DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

To uz aj Kyselina Citronova?

Ked uz teda mam naordinovanu dietu, rozhodol som sa kupit mudru knihu o blpk. stravovani, aby som robil pocas dietovania co najmenej chyb. Kazdy den vsak narazim na nieco nove, co je "zakazane". Ten zoznam co som tam nasiel, uvadzam nizsie v plnom zneni. Otazka znie: vyhybate sa komplet polozkam ktore su tu spomenute? Alebo zanest tu knihu radsej do zberu?

alkohol (liehoviny vyrobene fermentaciou psenice, jacmena, raze, ovsa)
umele farbiva
umele aromy (ochucovadla)
kypriaci prasok (vyrobeny s pouzitim psenice)
jacmen
jacmenny slad
pivo
modry tvrdy syr (vyrobeny s pridavkom chleba)
otruby
sladove kvasnice
kazeinat vapnika (calcium caseinate, obsahuje glutaman sodny)
karamelove farbivo (moze byt vyrobene zo sladu, resp. hydrolyzou psenicneho skrobu)
kyselina citronova (moze byt vyrobena fermentaciou psenice)
dextrin (hydrolizovany psenicny skrob)
plnky dokolacov (ak je pouzity psenicny skrob, muka)
aromy
potravinovy skrob (ak nieje presne specifikovany)
klicky
glutamat
grahamova muka
bujony
gumovy zaklad (ak nieje presne specifikovany)
hydrolizovany rastlinny protein
hydrolizovany zeleninovy protein
inulin
slad
sladovy extrakt
sladovy sirup
sladova aroma
sladovy ocot
modifikovany potravinovy skrob (ak nieje blizsie specifikovany)
modifikovany skrob (ak nieje blizsie specifikovany)
mono- a diglyceridy (mozu byt vyrobene z psenice, kontaktovat vyrobcu)
glutaman sodny (ak je vyrobeny mimo USA)
horcicna muka (moze obsahovat prisady)
cestoviny (vyrobene zo psenice, jacmena, raze, ovsa)
ryzovy slad
raz
semolina
sojova omaacka (ak obsahuje prisady - psen. skrob)
skrob (ak nieje blizsie specifikovany)
omacka teriyaki
ocot (biely, vyrobeny z liehu - fermentacia psenice)
vitaminy (kontrolovat zlozenie)
psenicne klicky

PREČÍTANÉ:
4507x
REAKCIÍ:
8
VYTVORIL:
libores
VYTVORENÉ:
2009-07-13 15:09:25
  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    15:51 13.7.2009

    Ahoj - knihy sú len také nápomocné, ale väčšinou ľudí dopletú. ale neboj sa - za chvíľu na to prídeš - čo môžeš a čo nie. Napríklad kypriaci prášok môžeš Dr.Oetker a od toho výrobcu sú dobré takmer všetky výrobky samozrejme okrem tých čo je v nich pšeničná múka a ovsené vločky. Dr.Oetker má na to aj nejaký atest, že má bezlepkové výrobky. Alkohol - teoreticky by sa lepok mal výrobným procesom stratiť, ale keď túžiš po alkohole - tak radšej kupuj taký ktorý je z iných surovín a napr. víno je O.K. a pivo predávajú tiež bezlepkové - ale iba v špeciálnych obchodoch. Farbivá a arómy - tie má tak isto Dr. Oetker - ale sú aj iné - len musíš čítať . A napríklad Ocot - môžeš od firmy Snico aj horčicu môžeš od nich. Kečup Helmans, Hamé,... Je veľa vecí , ktoré môžeme, v tých knihách je to tak napísané, ako keby sme boli strašní chudáci. No... niekde to tak aj je, kde nie je obchod , kde si môžu ľudia nakúpiť, ale ináč nie je to také hrozné. A glutaman sodný - ten nie je škodlivý - je škodlivý v podstate pre každého aj pre zdravých ľudí , ale vo veľkých množstvách. Pre nás , kto má celiakiu je nevhodný pre toho - kto má nejaké potravinové alergie, alebo nejaké skrížené alergie, ale ináč nie je nebezpečný. Je to iba zvýrazňovač chuti. Ja ho osobne nejedávam, ale ak nemáš okrem celiakie iné problémy tak môžeš - je to na tebe. Ak sa budeš chcieť na niečo spýtať - tak kľudne. GABIKA

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    23:55 13.7.2009

    Celiakia a duhring je prakticky jedna vec. Nasadis dietu a budes OK. Co maju povedat taki, co maju skutocne nevyliecitelne choroby? Co je take strasne na tom, ze musis vynechat zo stravy styri veci?? Ja mam na diete dieta a som rada, ze sa dobre citi a to, ci moze alebo nemoze nejake styri obilniny je uplne irelevantne. Knihu daj do zberu a Ty sa zacni pozerat na svet veselsie. Bud rad, ze Ti diagnozu urcili predtym, ako by si si uhnal neurologicke problemy, slabe kosti, alebo nebodaj rakovinu. Pouzivaj zdravy mozog, snad si vies predstavit v com sa nachadza psenica, raz, alebo jacmen. Alkohol mozes, vcitane tych z obilnin, uzenies si akurat opicu, alebo zavislost, riasy Ti nevyhladi. Pivo obcas, male. Tak isto mozes ocot, akykolvek. Aj farbiva aj aromy, takisto, sice humus, ale creva Ti neznici. Chlieb sa pri vyrobe plesnivych syrov nepouziva, to bolo kedysi, v roku 5. atd... je platna nova legislativa, ktoru autor bud neovlada, alebo este nebola, podla nej musia byt alergeny vypisane na obale slovom. Takze ak Ti tam nepisu vyslovene psenica, lepok, gluten, psenicny skrob a podobne, tak mozes. Pokial je napisane len modifikovany skrob, tiez je to OK. Pozor si davaj len pri niektorych masovych vyrobkoch - ale aj tam uz vyrobcovia vacsinou dostali rozum, praskovom cukre ( mozes tmavomodry -vyrobca Balima ) a lentilkach :-) A prestan sa lutovat, je to len zdravsi zivotny styl. A australcania prave testuju vakcinu na celiakiu, tak mozno Ti svitne na lepsie casy.

  • napísal:
    používateľ:
    libores
    pridané:
    10:26 14.7.2009

    Gabika - dakujem Ti za odpoved, keby nieco poslem Ti spravu Rosie - dik za odpoved :DDDD. tak to je super ze nemozeme len 4 veci :D. A alkoholika zo mna prosim ta nerob, ja alkohol nepijem. Verim ze ty tiez tak napodobne pouzivas svoj zdravy mozog pri dietovani tvojho dietata. Vela zdravia a stastia ti prajem :D.

  • napísal:
    používateľ:
    katkamj
    pridané:
    11:38 29.6.2010

    Rosie, lahko sa hovori cloveku, ktory neni celiatik.. Ja mam tiez priatela, ktory to so mnou znasa, rodina, atd..jedia obcas aj moje veci a hovoria "ved je to v pohode, neviem co je na tom...?"ale vseci to beru na taku lahku vahu ako ty, lebo mozte jest aj ine veci tak vtedy to moze byt aj vyborne... navyse predstava, ze aj jedina mikroomrvinka denne ti moze privodit rakovinu, neni vobec optimisticka.. samozrejme netreba z toho robit horor, ved jeme preto aby sme zili a nie naopak, ale pravdou je, ze sme "ini" a treba byt viac nez obozretny.......

  • napísal:
    používateľ:
    Nadzi
    pridané:
    20:33 30.7.2010

    Zdravim Prosim vas ako je to s tou Kyselina Cintronova?? nejak sa to tu nedoriesilo a neodpovedalo na otazku. chcel by som to zistit lebo dost vyrobkou obsahuje tuto kyselinu cintronovu a neviem teda ci to mozem alebo nie... dakujem za skoru odpoved

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    12:57 28.8.2010

    Ahojte, dlho som tu nebola a prave zistujem, ze som urobila dobre. Nevysvetlujte si to prosim zle. Upresnim. Tato stranka mi na zaciatku mimoriadne pomohla. Ak by nebola, neviem si predstavit, ako by som to zvladla a fungovala. Po dvoch rokoch som sa v tom tak naucila chodit, ze som tu tusim viac ako rok nebola. Lekar mi povedal, ze podla vysledkov dodrziavam dietu az moc a ze si urcite odopieram aj to co mozem. Tak sme zacali testovat a zistila som, ze mal pravdu. Aj napriek tomu, ze bezne konzumujem akykolvek ocot, plesnive syry a vobec nesledujem E-cka, mam take iste odnoty, ked som nejedla okrem kura na prirodno a zemiaky, nic. Nesledujem ani zubne pasty a podobne, konecne zijem ako normalny clovek. Myslim si, ze prilis citat a zhanat info skodi, vsetko ma svoju mieru a vela celiatikov zbytocne strasi a prehana. Je to kazdeho vec, ako prisne to dodrziava, ja naozaj prisne, ale skutocne sa uz nezamyslam nad vecami, ktore nie su vobec dokazane, lekari maju na ne odlisne nazory a podobne. Cestujem po celom svete, pravidelne sa stravujem v restauraciachh doma aj v zahranici a kazdy polrok chodim na vysetrenie Tgt a cuduj sa svete, stale v ok - pri nule. Tak vam drzim palce, aby ste si nasli tiez svoju cestu a nestali sa otrokom ochorenia, s ktorym sa da uplne normalne zit bez hysterie. Dnes uz iba konstatujem, ved su daleko horsie ochorenia ako celiakia. Ved to nic nie je, nemozem iba obilie.

  • napísal:
    používateľ:
    veronika_226
    pridané:
    17:41 4.1.2011

    u nás som celiatička ja ale takmer každý (až na tých ,,presmradených") pokiaľ odskúšal bezlepkové jedlo si ho nevedel vynachváliť...u nás vôbec nie je problém robiť bezl.obedy alebo akékoľkvek koláče... my celiatici sme aspoň ORIGINÁLNI :)

  • napísal:
    používateľ:
    MačkaZmačkaná
    pridané:
    08:21 13.5.2013

    zozananota: kedze , ako pises, sa pravidelne stravujes v restauraciach, porad co jest.ja som totizto tvor spolocensky a po restiakach sa potulujem casto..ale kedze mi celiakiovu fajnotku zistili len nedavno, zacala som mat pomaly aj panicky strach z restauracii...jasne..vidim tam cestu..salatik, maso a zelenina na grile (to snad robia bez muky), varene zemiaky, ryza...ale..to je z mojho pohladu vsetko ( a kedze tak podobne jem aj doma..tak ma to fakt nelaka :-))..ci?..Ď.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ