DISKUSNÉ FÓRUM

Rôzne

otázky pre celiatikov

ahojte všetci...nedávno som sa rozhodla, že budem robiť SOČ prácu ohľadom celiakie...v rámci mojej ankety by som sa vás rada spýtala určité veci: Chutí vám bezlepkové jedlo? Myslíte si, že sa chuťovo líši od toho klasického? Keby ste mohli chceli by ste sa vrátiť naspäť ku klasickej strave? Obťažuje vás táto diéta?(myslené či je pre vás obtiažne stravovať sa mimo domova). Budem vďačná ak vás čo najviac odpovie.

Vopred ďakujem :) :)

Veronika

PREČÍTANÉ:
2863x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
veronika_226
VYTVORENÉ:
2011-02-18 19:06:17
  • napísal:
    používateľ:
    1simon
    pridané:
    17:25 20.2.2011

    jedlo nam musi chutit ale nie je to nic moc a od klasickeho sa lisi velmi kolace su suche a vsetko je to ine a keby nam to zdravie dovolilo hned by sme sa vratili ku klasickej strave a mimo domova sa velmi ani neda stravovat lebo nikto vam nezaruci ci je strava ozaj bezlepkova ja nemam celiakiu ale moja dcera a co upecem vsetko ochutnavam a ked sme v potravinach beha medzi pecivom a na vsetko sa vypytuje ci moze a ja jej poviem staru odpoved ze to nemoze ak budu neake otazky rada odpoviem

  • napísal:
    používateľ:
    Simia
    pridané:
    10:46 25.2.2011

    Ahoj, jedlo chutí, už je ovela väčší výber než kedysi. Najväčší rozdiel v chuti je v pečive, cestoviny...vo varených jedlách to až tak necítiť. Problém so stravovaním mimo domova je si myslím skôr o finančnej stránke, ale dá sa zariadiť, keď ťa kuchár/ka pochopí. Dúfam, že pomôže. Ahoj.

  • napísal:
    používateľ:
    miro123
    pridané:
    20:22 28.2.2011

    Ahoj Veronika, bezlepkové jedlo je hnusné, odporné, nejedlé, bez chuti a vône. Z týchto dôvodov sa snažím konzumovať len stravu, ktorá je prirodzene bezlepková (kurča - ryža, br. mäso - zemiaky, ryby, zelenina, ovocie). Neskutočne mi stále chýba chlieb, tak sa ho pri nákupoch v supermarketoch chodím aspoň "navoňať" do oddelenia pečiva. Bezlepkové jedlo sa s bežným (lepkovým) nedá vôbec porovnávať. Je to niečo podobné, ako porovnávanie bravčového mäsa so sójovým... (nech ma skúsi niekto presvedčiť, že mu chutí sójový guláš...). Na bezlepkovej diete som už cca 6 -7 rokov, neskutočne ma otravuje, ešte som si na ňu nezvykol a asi si ani nikdy nezvyknem. Keby som mohol okamžite, hneď sa začnem stravovať normálne. Ďakuj Bohu, že o celiakii len píšeš prácu... miro123

  • napísal:
    používateľ:
    bambula
    pridané:
    12:40 12.4.2011

    Ahoj Veronika! Vybrala si si naozaj peknú tému...My bezlepkári to naozaj nemáme v živote ľahké,najhoršie sú rodinné oslavy typu svadba a pod. tam sa veľmi nenajeme a to vysvetľovanie okolo stola,že to ,alebo ono nemôžeme je dosť trápne aj tak to nepochopia,myslia si,že si vymýšľame a sme prieberčivý,veď, čo by sa nedalo zjesť jeden kolačik...Musím však uznať, že výber potravín sa poriadne za tých 11 rokov ako som na diéte rozšíril, hlavne výrobky od firmy SHER sú oveľa chutnejšie ako od Novalimu aspoň pre mňa, ale to je individuálne. Najradšej však jem potraviny,ktoré sú prirodzene bezlepkové - ryža,zemiaky,mäso...Je to asi aj z toho dôvodu,že keď dostane celiakiu dieťa, tak ono začne jesť hneď od začiatku bezl. potraviny a nepozná chuť tých obyčajných ako my ktorí sme ju objavili až v dospelosti a veru zo začiatku to chcelo poriadne sebazaprenie vydržať a nezahryznúť do práve upečenej bucty, či rožka. Už som si zvykla,ale aj ja chodím voňať čerstvý chlieb do obcodu aj keď som už zabudla ako chutí... Prajem ti,aby si to nikdy nemusela vyskúšať na vlastnej koži, nie je to Bohviečo,ale sú aj horšie veci v živote - jednoducho dá sa s tým žiť...

  • napísal:
    používateľ:
    jajkafr
    pridané:
    20:02 2.3.2012

    Ahoj Veronika... keď mi zo začiatku povedali lekári, že majú u mňa podozrenie na celiakiu strašne som sa bála tej diéty, či to dokážem dodržiavať, či si budem vedieť pripravovať stravu, ale keď som si čo-to naštudovala tak som zistila, že to nieje až také náročné ako to vyzerá... samorejme horšie je to so stravovaním mimo domu, alebo v prípade nejakých rodinných osláv, ale všetko sa dá... či mi to chutí? záleží od toho čo... napr. chlieb, ktorý si kúpim v obchode ako polotovar je podľa mňa nejedlý, ak si však kúpim múku na prípravu chleba a upečiem si ho doma je to chuťovo lepšie, ale keďže som doma jediná ktorá dodržiava bezlepkovú diétu chlieb musím dávať do mrazáku, aby mi vydržal dlhšie a rozmrazený mi už tak nechutí ako čerstvý našťastie chlieb veľmi nemusím takže to pre mňa nieje až taký horor :) čo sa týka ostatných bezlepkových výrobkov tak s nimi nemám problém, dokonca koláče, ktoré si pečiem s blp múky chutia mne aj rodine viac ako tie so pšeničnej múky... samozrejme ak by som mohla rada by som sa vrátila ku klasickej strave, ale preto, žeby mi blp strava nechutila, ale preto, že je to menej náročné na čas, môžem si kúpiť kde chcem čo chcem a nemusím pozerať na zloženie a tiež je to finančne menej nákladné... :)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ