DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

Pridané látky v potravinách - ktoré sú bezgluténové?

Chcela by som opýtať, z čoho sa vyrába mikrokryštalická celulóza a stearan horečnatý(klzná látka).
Obe tieto prísady sú súčasťou rôznych výživových doplnkov predávaných v lekárňach, sú pre celiatikov neškodné, teda sa nevyrábajú zo pšenice a produktov pochádzajúcich z nej?
Môžu celiatici konzumovať dextrózu(hroznový cukor), cviklové farbivo?
Z čoho sa vyrába aróma, použitá v bežných potravinách a vo výživových doplnkoch, napr. balenie vitamínu C?
Veľmi by som Vám bola vďačná, ak by ste mi uviedli nejaký odkaz, prípadne zoznam všetkých produktov, ktoré pochádzajú, resp. sa vyrábajú(príp. ich časť) z obilnín.

PREČÍTANÉ:
1775x
REAKCIÍ:
2
VYTVORIL:
Sandra75
VYTVORENÉ:
2014-12-27 18:12:26
  • napísal:
    používateľ:
    zuzanab
    pridané:
    22:28 5.1.2015

    Dobrý den, toto nie je otázka smerom na pána doktora, skôr všeobecná, bolo by vhodné ju dať do fóra. Netreba hľadať lepok tam kde nie je. Podľa platných legislatívnych pravidiel je potrebné na všetkých potravinách uvádzať alergény. Ak tam nie je ako alergén uvedený lepok, tak to kľudne môžete konzumovať. Niečo o mikrokryštalickej celulóze som našla napr. tu, je toho na nete viac, Google vám rád pomôže :) http://www.etrend.sk/firmy/mcdonald-s-krmi-ludi-celulozou-nie-je-sam.html tu som niečo našla o mikrokryštalickej celulóze. Pekný večer, Zuzana :)

  • napísal:
    používateľ:
    Agatha
    pridané:
    17:30 3.6.2015

    http://www.celiak.cz/o-diete/ecka ak je na výrobku uvedené môže obsahovať stopy lepku- je to informácia zo zákona kt. musí výrobca uviesť pre možnosť kontaminácie. E-čka, aj tie lepkové, sú v takom malom množstve kt. nemôže byť vyšia ako 20 mg/kg. Musia byť však uvedené na obale. Výrobok s preškrtnutým klasom -bezlepkový- napriek tomu môže obsahovaž E-čko kt. je lepkové, no i tak mu to jeho bezlepkovosť neberie. Môžte si to všimnúť na mnohých výrobkoch, či už balených šunkách a vlastne veľkom množstve výrobkov okrem Schar a Novalim.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ