DISKUSNÉ FÓRUM

Tipy a triky v kuchyni

a zasa ten chlieb

Piekla som teraz chlieb pre zmenu v riadnej peci. Cesto mi nechcelo veľmi kysnúť. Potom som ho upiekla a celkom sa dal, hoci bol nízky a tuhý. Ale dnes už bol tvrdší. Môžem skúsiť piecť tak ako riadny chlieb, ale namiesto riadnej múky dám tú bezlepkovú?Mám z toho hlavu v smútku. Zo som fakt taká neschopná? Našla som v obchodoch už aj šunku, salámu a iné výrobky, ktoré dcérka môže, ale to pečivo ... Ináč piekla som aj ten "mazanec" - mojé tlaté, mohla by som s ním rozbiť aj dres, taký bol tvrdý a ubitý. Ani náš pes ho nechcel. Normálne mám z toho komplexi, že prečo sa mi nedarý.Cestiviny, pirohy a iné veci sú v pohode, len to pečivo. Ja už musím do toho prísť, lebo mi zasranica vychudne na kosť.

PREČÍTANÉ:
1765x
REAKCIÍ:
13
VYTVORIL:
Suľa
VYTVORENÉ:
2008-11-10 10:50:25
  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    11:07 10.11.2008

    Ahoj, pokiaľ ide o ten mazanec, tak s tým sa netráp. Aj mne sa nevydaril a čítala som, že ani iným ľuďom. To netreba kupovať. Ale pokiaľ ide o chlieb, sama musíš prísť na to, akú má mať hustotu, ako má kysnúť. Ja pečiem v piecke na chlieb, je to oveľa lepšie. Záleží z akej múky ho pečieš. Podľa mňa je najlepšia Mix B- recepty sú na tejto stránke. Ak nemáš piecku, tak cesto treba dať hneď po vymiešaní do formy, nechať ho tam asi hodinu kysnúť a dať piecť. Určite sa to naučíš. Polistuj si v receptoch. Ahoj.

  • napísal:
    používateľ:
    tina1
    pridané:
    18:30 10.11.2008

    CHLIEB z Mix B 400 ml vlaznej vody 1 PL ocot /vinny, jablcny/ 2 PL olej 1 KL soli 400 g muky Mix B 2 KL susenych kvasnic,alebo 1/4 bal. cerstvych kvasnic /Fala, Noli, Vivo/ 1 KL cukru Program v peci na chlieb, ktory trva asi 2 hod., tmava korka. Pri peceni v trube: Po vymieseni cesto dat do formy na chlieb a nechat kysnut 20 min. Piect pri 220 st, 15 min, potom teplotu ubrat na 200 st. a este piect asi 40 min. Poznamka: Pri peceni bzl. chlebika je velmi dolezite dodrzat presny rozpis surovin, inak je chlebik hutny tiez sa mi stavalo zo zaciatku, ze som upiekla taky isty chlebik. Spociatku som si myslela, ze to bude pekarnickou. Pricin to moze mat niekolko: 1. cesto moze byt riedke 2. aj ked vyrobca urcuje 1 sacok kvasnic, staci 1-2 KL susenych kvasnic, alebo 1/4 kocky cerstvevh kvasnic, zalezi od velkosti chlebika , cesto moze prekysnut. Klesne a potom je ako blato 3. Ked pouzijes susene kvasnice po otvoreni balicka, zvysne dobre uzatvor a zbytok daj do mraznicky, inak v teple stracaju na kvalitne, cesto nevykysne 4. Pri nalievani vody do pekarne davaj vlaznu vodu 5. Pri peceni zemiakoveho chlebika, pri dlhsom miesani cesto riedne. 7. Pri peceni v trube, doba kysnutia staci 20-25 min. Prajem vela vydarenych a chutnych chlebikov.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    18:22 12.11.2008

    Chcem sa spýtať, nie je to málo 20 min. kysnutie? :o :o Stačí to na to aby chlebík vykysol ? Totiž ja som doteraz pekávala iba normálny chlieb, s bezlepkovým nemám žiadne skúsenosti, mám síce doma pekáreň ale nemá bezlepkový program, tak zatiaľ experimentujem. :( Dnes som skúsila upiecť chlieb z múky Mantler. Bože, keď som robila cesto, tak bolo ako blato, myslela som, že z neho nič nebude. Potom mi v rúre trochu vykysol ale vôbec neklesol. Je síce taký tuhší, ale dá sa zjesť. Som ale zvedavá, aký bude zajtra. Ináč robila som ho podľa návodu na sáčku a tam kázali na 500 g múky 42 g čerstvého droždia.

  • napísal:
    používateľ:
    tina1
    pridané:
    21:00 12.11.2008

    nie je to malo, ako si mohla zistit, ze bezlepkove cesto je ine ako lepkove a tiez sa sprava trocha inak ako normalne cesto. Velmi dobra stranka pre zaciatocnikov je www.ivako.cz

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    13:08 13.11.2008

    [quote]nie je to malo, ako si mohla zistit, ze bezlepkove cesto je ine ako lepkove a tiez sa sprava trocha inak ako normalne cesto. Velmi dobra stranka pre zaciatocnikov je www.ivako.cz [/quote] To áno, som zo toho "chorá", neviem upiecť poriadny jedlý chlebík. Ten, čo sa mi včera zdal celkom fajn, dnes je taký tvrdý, hustý, ako blato, ani malý mi ho nechcel jesť. :( ďakujem za ten link hneď idem študovať.

  • napísal:
    používateľ:
    tina1
    pridané:
    15:20 13.11.2008

    ahoj zlata 2006, prejdi na pokec, mozme sa o probleme porozpravat viac

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    16:51 13.11.2008

    [quote]ahoj zlata 2006, prejdi na pokec, mozme sa o probleme porozpravat viac [/quote] No vieš, som tu začiatočníčka .... kde je ten pokec? Asi hlúpa otázka, no fakt potrvá, kým sa tu zorientujem.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    21:36 13.11.2008

    Zienky, namiesto octu mozete dat citronovu stavu, tak je to ovela chutnejsie. Alebo normalny klasicky ocot, ten je v pohode. Ja som dala viny len raz a never more, chlieb mal taku pachut pokazeneho vina.

  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    10:27 14.11.2008

    Ahoj Rosie, všimla som si, že Ty éčka neriešiš, ale v normálnom octe je 150c, čo obsahuje karamel a tam sú stopy lepku. Takže ja to do jedla určite svojmu dieťaťu nedám.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    11:50 14.11.2008

    Bebka, na tuto stranku chodim asi dlhsie ako Ty, bez urazky, a karamel sa tu uz riesil. Karamel je z cukru, nie je v nom ziadny lepok. A keby sa v nom nahodou nejaky nachadzal, vyrobca je povinny to tam vypisat slovom. Je tu aj vyjadrenie od vyrobcu octov Snico - prehlasuje, ze ocot je urcite bezlepkovy. Tak isto som prekladala clanok americkych a kanadskych dietologov, ktori prehlasili, ze akykolvek ocot je OK a ze sa ho netreba obavat. Nik Ta nenuti aby si ho pouzivala, ale nestras inych, dobre?

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    13:35 3.12.2008

    No [b] Rossie[/b], o tých výrobcoch a označeniach .... nemám dobré skúsenosti. :( Nejako im prestávam veriť. :mad: Kúpila som malému detskú šunku, kde bolo jasne napísané, že je bez lepku a laktózy a to si mala vidieť aké dostal bolesti ... podľa zloženia na etikete ich nemal mať z čoho ( 4x som si to zloženie prečítala ) a celú noc sme nespali. No možno som spravila chybu a tú šunku mu dala skoro, ale už aj na pohľad bolo vidno, že je to samé mäso a aj tak chutila. Ale chcela som sa hlavne pochváliť, na stránke www.celi.sk som našla 1 recept na zemiakový chlebík. Tak som ho vyskúšala a poviem vám, je úžasný. Síce som z toho cesta nakoniec spravila žemličky ale sú na nerozoznanie od lepkových. Odporúčam.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    14:56 3.12.2008

    Zlatka, brusko moze boliet z milion roznych dovodov, nemozeme pripisovat vsetko lepku. A ak zjedol kus sunky, no, mne by bolo asi tiez zle a celiakiu nemam ;)

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    15:09 5.12.2008

    Rossie, je mi jasné, že bruško môže bolieť aj z iných príčin, no nič iné nemal okrem tej šunky. A to bol taký malý tenulinký priesvitný plátok. Jediné, čo tam bolo podozrivé, boli "koreniny " - nebolo napísané konkrétne aké

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ