DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

ocot, karamel, sušina, protihrudkujúca zmes, E150(d)

Chcel by som sa spýtať ako to teda je?

V "klube" celiatikov som úplne nový a zisťoval som si toho mnoho o tom čo môžem a čo nie.

Narazil som na viacero potravín ako napríklad ocot, karamel, malinovky, ktoré obsahovali E150(d) či E150. Ďalej napríklad sušinu, protihrudkujúcu zmes, a tiež aj veľa korení u ktorých som nevedel podľa čoho posudzovať bezlepkovosť.

Je na to nejaký "recept" ako určiť čo môžem alebo čo nie? Prípadne je pravda, že keď je na tovare uvedené len "škrob", tak je to bezpečná potravina?

Ďakujem

PREČÍTANÉ:
2205x
REAKCIÍ:
2
VYTVORIL:
Matex
VYTVORENÉ:
2014-03-19 19:41:46
  • napísal:
    používateľ:
    zuzanab
    pridané:
    21:29 19.3.2014

    ahoj, záleží aký citlivý máš žalúdok a či ti býva zle aj ked zješ potravinu, ktorá môže obsahovať stopy lepku. Sú celiatici, ktorí sú citliví aj na stopy lepku, ale je väčšina tých, ktorí Ečka a stopy lepku nesledujú. Patrím k druhej skupine, ked je preškrtnutý klas tak to dalej neriešim a tiež ak niečo môže obsahovať stopy lepku tak s tým problém. nemám. Výsledky krvi mám stále negatívne v poriadku. Musíš to skúsiť na sebe. A čo sa týka škrobu, všeobecne platí že by mali podľa zákona uvádzať alergény, čiže ak tam uvedený nie je tak by to nemalo obsahovať, ale ja som sa už s takým niečim stretla zriedka, už väčšinou píšu aký škrob tam je. Veľa trpezlivosti želám :)

  • napísal:
    používateľ:
    KEXAME
    pridané:
    18:13 16.11.2014

    dokonca musi byt alergen vyznaceny hrubym pismom.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ