLOVOM.. DAKUJEM VÁM ZA RADY, SKÚSIM SA PODLA NICH RIADIT, LEN VÁS POPROSÍM NAPÍSAT MI, KDE ZOŽENIEM, MIX B, DÁ SA AJ NA RECEPT ? DÚFAM, ŽE VÝSLEDKY BUDÚ KONEČNE STÁT ZA TO A ŽE BUDEM PIECT CHLEBÍK LEN S RADOSTOU.. PRAJEM VÁM VELA ŠTASTIA V DIETE A PEKNÉ DNÍČKY V ŽIVOTE.. SISA

  • napísal:
    používateľ:
    BEZLEPKOSHOP
    pridané:
    14:13 21.2.2009

    Ahoj! Takže MIX B je aj na predpis, doplatok pacienta je okolo 90,- Sk ( 2,99€), v prípade že prekročíš limit na mesiac, ( 10kg) Tak si môžeš zakúpiť napríklad aj u Nás v Bezlepkoshope. Báner ja na tejto stránke.( Stačí naň kliknúť). prajem pekný deň. Mária

  • napísal:
    používateľ:
    buco
    pridané:
    18:31 22.2.2009

    Možno sa ti pri predpisovaní zíde zopar kódou na výrobky Schär: D0298 MIX B- Bezlepková zmes na prípravu chleba D0290 PAN CARRR- Bezlepkový biely chlieb D0291 Rustico- Bezlepkový plnozrný chlieb D0292 PANINI- Bezlepkové biele žemľe D0293 BON MATIN- Bezlepkové sladké žemľe

  • napísal:
    používateľ:
    natalia2006
    pridané:
    16:47 24.2.2009

    Ahojte, mam len jednu otazku. Peciem chlieb v domacej pekarnicke z Schar-u Mix B. Davam tam aj zemiak, aj vinny ocot, idem podla navodu, ale po vybrati sa mi chlebik vzdy prepadne. Nie velmi, ale klesne. Je dobry, ale nema taky tvar, ako lepkovy. Mate s tym niekto skusenosti? Dakujem velmi pekne, Natalia.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    19:02 24.2.2009

    Nataly, taký istý problém mám aj ja a vieš čo ma napadlo? Nabudúce skúsim dať menej vody ... teda aspoň pri lepkovom chlebe som prišla na to, že keď sa mi chlieb prepadne, tak je veľa vody. No najskôr musíme zlikvidovať chlieb z mrazničky až potom budem experimentovať.

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    19:09 24.2.2009

    Ahoj, podľa mojich pozorovaní a skúsenosti sa mi zdá, že chlieb klesne vtedy, ak je cesto redšie. Skús ho nabudúce urobiť hustejšie. Droždia stačí 1/4 čerstvého alebo 2 malé lyžičky sušeného. Prajem veľa zdaru. Potom napíš, ako sa Ti podaril.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    19:35 24.2.2009

    [quote]Ahoj, podľa mojich pozorovaní a skúsenosti sa mi zdá, že chlieb klesne vtedy, ak je cesto redšie. Skús ho nabudúce urobiť hustejšie. Droždia stačí 1/4 čerstvého alebo 2 malé lyžičky sušeného. Prajem veľa zdaru. Potom napíš, ako sa Ti podaril. [/quote] Takže aj ty si myslíš, že treba dať menej vody? Ozaj 1/4 kocky droždia na aké množstvo múky?

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    21:40 24.2.2009

    [quote][quote]Ahoj, podľa mojich pozorovaní a skúsenosti sa mi zdá, že chlieb klesne vtedy, ak je cesto redšie. Skús ho nabudúce urobiť hustejšie. Droždia stačí 1/4 čerstvého alebo 2 malé lyžičky sušeného. Prajem veľa zdaru. Potom napíš, ako sa Ti podaril. [/quote] Takže aj ty si myslíš, že treba dať menej vody? Ozaj 1/4 kocky droždia na aké množstvo múky? [/quote] Ahoj, no ja to dávam na 40 dkg múky, vody asi 4 dcl. Stalo sa mi asi 3x, že mi tiež klesol, ale mne to tak vychádza, že vtedy, ak to cesto bolo trošku redšie ako inokedy. Vyskúšaj. Beáta.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    22:29 24.2.2009

    [quote][quote][quote]Ahoj, podľa mojich pozorovaní a skúsenosti sa mi zdá, že chlieb klesne vtedy, ak je cesto redšie. Skús ho nabudúce urobiť hustejšie. Droždia stačí 1/4 čerstvého alebo 2 malé lyžičky sušeného. Prajem veľa zdaru. Potom napíš, ako sa Ti podaril. [/quote] Takže aj ty si myslíš, že treba dať menej vody? Ozaj 1/4 kocky droždia na aké množstvo múky? [/quote] Ahoj, no ja to dávam na 40 dkg múky, vody asi 4 dcl. Stalo sa mi asi 3x, že mi tiež klesol, ale mne to tak vychádza, že vtedy, ak to cesto bolo trošku redšie ako inokedy. Vyskúšaj. Beáta. [/quote] Vďaka, skúsim. Ináč ja dávam 15 g kvasníc na 500 g múky, ale ešte pridám k tomu 1 zemiak.

  • napísal:
    používateľ:
    natalia2006
    pridané:
    16:27 25.2.2009

    Ahojte, dakujem Vam pekne, skusim dat menej vody. Vcera som robila malemu zase chlieb, dala som mu tam aj zemiak, rascu, pohankove vlocky a sezamove semienka, zatial na to neprisiel. A le... prepadol sa. Ked som davala trosku pohankovej muky, vzdy sa mi stalo, ze sa mi pripiekol. Tak som v Tescu objavila pohankove vlocky a davam tie. A uz ked sme pri tom, objavila som tam aj kukuricnu struhanku, celkom lacnu, a tou mu zahustujem polievky. Normalne mam pocit, ze sa zdravo stravuje, tak ma aj varenie zacalo znova bavit. Majte sa, Natalia.

  • napísal:
    používateľ:
    natalia2006
    pridané:
    16:39 25.2.2009

    Ahojte, este nieco. Pozerali ste dnes Damsky magazin? Hovorili tam o celiakii. No p. Sona Mullerova sa zase predviedla, ked sa Dr. opytala, ci su celiatici stastni ludia?! No je normalna? A preco by nemali byt? A ona je stastna, ked ma len 150 cm? No to su otazky, ako v materskej skolke. A tiez tam mali prispevok svojej redaktorky, tiez celiaticky, a ukazovali ju, ako si musi " chuderka " sama doma varit, lebo si " nemoze " dovolit nikde sa stravovat, iba ak by si dala varene zemiaky a zeleninovy salat. Ved to je tiez dobre, tak co sa stazuje?! A ze ked sa dozvedela, ze ma celiakiu, tak sa jej zivot obratil naopak aj financne, lebo napr. vcera zjedla dva rozky za 150,- Sk. A co keby si tak piekla sama, Ak chuderka! A co maju povedat zeny na materkej, alebo slobodne mamy, alebo, ak je cela rodina celiaticka? A co taki cukrovkari? Ved kazdy ma nejaky problem. Aj mne sa zivot obratil naopak, ked som sa dozvedela, ze je syn celiatik, ale nerobim z toho dramu. Ja si, naopak, myslim, ze celiatici ziju na rozdiel od inych zdravo. A co, mne teraz povedali, ze som alergicka na bielkovinu kravskeho mlieka, maly je celiatik a zijeme. A mlieko naozaj zboznujem. A nejdem s tym do telky... Ved su aj horsie choroby. Akoby si to ludia neuvedomovali. My sa len musime naucit s tym zit a varit podla urcitych pravidiel. Natalia.

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    17:50 25.2.2009

    Pre Nataliu- ešte k tomu chlebíku, kdesi som čítala, že aj keď sa dá viac pohánkovej múky, tak sa chlebík prepadne. Aj mne sa to stalo, takže pohánku odvtedy nedávam. Skús to bez nej a porovnaj.

  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    11:06 26.2.2009

    [quote]Ahojte, este nieco. Pozerali ste dnes Damsky magazin? Hovorili tam o celiakii. No p. Sona Mullerova sa zase predviedla, ked sa Dr. opytala, ci su celiatici stastni ludia?! No je normalna? A preco by nemali byt? A ona je stastna, ked ma len 150 cm? No to su otazky, ako v materskej skolke. A tiez tam mali prispevok svojej redaktorky, tiez celiaticky, a ukazovali ju, ako si musi " chuderka " sama doma varit, lebo si " nemoze " dovolit nikde sa stravovat, iba ak by si dala varene zemiaky a zeleninovy salat. Ved to je tiez dobre, tak co sa stazuje?! A ze ked sa dozvedela, ze ma celiakiu, tak sa jej zivot obratil naopak aj financne, lebo napr. vcera zjedla dva rozky za 150,- Sk. A co keby si tak piekla sama, Ak chuderka! A co maju povedat zeny na materkej, alebo slobodne mamy, alebo, ak je cela rodina celiaticka? A co taki cukrovkari? Ved kazdy ma nejaky problem. Aj mne sa zivot obratil naopak, ked som sa dozvedela, ze je syn celiatik, ale nerobim z toho dramu. Ja si, naopak, myslim, ze celiatici ziju na rozdiel od inych zdravo. A co, mne teraz povedali, ze som alergicka na bielkovinu kravskeho mlieka, maly je celiatik a zijeme. A mlieko naozaj zboznujem. A nejdem s tym do telky... Ved su aj horsie choroby. Akoby si to ludia neuvedomovali. My sa len musime naucit s tym zit a varit podla urcitych pravidiel. Natalia. [/quote] Ahoj Natália, podľa mňa pani Soňa - si pred reláciou prečítala v rýchlosti niečo máličko v krátkosti o Celiakii a chcela byť za múdru. Bolo tam o psychických problémoch - tak preto tie primitívne poznámky a otázky. Ešte to vyzeralo tak, že keby mala ona celiakiu tak asi skočí z mosta. A poznámky o tom chlebe, že ako vyzerá!!! Tá pani to tam prišla prezentovať a ona jej to hodila do očí, že ten chlieb by asi nechcela. Povedala by som , že pani redaktorka bola dosť povrchne pripravená - a trápna. Je síce pekné , že o tom ochorení hovoria, ale mohli by "trošku" viac na úrovni. GABIKA

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    17:28 26.2.2009

    Ahojte, ja som si tú reláciu pozrela až teraz na nete. No nenachádzam slušné slová nad pani redaktorkou Múllerovou. Gabika, tuším si to presne vystihla. Tie jej trápne a primitívne poznámky, pohoršenie nad chlebíkom a poznámky ohľadom alkoholu.... no otras. :mad: :mad:

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    14:08 27.2.2009

    Ja som to pozerala tiež a nielen Mullerová ale aj Malachovská by si niekedy radšej mohla zahryznúť do jazyka a nepovedať nič. Mne sa nepáčilo, keď sa Danky z tvorivých dielné pýtala, či pozná nejakého celiatika a keď jej povedala že nie, tak vraj je to šťastná osoba že nikoho takého nepozná. :o :mad:

  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    14:18 27.2.2009

    Ahojte, možno tá pani z tvorivých dielní ani nevie, že niekoho takého pozná - lebo normálny človek sa s tým "nevystavuje" na verejnosti. A ešte by som povedala - keďže je momentálne taká štatistika , že približne každý 10-ty Európan má toto ochorenie možno aj "milá pani Danka z tvorivých dielní" - nieže by som jej to priala - môže mať Celiakiu. A ani o tom nevie, lebo Celiakia je aj bezpríznaková. Gabika

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ