DISKUSNÉ FÓRUM

Tipy a triky v kuchyni

chlieb

Piekla som chlieb v pekárničke- no hnus. Ináč , piekla som už veľakrát normálny chlieb, ale v riadnej peci. Teraz len kupujem bezlepkoví chlieb, ale ten je strašne sypký a suchý a dcérke veľmi nechutí. Ktorá múka je najlepšia na pečenie chleba? Mala strašne rada aj rohlíky. Je nejaký dobrý recept na rohlíký?

PREČÍTANÉ:
4695x
REAKCIÍ:
16
VYTVORIL:
Suľa
VYTVORENÉ:
2008-11-06 10:38:31
  • napísal:
    používateľ:
    buco
    pridané:
    11:01 6.11.2008

    Ahoj! Ja mám najlepšie skúsenosti s múkou od firmy Schär Mix B- je aj na predpis (D0298 MIX B- Bezlepková zmes na prípravu chleba). Tiež sa od ních dá predpísať D0290 PAN CARRR- Bezlepkový biely chlieb D0291 Rustico- Bezlepkový plnozrný chlieb D0292 PANINI- Bezlepkové biele žemľe D0293 BON MATIN- Bezlepkové sladké žemľe Tie veci sú ozaj chutné. Vieš dcérke trošku potrvá kým si zvykne na inú chuť pečiva a zmieri sa s tým, že už nemôže papať svoje obľúbené rohličky, žemličky a buchtičky, ktoré mala doteraz určite rada. Ja si na ten prechod s mojou malou ešte veľmi dobré pamätám. Chce to len trpezlivosť. S rohlíkmi ti veľmi neporadím- tie som skúšala už viackrát, ale nebolo to ono. Tiež dobré pečivo sa dá objednať s Dipontu. Na tejto stránke je na ních odklik. Alena

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    14:36 6.11.2008

    Ahoj, ja som tiez vyskusala vselico. Teraz sme skoncili na zasobe Pan Carre a muke Mix B. Chlieb z nej je super, z ostatnych mal korku taku, ze by som rozbila chodnik. Peciem v rure, v normalnej kockatej forme podla ich receptu, len pridam trosku mletej rasce pre chut. A malej chuti, klop, klop ;)

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    09:52 7.11.2008

    Ja napríklad chlieb z múky Mix B nemám rada, veľmi sa trusi a pripadá mi ako koláč na slano. Za to z tejto múky robím rohlíky zmiešané s trochou pohánkovej múky (alebo ani nemusí byť) a sú omnoho chutnejšie ako chlieb.

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    21:26 7.11.2008

    Ahoj, ja pečiem v pekárničke z Mix B a myslím, že je lepší ako tie z lekárne. Diétu má dcérka, ale chutí i mne.Postupne sa to naučíš. Treba skúšať, ale z tejto múky sa to nedá skaziť.

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    09:08 10.11.2008

    Suľa výborná múka je aj Mantler - chleib aj pečivo z nej sú úplne iné ako z Mix B alebo Promixu. Kilo stojí 115-140 Sk a vynikajuce su z tejto muky sisky, zemlicky, kysnute kolace. Inak skvele zemlicky sa daju kupit od firmy Jordan´s (www.jordans.sk) Ja si objednavam vacsie mnozstvo a dam do mrazaka. Su naozaj skvele a podla mna lepsie ako od Schaer. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    11:11 10.11.2008

    Ahoj , posielam odskúšaný recept na rožky, sú však doébré len čerstvé, preto ich treba dať do mrazničky a potom rozmraziť v mikrovlnke- ROŽKY 400g Promix forte, 300dl vlažnej vody, 20g droždia Fala čerstvé, 1caj.lyžicky kryšt. cukor, 1 čaj. lyž. citrónovej stavy, 5 polievkových lyžíc olej - najprv si pripravte kvások z trocha teplej vody, cukru, droždia. Potom do zvyšnej vody pridajte soľ, olej a zvyšok cukru. Do nádoby s múkou najprv prilejte kvások a potom vodu s prísadami. Ručne mieste až kým nedostanete hladké husté cesto. Ak sa lepí pridajte trochu múky. Necháme 4-5 min. odležať. Na pomúčenej doske rozdeľte nožom cesto na 10 dielov. Z každého vytvarujte rožok - alebo žemľu - mokrými rukami. Položte na plech vystlaný papierom na pec. V teplom prostredí nechajte vykysnúť 15-20 min. Počas kysnutia ich minimálne 3 krát potrite vlažnou vodou. Tesne pred pečením ich potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať postrúhaným syrom, slnečnicou, cesnakom. Pečte ich 15-20 min. v predhriatej rúre pri 200-220st.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    19:52 14.11.2008

    Dievčatá, chcela by som vás poprosiť o radu - ktorá múka je bez laktózy prípadne mliečnej bielkoviny? Našla som zatiaľ dve - Promix a Mantler. A ešte mám otázku, dajú sa z bezlepkovej múky spraviť parené buchty, knedlíky, prípadne normálne pečené buchty? Môj malý ich miluje, ale už lepok nemôže. :(

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    21:10 14.11.2008

    Ahoj Zlatka, bez laktózy je aj Mix B. Ja som sa dosť natrápila, kým som sa naučila robiť knedľu. Teraz ju robím tak, že urobím cesto z Mix B, pridám kvások, amarantové perličky, trochu burizónov,štipku soli, štipku cukru, dám cesto do silikónovej formy,prikryjem, nechám kysnúť asi 40 minút a potom vložím formu do hrnca s vriacou vodou. Varím zakryté asi 15 minút. Podobne som robila buchty na pare, dala som ich do formy na muffiny. Hustotu cesta musíš odhadnúť sama. Iste sa to naučíš. Pečené buchty tiež vyskúšaj, rob ich tak, ako klasické. Veľa zdaru.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    10:39 15.11.2008

    Jéj bebka, ďakujem. Takže aj Mix B je bez laktózy a mliečnych bielkovín? Kdesi som čítala, že obsahuje laktózu, tak som bola zmätená. Teda ako tak čítam, zisťujem, že je to riadna veda upiecť niečo bezlepkové a aby to bolo hlavne jedlé. Ozaj a amarantové guličky a burizóny sa do cesta kôli čomu pridávajú? Majú nejakú funkciu, či iba kôli chuti?

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    19:00 15.11.2008

    Ahoj, pozrela som do zloženie, takže je tam napísané "bez laktózy", malo by to byť vhodné. Burizóny som pridala podľa jedného receptu a o amarante som Ti dačo stiahla. Vyzerá, že je veľmi zdravý, tak ho dcérke pridávam do chleba i do knedľe. :D U nás je známa hlavne amarantová múka, ktorá neobsahuje lepok a je možné ju zaradiť do jedálnička ľudí s ochorením celiakie - teda pri bezlepkovej diéte Amarant sa vyznačuje mimoriadnym obsahom a kvalitou bielkovín. Obsahuje aminokyselinu lyzínu (ktorá má dôležitý vplyv na duševný rozvoj predovšetkým detí) a to hneď 3krát viac než ostatné obilniny. Pre svoj obsah vlákniny a minerálnych látok patrí amarant medzi najvýživnejšie rastliny na svete Zrno amarantu je veľké asi ako zrnko maku. Jeho farba je najčastejšie belavá až béžová, ale môže byť i hnedá až čierna. Od klasických obilnín sa odlišuje najmä svojim obsahom tuku - 9-11% a niekoľkonásobne vyšším obsahom minerálov a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď selén, sodík, vápnik, zinok a železo). Okrem toho amarant obsahuje vysoké množstvo dôležitej esenciálnej aminokyseliny. V zrne amarantu je veľké množstvo vlákniny (až 4krát viac než v klasických obilninách). Rastlinný tuk obsahuje väčšie množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia v organizme na znižovanie cholesterolu v krvi. Amarantové zrná obsahujú celý rad vitamínov. V zrnách sú vitamíny koncentrované hlavne v klíčku, nutrične je tu významný v porovnaní s ostatnými cereáliami vyšší obsah vitamínov B2 a niacínu, menej je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g). Nutrične významný je i obsah vitamínu E. Zvláštny nutričný význam má prítomnosť antioxidačných vitamínov v semenách (vitamín E). Amarantová múka neobsahuje lepok - teda sú z nej vyrábané najrôznejšie potraviny pre ľudí s bezlepkovou diétou. Ale i pre celkom zdravých ľudí má význam aspoň čiastočne touto múkou nahrádzať pšeničnú múku a to najmä pre vysoké nutričné hodnoty amarantu. Pri vytvorení zmesi amarantu s pšenicou, alebo ryžou tvorí vyváženú zmes, ktorá odpovedá zloženiu proteínu vaječného bielku a je vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pacientov v rekonvalescencii. Je vhodná i pre vegetariánov a vegánov kvôli dodaniu kvalitných bielkovín. Unikátne je zastúpenie cukrov v amarantovej múke, amarant neobsahuje jednoduché cukry. Vďaka obsahu zložených cukrov - škrobu amylopektínu a výhodnému glykemickému indexu je vhodná pri diabetickej diéte u pacientov s cukrovkou a u obéznych pacientov.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    11:52 16.11.2008

    bebka, ďakujem. Tie amarantové perličky poznám - asi pred rokom som ich malému dávala do kašičky - to sme do roka boli na bezlepkovej diéte. Ani neviem, či ich ešte mám. Ozaj chcem sa pochváliť, dnes som sa prvýkrát pokúsila upiecť malému pizzu a podarila sa. Jupííí Normálne bola chutnejšia ako lepková. Piekla som ju z múky Promix -T Taká som rada, že sa mi aspoň niečo podarilo. :D Veľa z nej nezjedol ale to čo ostalo som nakrájala na trojuholníčky a dala do mrazničky.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    11:54 16.11.2008

    [quote]Suľa výborná múka je aj Mantler - chleib aj pečivo z nej sú úplne iné ako z Mix B alebo Promixu. Kilo stojí 115-140 Sk a vynikajuce su z tejto muky sisky, zemlicky, kysnute kolace. Inak skvele zemlicky sa daju kupit od firmy Jordan´s (www.jordans.sk) Ja si objednavam vacsie mnozstvo a dam do mrazaka. Su naozaj skvele a podla mna lepsie ako od Schaer. Zuzana [/quote] Mantler je u :o vás taký drahý? Ja som ho u nás v dedine kúpila za 85,- Sk .... normálne v dedinskej pekárni Prvý chlebík sa mi z nej nepodaril ale to je možno preto, že som k tej múke pridala aj kukuričnú múku. Nabudúce skúsim piecť iba z tej múky.

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    15:35 16.11.2008

    Ahojte, gratulujem a ďakujem za tipy.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    08:17 18.11.2008

    Hoi Zlata 2006, pises, ze si malemu davala amaranth. Mozno menej celiatikov vie, ze sice Amaranth a Quinoa su super liferanti vitaminov, bielkovin a mineralnych latok, ale !!!!..... Quinoa obsahuje od prirody vlastne, v obale zrna obsahujuce saponiny-horke latky. Zrna su sice pri spracovani lupane a vyrobok moze obsahovat minimum tejto latky, aj tak sa dostane cast tychto saponinov do vysledneho produktu.(cast sa varenim znici) Saponiny a teda aj quionoa nie su vhodne pre deti do dvoch rokov, lebo mozu sposobit hnacky a problemy traviaceho, u deti este nedostatocne vyvinuteho systemu. Amaranth obsahuje, tiez od prirody gerbiarske latky (gerbstoffe), ktore zabranuju vstrebavaniu vitaminov a mineralnych latok v tele. Preto Amaranth nie je vhodny pre male deti a dojcata. Soleil

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    11:13 18.11.2008

    [quote]Hoi Zlata 2006, pises, ze si malemu davala amaranth. Mozno menej celiatikov vie, ze sice Amaranth a Quinoa su super liferanti vitaminov, bielkovin a mineralnych latok, ale !!!!..... Quinoa obsahuje od prirody vlastne, v obale zrna obsahujuce saponiny-horke latky. Zrna su sice pri spracovani lupane a vyrobok moze obsahovat minimum tejto latky, aj tak sa dostane cast tychto saponinov do vysledneho produktu.(cast sa varenim znici) Saponiny a teda aj quionoa nie su vhodne pre deti do dvoch rokov, lebo mozu sposobit hnacky a problemy traviaceho, u deti este nedostatocne vyvinuteho systemu. Amaranth obsahuje, tiez od prirody gerbiarske latky (gerbstoffe), ktore zabranuju vstrebavaniu vitaminov a mineralnych latok v tele. Preto Amaranth nie je vhodny pre male deti a dojcata. Soleil [/quote] No vynikajúco :o :o Toto keby som tušila ... vďaka za upozornenie. Ešteže som mu to nedávala veľa a často, iba občas. Bože.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    10:24 11.12.2008

    Prosím vás, poraďte mi, ktorá múka sa kvalitou vyrovná múke MIX B ? V lekárni mi ju nevedia zohnať, volali do viacerých dodávateľksých firiem a žiadna ju nemá. Malý nemôže ani sóju, tak mám obmedzený výber a žemličky z tejto múky mu veľmi chutia

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ