DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

SÚRNE, SÚRNE, SÚRNE!!!!!!

Ahojte. Potrebovala by som súrne poradiť. Syn navštevuje škôlku kde varia bezlepkovú stravu. Má celiakiu. Ešte v škôlke je jedno dievčatko s celiakiou. Máme problém obidvaja aj syn aj to dievčatko že sa nám vrátili napenené stolice, preháňa ich, tak ako pred diétou. Je mi jesné že mu podali alebo podávajú lepok v skrytej forme. Nemôžeme dôjsť na to z čoho. Ale teraz som zistila že používajú mletý cukor od firmy D.R. spol s.r.o. Medlov je to česká firma. V zložení je: rafinovaný cukor, amylín. čítala som teraz internet kde je článok že pri častom používaní rafinovaného cukru prichádza k potravinovej alergii, kazivosť zubov, rakovina, atď. Som z toho úplne zhrozená čo ten cukor spôsobuje tak sa divím že sa predáva. Ale potrebujem na 100% zistiť či to je z toho cukru, lebo na nič iné som už neprišla. Okrem toho mu v piatok podali párky s lepkom, to som si už s nimi vybavila ale problémy máme už pred tým ako zjedol párky. Takže mi vychádza len ten cukor, prosím poradťe. Maka

PREČÍTANÉ:
2330x
REAKCIÍ:
9
VYTVORIL:
maka
VYTVORENÉ:
2008-07-17 18:58:14
  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    20:24 17.7.2008

    Neviem, my sme ten cukor mali a pohoda, ale skus kupit cukor z Balimy, ten je isto OK, nasla som v CBA. Ono skryty lepok mohol byt v comkolvek, nevarili im BB puding? A co slahacka v spreji, alebo mozno dostali nieco v triede. Nase ucitelky uz rok vedia, ze mala nesmie lepok a aj tak jej pravidelne nukaju keksiky a podobne. Este ze ona ma dost rozumu a vie ze nesmie.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    21:12 17.7.2008

    To moze byt aj kontaminacia pri vareni. Preklep kucharky, ci naberaju jedlo kazdy krat cistou naberackou alebo ci varia aj osobitnou varechou . Neprisla nejaka nova kucharka, ktora nema ponatia a nahodou..... Ja by som si prezrela jedalny listok a urobila exkurziu v kuchyni....;-)

  • napísal:
    používateľ:
    maka
    pridané:
    21:28 17.7.2008

    Kuchárku čo tam mali je na maródke dlhodobo. Tak zastupujú učiteľky. Jeden týždeň jedna druhý týžden druhá. Dnes som im prevetrala všetky zásoby a nič podozrivé som nenašla. To či používajú čisté varešky, či ich nedávajú najprv do lepkového jedla a potom do bezlepkového tvrdia že nie. To ale nezistím, jednoducho neviem ako na to. malý je úplne hotový, stále ho praháňa. neviem dokedy to bude trvať. Ja si myslím že to je ten cukor. Na internete som našla že amylín sa vyrába aj z pšenice, alebo z kukurice a zemiakov. Ale aký cukor použili pri výrobe tohto cukru tam uvedeé nieje.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    21:54 17.7.2008

    Neviem,ake mas moznosti, ale asi nechaj maleho par dni doma. Dalsi lepok mu hnacky len predlzi.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    23:10 17.7.2008

    ....Keby bol z psenice, musi to tam byt napisane, cukor to nebol. Skor to je tak, ako vravi Soleil, ludia proste nechapu ake je to dolezite davat si skutocne pozor. Moj otec mi tiez povie ze co stresujem, ze malej predsa nemoze uskodit par omrviniek. Ma ide rozhodit. Ja by som asi odhlasila maleho zo stravy, kym sa nevrati povodna kucharka, aj ked chapem, ze Ti to skomplikuje zivot.

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    10:26 18.7.2008

    V celiakii som len začiatočníčka, no snažím sa držať prísnu bezlepkovú dietu, keďže mi našli vyhladené klky a zápal tenkého čreva. Viem, že to netreba zanedbať a aj stopové množstvo môže uškodiť a o to viac treba dávať pozor pri deťom. Ak rovnaké symptómy malo aj druhé dieťa, určite to treba riešiť s riaditeľkou škôlky spoločne s rodičmi druhého dieťata a nájsť najvhodnejšie opatrenia. Keď sa stravuje dlhodobo v závodnej jedálni vždy tu hrozí riziko kontaminácie lepkom. Možno by sa mohlo uvažovať aj smerom donášania vlastnej stravy a kuchárky by mu ju zohrievali v mikrovlnke. Každopádne treba to riešiť.

  • napísal:
    používateľ:
    maka
    pridané:
    12:36 18.7.2008

    Ahojte. Zistila som pravú príčinu. Je to tým cukrom. Zistila som si číslo na výrobcu a volala im. Najprv sa mi zaručil nejaký pán že amylín je zemiakový škrob. Pýtala som sa ho že či sa mi môže zaručiť a tvrdil že áno. Potom mi volal asi o pol hodinu majiteľ tej firmy a ospravedlňoval sa mi že ten pán ma zaviedol že pol roka používajú amylín pšeničný. Pýtala som sa ho že zo zákona by to tam malo byť napísané že to je alergén, tvrdil mi že majú natlačené staré sáčiky a potrebujú ich minúť. Tak vidíte vždy to tam napísané byť nemusí. Možno to malý má aj s kontaminácie ale nemyslím si lebo je na diete pol roka čo by zodpovedalo tomu cukru. v škôlke používajú vraj len tento. Zakázala som to. Varenie bezlepkové majú oddelené, Zvlášť hrnce, varešky, naberačky a pod. nevaria pre veľa detí majú ich tam len 12. Ten párok si myslím ešte k tomu pridal, ale hlavne že už to je zistené z čoho to je.

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    13:52 18.7.2008

    som rada, že sa to vyriešilo. Takže teraz viem, že si treba dávať pozor aj na amylín. Dík.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    14:29 18.7.2008

    No to su magori, pre nich zakony neplatia? A co potravinarska inspekcia? Ved za to su strasne palky! :casstet:

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ