DISKUSNÉ FÓRUM

Skúsenosti zo zahraničia

Taliansko - Elba

Ahojte celiatici..
Som zdiagnostikovaná iba druhý rok, takže moje skúsenosti sú veľmi čerstvé, a obavy možno o to väčšie. Preto som nijako netúžila ísť kamkoľvek na dovolenku do hotelov, penziónov ani ničoho podobného. Ubytovanie - apartmán s vlastnou kuchynkou, takže z domu som navláčila jedlo, aby som vydržala celý pobyt bez nákupov cestovín, chleba, sladkostí a pod. Avšak, pred cestou mi to nedalo a keďže som taký internetový maniak ako som, sadla som za google a hľadala som. Hľadala som všetky možné užitočné informácie pre mňa ako celiatika. Našla som perfektnú taliansku stránku celiachia.it, kde je možné si nájsť podľa oblasti do ktorej idete aj reštaurácie, hotely a pod. Ja som sa na to nespoliehala len na to. Povytláčala som si tie adresy, ktoré sa mi zdali zaujímavé a ešte k tomu kartičku v talianskom jazyku. Prvá skúsenosť so stravovaním v reštaurácii bola viac-menej negatívna, pretože jediné čo mi z menu odporučili ako bezlepkové bol šalát - rukola, hlávkový šalát a paradajka. Avšak hneď na to som bola milo prekvapená, keď som zablúdila do prvej "Gelaterie" - zmrzlinárne po ceste. Opýtala som sa, ktorú zmrzlinu môžem a bola som milo prekvapená, keď ma zmrzlinár upozornil aj na možnosť bezlepkových kornútkov. To bol pre mňa veľmi pozitívny zážitok, pretože niečo podobné som ešte nezažila. Ďalšie dni som sa rozhodla nájsť reštauráciu, ktorá je v blízkosti nášho apartmánu a vyhovuje aj mne. Podarilo sa hneď druhý deň som na obed išla do reštaurácie, kde keď som ukázala kartičku s preškrtnutým kláskom, tak sa čašník usmial a po taliansky vykrikoval na svoju manželku: „drahá, je tu taká bella bambina s celiakiou!“ Celiakia po taliansky sa číta – čeliakia a stači povedať senza glutina a usmiať sa, hneď Vám všetci rozumejú a pokúšajú sa vyhovieť. V Taliansku je teda oveľa lepšie povedomie o celiakii ako u nás, teda ja mám väčšinou negatívnejšie skúsenosti zo slovenských reštaurácii.
V danej reštaurácii sme sa celá partia stravovali počas celého pobytu. Na raňajky sme chodili nakupovať stravu do miestneho supermarketu - „Conad“, ktorý ma veľmi prekvapil. Keď som sa opýtala na bezlepkové produkty povláčila ma predavačka po celom obchode a ja som si mohla vybrať zo širokého sortimentu chlebov, cestovín, sladkostí – dokonca som tam objavila aj ryžové grissiny :))). Neskôr ma zaviedla k mraziacemu boxu, kde som sa opäť po roku dostala k výrobkom značky DS – nestačila som ani híkať nad dobrotami, ktoré tam mali. Lasagne, Gnocci, Tiramisu, Pizza viacerých druhov, mrazené croissanty či Cornetto. Bola som nadšená. Výrobky tejto značky odporúčam, pretože sú nielen bezlepkové, ale aj veľmi chutné. (doma som potom našla stránku ds4you.com). Na cestu domov som si kúpila hotové rizoto s morskými príšerkami, ktoré tam predávali a vždy keď smie niekde stáli na pumpe – AUTOGRILL, tak som skúšala šťastie a pýtala som sa na bezlepkové výrobky. Na 3 zo 4 pumpách som mala šťastie, a tak som si po ceste kúpila keksíky.
Domov som si odnášala veľa, veľa jedla – našťastie sme mali so sebou autochladničku a aj to Tiramisu prežilo cestu na Slovensko :), takisto som si odniesla veľmi cenné skúsenosti. Teraz už viem, že na dovolenku pôjdem do Talianska. Všetkým vrelo odporúčam ostrov Elba – je tam krásne a ani od hladu nepomriete :)

PREČÍTANÉ:
2157x
REAKCIÍ:
2
VYTVORIL:
shiwave
VYTVORENÉ:
2008-08-15 16:23:19
  • napísal:
    používateľ:
    Janula
    pridané:
    19:57 15.8.2008

    ahoj, shiwave, si ma velmi potesila - aj ja sa chystam do Toskanska a zvazujem pozriet sa aj na Elbu. A zastavovali ste sa v nejakych bezlepkovych restauraciach aj inde v Taliansku? dakujem, jana

  • napísal:
    používateľ:
    shiwave
    pridané:
    13:29 16.8.2008

    Ahoj Janka, nezastavili sme sa nikde inde v Taliansku v reštauráciach, takže neviem ako je to s bezlepkovými reštauráciami. Skús pozrieť tie stránky, ktoré som spomínala v predošlom príspevku. Tam si nájdeš reštaurácie, bary, hotely aj s adresami. Keby si mala nejaké dotazy, môžeš ma kontaktovať aj cez mail, či na icq.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ