DISKUSNÉ FÓRUM

Rôzne

otazka

ked som mala 6,5 roka tak som mala celiakiu v 10 rokov mi skoncilo moze mi napriklad po porode sa vratit ta celiakia?

PREČÍTANÉ:
8691x
REAKCIÍ:
38
VYTVORIL:
denyska
VYTVORENÉ:
2005-03-09 18:56:58
  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    21:24 9.3.2005

    Nechcem Ťa sklamať. Ale mám kamarátku, ktorá držala tiež bzl. diétu od 3 do 10 tich rokov. Potom prešla na klasickú stravu. Ale teraz má 28 a zostala príšerne zle so zažívaním. Po pôrode je momentálne asi 4 roky a musela sa opätovne vrátiť k bezlepkovej diéte. Myslím, ale že to nie je viazané na pôrod. Silvia_deti

  • napísal:
    používateľ:
    denyska
    pridané:
    11:20 11.3.2005

    Toho sa prave bojim ze ked budem raz tehotna tak ze moje deti budu mat tu chorobu..viem ze sa im to neprejavi ..Silvia mas aj ty celiakiu?alebo tvoje deti maju?ako to znasas....

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    14:51 13.3.2005

    Ahoj, ja osobne a ani manžel, dokonca ani nikto v rodine celiakiu nemá. U nás teda nepredpokladajú, že by to bolo "genetické". Ale tak isto nám hovorili, že nakoľko ja som alegička od svojích 2 rokov a manžel má problém s ekzémom, tak nám hovorili, že toto sú tak poviediac určité "alergie". A tiež celiakiu klasifikujú ako "alergiu čriev na lepok". To znamená, že tvoje deti celiakiu môžu mať ale tak isto nie. Môže sa dokonca prejaviť až v ďalšej generácii. Ahoj Silvia_deti PS: mám kamarátku, ktorá má tiež dve deti s celiakiou, ale získali ju obe po "infekčných" chorobách

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    15:09 13.3.2005

    Prepáč, zabudla som Ti odpovedať, ako to znášam. Až mám byť úprimná, na začiatkunám i bolo veľmi ťažko. Najmä preto, že to bolo pred 9-timi rokmi a vtedy informovanosť o celiakii žiadna, tak isto to bolo s výrobkami. Teraz sa to už nedá porovnať. Jedna dcéra je na bzl. 9 rokov a druhá takmer 7. Tak my sme s tým ako tak "vysporiadaní". Ja som aj jednej známej (celiatičke) tiež hovorila, keď sa nemohla dostať z "depky", že musí celiakiu jednoducho brať tak, že je to síce "choroba", ale dá sa s ňou žiť. A to je veľmi podstatné. NEUMIERA SA NA ŇU!!!! Ja som sa tiež s tým dlho vysporiadávala, ale keď som veľmi často bola hospitalizovaná s mladšou dcérkou v ;) nemocnici a pri nás bola rovno onkológia, takže cez sklo sme videli všetko, ako tie malé deti bojujú o život, tak vtedy som si povedala, že Celiakia je "zlatá choroba". Možno viacerí nebudu s týmto súhlasiť, ale my sme sa takto vysporiadali! Nie je to ľahké, komplikácie so stravou, škola, dovolenka,..... Je mi to jasné, ale dá sa to vyriešiť. My sme tiež vždy dovolenku absolvovali tak, že musela som variť, všetko som si pre deti nazavárala,.... Toto leto sme sa ale rozhodli, že to vyskúšame ináč. Boli sme v Tunise. A všetko prebehlo hladko. Tak keď sa chce, tak sa dá:-)))) Silvia_deti ;)

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    20:10 13.3.2005

    Ja úplne súhlasím so Silviou. Tiež si nemyslím, že celiakia a bezlepková diéta je niečo katastrofické. Mne diéta vôbec nevadí, popravde lepkové potraviny mi ani nechýbajú. Ale ja mám k tomu ešte intoleranciu laktózy, nerobí mi dobre sója a vajcia. Ale dá sa to v pohode zvládnuť a dokonca som si vymyslela aj recepty na palacinky a koláče bez vajec. Takže dá sa to, len sa treba trochu posnažiť. A čo sa týka dovolenky, my osobne máme vždy apartmán a to vyváranie vôbec nie je také hrozné ako si väčšina myslí. Určite si nerobíme typické slovenské jedlá, to by sme boli šialenci :D , ale robíme si cestovinové a zeleninové šaláty, zapečené bagety, rybu a podobne a to netrvá dlhšie než 30 minút. A máme také dobré jedlo ako keby sme boli v reštaurácii. Samozrejme sú problémy so stravovaním v škole a pod., ale nič nie je neriešiteľné. :)

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    16:27 14.3.2005

    topinka, môžeš pre zaujímavosť zverejniť svoj vek? Celkom totižto obdivujem Tvoju chuť variť a kuchtiť. Mám 26 rokov a nie a nie nájsť v tom záľubu. Skôr to vnímam ako nutné zlo. Pravdupovediac táto stránka celiakie mi jediná dosť vadí. Teda že sme nútení všetko si variť, aby sme mohli plnohodnotne jesť... ema

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    16:59 14.3.2005

    Ahoj ema, ja budem mať 18. Ale ja mám diaľkové štúdium a keďže mám viac času, tak si navarím. Ale tiež sa mi niekedy variť nechce (napríklad dneska:-) a tak sa snažím vtedy si vymyslieť niečo, čo netrvá dlho. Alebo si niečo vyberiem z mrazničky :D

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    19:59 14.3.2005

    Mňa by zase zaujímali tie cestovinové šaláty. Z ktorých cestovín sú najlepšie? Aj tie bagety ma zajali. To ale asi iba tie drahé kupované, že? :( D.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    22:29 14.3.2005

    Ja si kupujem cestoviny iba od Scharu. Ostatné mi robia problémy a ani nie sú také kvalitné (na pohľad aj chuťovo). Čiže keď sa tie cestoviny premiešajú so zeleninou, príp. rybou alebo kuraťom, tak sa nepotrhajú a držia pekne pokope. A tie bagety, to mám tiež zo Scharu. Ja si zatiaľ tak chuťovo dobré upiecť neviem. A keď sa zapečú, tak sú naozaj na nerozoznanie od lepkových. Ale ak sa tá bageta (alebo chlieb, žemla, rožok...) zapečie, tak si myslím, že na to netreba nejaké špeciálne a drahé. Ja si napríklad robím arabský chlieb a niekedy to použijem namiesto korpusu na pizzu.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    22:52 14.3.2005

    Ahoj ema, ešte k tvojmu príspevku by som dodala, že aj keby sme nemali celiakiu, aj tak by sme si museli variť, aby sme plnohodnotne jedli. Takže ber to tak, ako keby si varilo normálne jedlo - to jedlo je aj v podstate normálne :D

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    09:25 15.3.2005

    :casstet: Dobre, plnohodnotne, ale urcite za inu cenu. mne teda velmi nevyhovuje to, kolko treba vyhodit za stravu, najma v zime, ked je zelenina taka draha (a nie az taka chutna...).

  • napísal:
    používateľ:
    ciernavila
    pridané:
    09:58 15.3.2005

    Bezlepkovú diéty je potrebne dodržiavat celoživotne, neoplatí sa veľmi skúšať či už náhodou celiakia "nevymizla", pretože aj ked sa môžete cítiť fajn a nemusí sa to navonok prejaviť nejakymi príznakmi nemusíte vedieť čo zlé vám to robí s črevnou flórou. čo sa týka varenia myslím že sa to dá zvládnuť ked sa varia bežné jedlá len zahusťujeme maizenou, alebo Gustinom, bábovku robíme velmi dobru ako normalnu len muka je Promix použitá, na piškotove cesta je velmi dobre recepty, kde sa namiesto muky použiju dva baličky pudingoveho prašku....znie to možno zvlaštne, ale to cesto je velmi dobre hlavne na zatočene rolady a je mäkučke a hebké, dokonca mi pripomína tie male talianske koláčiky čo predavaju v obchodoch.

  • napísal:
    používateľ:
    claire
    pridané:
    10:57 15.3.2005

    Neviem neviem, aj mne tie "zvýšené nároky na varenie" a tiež "vyššie " ceny blp výrokov dosť vadia. Strašne. :yltype: c.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    11:14 15.3.2005

    Tak to vadia všetkým, ale nič sa s tým nedá robiť, lebo tie suroviny na výrobu sú drahé. A tak sa to objaví aj na cene. :thumbdown:

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    12:40 15.3.2005

    Čo sa týka varenia, treba iba skúšať a prísť na svoje vlastné variácie. Na trhu je množstvo pre nás vhodných potravín, prísad a v neposlednom rade už aj múk. Nie je to ľahké, ale nie je to ani náročné. Všetko sa dá naučiť. Ja som mala najväčšie problémy s pečením chleba. Už rok a pol si pečiem chlieb sama ale tie prvé pokusy, aj keď som mala recepty a presné inštrukcie od maminy, boli hrozné a neraz som si aj poplakala alebo v hneve hodila ten nepodarok do koša. Teraz sa už cítim skoro ako profíčka , aj keď nie vždy sa mi vydarí upiecť "dokonalý" chlieb. Ale s každým úspešným pokusom sa púšťam s väčšou chuťou do ďalšieho pečenia a varenia a experimentovania. A ešte jeden odkaz: bzlp. diéta nie je žiadnou katastrofou alebo dôvodom na depresie. Riadim sa výrokom jednej pracujúcej matky s celiakiou a dvoma deťmi s rovnakou diagnózov, ktorý som zachytila v jednej TV relácii: "celiakia nie je choroba, ale životný štýl". Co vy na to? Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    13:29 15.3.2005

    Veď tu z toho nikto nerobi žiadnu tragédiu. Len život by bol jednoduchší bez tej choroby, nie? :exclam: zuzi

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    14:01 15.3.2005

    Šak každý sa tu len sťažuje na celiakiu a že si musí variť. Buďte radi, že nemáte nejakú vážnejšiu chorobu. A jasné, že by sa bez nej žilo ľahšie, tak ale to nie je realita, aby sme všetci boli zdraví a šťastní až do smrti. A ešte niečo. Videli ste takto sa sťažovať nejakých ochrnutých alebo telesne postihnutých? Ja teda nie. Oni sa vôbec neľutujú a ani nechcú, aby ich ľutovali druhí. Tak potom prečo sa kvôli celiakii skoro každý tu ľutuje? Proste sa s tým treba zmieriť a naučiť sa s tým žiť a zbytočne si veci nekomplikovať. :exclam:

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    16:10 15.3.2005

    100%-ne súhlasím

  • napísal:
    používateľ:
    Michaela7
    pridané:
    22:36 15.3.2005

    Ahoj, ja som tu nova. Dietu drzim rok a pol. Mam 28 rokov a absolutne som nemala s tym problem a od zaciatku to velmi dobre znasam. To bude asi tym, ze aj predtym som sa stravovala inak ako bezne Slovaci jedia, bola som vegetarianka a este v casoch ked som nevedela o chorobe tak som pol roka mala ocistu organizmu kde som nejedla muku chlieb len ovocie zeleniu pohanku a proso. Je to velmi kvalitna strava a takisto ako Silvia vravim, ze su aj horsie choroby a ja sa snazim si hovorit stale, ze som vlastne nutena sa zdravo stravovat a velmi kvalitne.

  • napísal:
    používateľ:
    bielatvar
    pridané:
    15:46 17.3.2005

    Problem celiakie nie je len varenie, ale aj dlhodobejsie vycestovanie a duplom do zahranicia. S takymto problem si teraz lamem hlavu.

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    16:14 17.3.2005

    Práve že v zahraničí to je oveľa lepšie (samozrejme pokiaľ nejdeš na východ ;) ). Tam aj v reštauráciach ponúkajú bezlepkové jedlá. A obchody - tak tam je omnoho lepší výber

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    16:45 17.3.2005

    No neviem, nie je zas každý taký pracháč, aby jedával v reštauráciách. Celiakiu mám nie dlho a tiež som ešte nestrávila žiadnu dovolenku mimo. Už len ísť na návštevu je problém... julia

  • napísal:
    používateľ:
    topinka
    pridané:
    16:55 17.3.2005

    Tak ale je rozdiel, keď ideš k niekomu na jeden deň na návštevu a keď cestuješ na dlhší čas do zahraničia. A pýtal sa na obchody a reštaurácie, tak som odpovedala. Tu išlo o to, že či v obchodoch niečo zoženie, vieš?

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    16:59 17.3.2005

    Nuž prepáč topinka, nemyslela som to takto zle, ako si to pochopila. Hádam môžem napísať, čo si myslím... hoci sa to niekoho "dotkne" :casstet: julia

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    17:01 17.3.2005

    ja navrhujem zmeniť www.celiakia.sk na www.topinka.sk :cool:

  • napísal:
    používateľ:
    bielatvar
    pridané:
    17:45 17.3.2005

    Uz ked tak www.anonym.sk :P Bohuzial, nejdem do nejakych severnych destinacii, kde maju celiatici naozaj velmi dobre podmienky. Malo predavaciek v potravinach v grecku vie po anglicky alebo nemecky tak, aby pochopili co chcem. [Editoval 17/3/2005 pridal bielatvar]

  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    08:42 18.3.2005

    nic sa menit nebude.... :D

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    10:07 18.3.2005

    Všetky Vás veľmi obdivujem, to ste zrejme asi všetky manželky dobre zazobaných podnikateľov, keď Vám bzl diéta nevadí. Ja mám deti na bzl a diéta mi teda veľmi vadí, hlavne z finančného hľadiska. Nájdu sa tu prosím Vás aj úplne normálny ľudia, ktorým stačí namiesto olivového oleja slnečnicový? Hela

  • napísal:
    používateľ:
    claire
    pridané:
    11:06 18.3.2005

    Ahoj Hela, ani nevieš, ako si ma potešila! Konečne niekto, kto sa netvári, že drahé celiatické stravovanie je ťažká pohoda!... Trápi to aj mńa, no snažím sa na to nemyslieť a tešiť sa z iných vecí! Šetrím, kde sa dá, vyhadzovať veľké peniaze za jedlo fakt nemôžem.. Veľa šťastia, claire :angel:

  • napísal:
    používateľ:
    emily
    pridané:
    13:10 18.3.2005

    [quote]Ahoj, ja osobne a ani manžel, dokonca ani nikto v rodine celiakiu nemá. U nás teda nepredpokladajú, že by to bolo "genetické". Ale tak isto nám hovorili, že nakoľko ja som alegička od svojích 2 rokov a manžel má problém s ekzémom, tak nám hovorili, že toto sú tak poviediac určité "alergie". A tiež celiakiu klasifikujú ako "alergiu čriev na lepok". To znamená, že tvoje deti celiakiu môžu mať ale tak isto nie. Môže sa dokonca prejaviť až v ďalšej generácii. Ahoj Silvia_deti PS: mám kamarátku, ktorá má tiež dve deti s celiakiou, ale získali ju obe po "infekčných" chorobách [/quote]

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    15:02 18.3.2005

    Claire a Hela tiež som ten typ, čo nemusi mať cestoviny a múky od Scharu a nepoužíva drahy olivovy olej. Nie som prieberčiva a stačia mi "lacne" cestoviny od Novalimu, ryzove chlebiky, alebo varene zemiaky. Bzlp. strava je o nieco drahsia, ale ked sa chce, da sa to zvladat. A odkaz pre Emily. Celiakia je dedičná, len po narodení dieťaťa može ostať latentná a počas života sa môže a nemusí prejaviť a vypuknúť može po nejakom záťažovom stave organizmu. Preto sa napr. u žien objavuje počas tehotenstva alebo ako si ty písala po infekčnom ochorení atd. Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    claire
    pridané:
    16:27 18.3.2005

    Suzann, vďaka za milé slovko. :hallucine: Pekný víkend!!

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    09:11 20.3.2005

    Bielatvar, na českých stránka o celiakii sú dostupné preklady textu typu - mám celiakiu, nemožem jesť to a to, navarte mi z toho a toho- asi v 20 jazykoch - je tam určite aj gréčtina, skús sa pozrieť. Eva

  • napísal:
    používateľ:
    bielatvar
    pridané:
    18:26 23.3.2005

    Viem, dal som link na tu adresu odkial sa to da stiahnut. Je to na tomto fore, SKUSENOSTI ZO ZAHRANICIA.

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    14:25 28.3.2005

    Trošku "off topic", nicméně protože celiakie není choroba sama o sobě, ale mnohdy (resp. obvykle) souvisí s dalšími chtěl bych k prvním odpovědím v tomto fŕou říct to, že taková cukrovka I. typu (závislost na inzulínu) je dědičná. Jenže dědičná přes jednu generaci. Moje babička ji měla, můj otec ani náznak. Moje děti pravděpodobně nebudou diabetici, ale u jejich dětí je riziko hodně vysoké. Díky souvislostem (a návaznostem) cukrovky na celiakii (a naopak) si troufám tvrdit, že u celiakie bude situace podobná.

  • napísal:
    používateľ:
    nikuskaKE
    pridané:
    15:41 25.4.2007

    Ahojte prave ako si citam vase "polemiky" o celiakii ma napadlo, ze ja mam zistenu celiakiu asi tak 3 tyzdne... uz som nabehla na takuto stravu a ako neni to nejaka extra katastrofa ale tiez mam problem s tym, ze napriklad na taky branecky zo strednej si nemozem dovolit asi ist lebo mi tam nevedia zarucit bezlepkovu stravu... ako toto jedine ma zatial dost mrzi ale tak verim ze sa to snad casom upravi aj na SR :) Veronika

  • napísal:
    používateľ:
    Piskor
    pridané:
    13:10 12.12.2008

    Ja som čítal, že celiakia je doživotné ochrenie!!! Keď si celiakiu mala tak ju určite máš stále. A je otázkou času kedy sa znova prejaví - napr. depresiou alebo oslabením čreva. [u] Informuj sa u nejakého doktora, či je celiakia vyliečitelná[/u]. Vieš tou dietou co si do 10 rokov držala sa ti organizmus zregeneroval a teraz hoci nemáš príznaki, v tvojom tele sa ti zbytočne opotrebovávajú črevá aj celý organizmus

  • napísal:
    používateľ:
    vilaamalka
    pridané:
    14:44 12.12.2008

    ahojte vsetci bezlepkaci, pocujte, mam taky navrh. Viete, ze teraz presiel novy zakon o kompenzaciach? vyhoda je, ze ak mate schvalene prispevky na dietne stravovanie, nemusite mat uz 2-nasobok minimalnej mzdy, ale 3-nasobok je vrchna hranica. problem vsak vidim v tom, ako je to cele brane. Ze je tu stale skupina chorych, ktorym je nieco teoreticky priznane, ale prakticky sa k tomu prispevku nedostanu (argument, ze zarabaju viac ako 3-nasobok minimalnej mzdy), a pritom naroky zvysene na nakup nasich potravin maju vsetci chori. TAKZE CELKOM PRAKTICY: navrhujem sledovat, ak do buducna bude schvalovana nejaka novela, a dat hromadnu pripomienku s tym, ze nech je tato kompenzacia vyplacana vsetkym, ktorym bol priznany navrh, ale nech je to teda odstupnovane vyskou prijmu. No nie tak ako doteraz, ze to vyluci nejaku skupinu osob. Co vy na to? myslim,ze nas celiatikov je vela, a ak budeme cakat len na hotove veci, ktore pripravia ti, ktorych nase problemy netrapia a ktore schvalia pani poslanci, ktorym je casto jedno, co schvaluju, tak - sa nestanu ziadne prevratne zmeny. Takze bojujme za seba a svoje deti aj takto pravnou cestou:) Lubica H. lubkachaire@gmail.com

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ