DISKUSNÉ FÓRUM

Tipy a triky v kuchyni

Recepty pre združené alergie

Ahojte, tu je niekoľko receptov pre bezlepkovú + bezlaktózovú + bezsójovú diétu:

Krupicový trhanec

Suroviny:
200ml mlieka (alebo náhrada mlieka), 1 vajce, 2PL práškového cukru, 1bal. vanilkového cukru, štipka soli, 5PL kukuričnej krupice, za hrsť hrozienok, olej na vymazanie pekáča.Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame, vylejeme na pekáč a pri 200°C pečieme asi 30 minút. Pred dopečením cesto potrháme.


Zemiakové pagáče

Suroviny:
140g zemiakovej múky, 2PL oleja, 1 vajce. štipka soli, vajce na potretie.
Na sladké pagáče – kryštálový cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor.
Na slané pagáče – soľ, celá rasca.

Postup:
Múku, maslo, vajce a štipku soli spracujeme na cesto, ktoré vyvaľkáme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme cukrami alebo soľou a rascou, poprekladáme až dostaneme pás široký asi 5 cm. Pokrájame ho na obdĺžniky, na povrchu urobíme nožom zárezy a upečieme pri 180°C.


Tortový korpus zo zemiakovej múky

Suroviny:
5 vajec, 5PL práškového cukru, 100g zemiakovej múky alebo škrobu, 1ČL citrónovej kôry, 1bal. vanilkového cukru, olej a kukuričná krupica na formu.

Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, potom primiešame múku, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Nalejeme do tortovej formy a pomaly upečieme pri 180°C. Ešte horúce vyklopíme a necháme vychladnúť.


Kukuričný koláč s jablkami

Suroviny:
1 hrnček (250ml) kryštálového cukru, 1 hrnček kukuričnej krupice, 1 hrnček kukuričnej múky, 1 hrnček (rastlinného) mlieka, 1 hrnček oleja, 1 bal. kypriaceho prášku, 2 vajcia, citrónová kôra, 500g jabĺk, 2 bal. škoricového cukru, 50g posekaných mandlí, olej a kukuričná krupica na formu.

Postup: Zmiešame suché prísady, vajcia, tekuté prísady a vymiešame na hladké cesto. Polovicu cesta vylejeme do formy, rovnomerne rozložíme jablkovú plnku (postrúhané jablká so škoricovým cukrom a mandľami) a zakryjeme zvyšným cestom. Pečieme pri 180°C asi 40-50 minút. Vychladnutý koláč pocukrujeme.


Roláda s džemom

Suroviny: 5 vajec, 125g práškového cukru, 100g zemiakového škrobu, 25g kukuričného škrobu,1 bal. vanilkového cukru, pohár džemu.

Postup: Žĺtky metličkou vymiešame s cukrom a 1ČL vody. Pridáme oba škroby, premiešame a po častiach zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a pri 200°C pečieme 10-15 minút. Ešte teplú roládu zabalíme do vlhkej utierky a necháme vychladnúť. Keď je vychladnutá, tak ju rozbalíme, potrieme džemom, zrolujeme a ľubovoľne ozdobíme.


Šúlance

Suroviny: 200g zemiakový škrob, 200g ryžová múka, 100g kukuričný škrob, 1PL amarantová múka, 1 vajce, štipka soli, 1 bal. vanilkového cukru (pri sladkej variante), voda podľa potreby.

Postup: V mise zmiešame škroby, ryžovú a amarantovú múku, štipku soli, cukor a vajce. Dolievame vodu podľa potreby, až nám vznikne pevné cesto. Tvoríme rukami šúlance, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na hladinu, ešte ich necháme asi 2 minúty povariť. Sitkom vyberieme a prepláchneme studenou vodou. Podávame na sladko s mletým makom, orechami alebo strúhankou, na slano ako príloha k mäsu namiesto knedle.


Dobrú chuť! :-)

PREČÍTANÉ:
1226x
REAKCIÍ:
4
VYTVORIL:
topinka
VYTVORENÉ:
2012-09-20 11:33:46
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    06:56 27.6.2005

    Mám dotaz! Doteraz som vedel tak, že v práškovom cukri je múka - niečo protihrudkové. Nie je to tak - azda sa zmenila technológia, alebo ja mám zlé informácie? Janko z ďalekého východu

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:53 27.6.2005

    bezlepkový práškový cukor je Dar Slnka, tam je protihrudkujúca látka kukuričný škrob

  • napísal:
    používateľ:
    manola
    pridané:
    16:37 13.7.2005

    mila topinka, dakujem sa recepty. ja milujem slane vecia recepty su malo.vyskusam pagace. dakujem.m.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    18:04 13.7.2005

    ahoj, napíšem ti ešte jeden recept na kukuričné pagáče. Som ich prednedávnom robila a sú skvelé: 6PL kukuričnej múky, 6PL kukuričného škrobu, 1ČL guarová guma, 1 vajce, 1PL oleja, 2dl teplej vody, sezam a vajce na potretie kvások - 1/2 bal. sušeného droždia, 1ČL kryštálového cukru, 1dl teplej vody. Postup: Zmiešame múku, škrob, gumu, olej, vajce, kvások a vodu. Vypracujeme cesto a rukou tvoríme pagáče alebo tyčinky, ktoré potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme pri 200°C asi 15 minút, potom znížime na 180°C a dopečieme.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ